Joyskim Dawa cere sancțiuni împotriva rasismului în fotbal. Mesajul puternic și exemplul lui Nelson Mandela. „E inacceptabil”

0
Publicat:

La doar 24 de ore de la scandalul de rasism care a zguduit lumea fotbalului, Joyskim Dawa, fotbalistul victimă a acestui act, a ales să ia atitudine și să transmită un mesaj puternic, postat pe pagina sa de Instagram.

Fundașul camerunez, Joyskim Dawa FOTO Sportpictures

Fundașul camerunez, în vârstă de 27 de ani, a primit numeroase insulte rasiste, după meciul dintre Hermannstadt și FCSB. Drept răspuns, el a publicat un comunicat prin care cere sancțiuni pentru cei găsiți vinovați de acest comportament, pe care l-a calificat drept „inacceptabil”.

Vineri noapte, după eliminarea echipei sale din meciul cu Hermannstadt, care s-a încheiat 2-2, Joyskim Dawa a fost ținta unor insulte rasiste, inclusiv din partea unui fotbalist, Robert Stănici (22 de ani), care evoluează, în prezent, în Liga 3.

Mesajul postat pe Instagram

Într-o postare pe Instagram, Joyskim Dawa și-a exprimat hotărârea de a pune capăt rasismului în lumea fotbalului și în societate, în general. Pentru un impact și mai mare, el aa folosit o imagine a lui Nelson Mandela, simbolul luptei împotriva segregării rasiale,

„Astăzi am decis să spun stop! E inacceptabil ca în 2023 să mai existe rasism în sport”, a scris Dawa.

În mesajul său, fotbalistul a subliniat necesitatea aplicării de sancțiuni împotriva celor care comit acte de rasism în fotbal, dar și în lume, adăugând că trebuie dat un exemplu pentru a asigura că astfel de incidente nu se vor mai repeta în viitor.

Fundașul central camerunez a subliniat, de asemenea, că este conștient că doar o minoritate este rasistă, iar adevărații suporteri îl susțin și îl respectă. A transmis un mesaj de mulțumire către aceștia pentru sprijinul acordat și a concluzionat: „Sunt foarte mândru că aparțin comunității oamenilor de culoare, o parte integrantă a diversității și bogăției lumii. Lupta continuă. Spuneți nu rasismului!”

Exemplul lui Nelson Mandela

Nelson Mandela, cel care a fost un simbol internațional al drepturilor omului și luptei împotriva rasismului, a fost menționat în postarea lui Dawa ca exemplu de curaj și dedicare pentru cauza egalității rasiale. Mandela, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace în 1993, a fost primul președinte de culoare al Africii de Sud și a trăit o viață dedicată combaterii apartheidului și promovării reconcilierii.