Contre între PSD și PNL la audierea conducerii ASF. Cum explică instituția situația din domeniul asigurărilor

0
Publicat:

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară dă explicații în Senat, în cadrul unei ședințe comune ale Comisiei Economice și Comisiei de Buget, după cele două falimente din piața asiguratorilor RCA. Ședință în care replicile acide dintre parlamentarii Puterii au fost nelipsite.

Audierea conducerii ASF în Senat FOTO: Captură de Ecran

Daniel Zamfir, președintele Comisiei Parlamentare de anchetă pentru stabilirea cauzelor creșterii substanțiale a prețurilor gazelor naturale și energiei electrice, a afirmat că nu dorește să aibă vreun dialog cu liberalul Florin Cîțu, motivând că acesta nu a venit niciodată la comisie.

„Vedeți că dumneavoastră n-ați venit niciodată la comisie. Nu fac dialog cu dumneavoastră. Am o rugămite, nu fac dialog. Dacă tot ați intervenit, săptămâna viitoare poate veniți și dumneavoastră pe partea cealaltă a mesei, că aveți de dat multe explicații. E corect așa”, a spus senatorul PSD, în timpul audierii conducerii ASF.

Zamfir a continuat să i se adreseze senatorului PNL, precizând contractul cu vaccinurile din pandemie: „Știți ce ușor o să înțelegem cum ați făcut contractul ăla cu vaccinurile? O să înțelegem repede, așa, toți, ingineri cum suntem”.

Parlamentarii AUR au venit la audierea ASF din cadrul ședinței comune cu mai multe pancarte pe care erau inscripționate următoarele mesaje: „ASF= Corupție”; „ASF=Hoție”; „Protejați românii, nu mandatele voastre” sau „12.000 de euro, salariu pe lună, pentru CE”. 

Explicațiile conducerii ASF

Președintele ASF susține că la preluarea mandatului, în urmă cu doi ani și jumătate, City Insurance și Euroins dețineau aproximativ 80% din piața RCA.

„În niciun stat nu mai există așa ceva. Două companii să dețină o cotă de piața atât de mare. De ce s-a întâmplat lucrul acesta? Pentru că au practicat niște tarife foarte mici, nesustenabile, și pentru că sunt foarte puține companii care acționează în piață, iar companiile serioase s-au retras văzând tactica pe care o folosesc aceste companii. Lucrurile sunt diferite între City și Euroins ca tip de abordare (...) În urmă cu doi ani și jumătate... am început o supraveghere foarte intensă, însemnând că în perioada imediat următoare conducerea companiei Euroins a fost sancționată și destituită la 2-3 luni de când am venit. City - avea niște practici incorecte, frauduloase, lucru care ne-a ținut în loc extrem de mult. În condiții normale, dacă puteam să verificăm acele conturi care existau prin insulele Caiman, puteam să luăm decizii mult mai rapide. După închiderea companiei, Euroins - absolut tot s-a trimis la parchet, inclusiv acele analize făcute de către noi”, a declarat Nicu Marcu.

Acesta susține că în urma unui audit independent împreună cu Autoritatea Europeană de Reglementări au fost găsite extrem de multe deficiențe la Euroins.

„S-au găsit la Euroins extrem de multe deficiențe, care ne-au determinat pe noi să le impunem măsuri pe care să le ducă la îndeplinit. Văzând că nu furnizau documente, informații, controalele s-au dispus aproape lunar. A fost amendată atât persoana juridică, cât și persoane fizice. A fost destituită conducere. Într-un an jumătate - 16 milioane (nu a zis de ce) în amenzi. Puneau la dispoziție documente neconforme cu realitate. Aceste societăți, de asigurare, sunt conduse după o directivă european - Solvency 2 - aceasta le perimte să emită asigurări numai și numai cu reasigurare. Adică riscurile lor se pot transfera pe reasigurare la un reasigurator. Acest reasigurator poate să fie inclusiv în insulele Caiman? Am impus companiei Euroins să își aducă reasiguratorul ca să putem să îl controlăm.o sa dam noi ca e scandal”, a adăugat acesta.