CCR dezbate sesizarea privind interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat

0
Publicat:

Proiectul de lege a fost atacat la Curtea Constituţională de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în același timp cu reforma pensiilor speciale. Însă, spre deosebire de pensiile speciale, deja declarate neconstituționale, cumularea a fost amânată de două ori.

Președintele CCR, Marian Enache FOTO CCR

ÎCCJ a fost critic față de legea privind interzicerea cumulării pensiei cu salariul „Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă. Sub primul aspect, a fost avută în vedere existența următoarelor motive de constituționalitate extrinsecă:

Caracterul eterogen al legii și nesocotirea principiului unicității reglementării. Încălcărarea art.1 alin.(5) privind principiul legalității coroborat cu art.147 alin.(4) din Constituția României referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale.

 Încălcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) și n) din Constituția României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului.

Sub aspect intrinsec, s-a constatat că actul normativ examinat încalcă prevederile art.1 alin.(3) și (5) prin raportare la art.53 din Constituție cu privire la principiul securității raporturilor juridice, a clarității și previzibilității reglementării și a statului de drept”, arată instituția.

Cei exceptați de la aplicarea legii

Printr-un amendament introdus înainte de votul final, de la aplicarea prevederilor au fost exceptați cei din instituții aflate sub control parlamentar, ca BNR, ASF sau ANRE, anterior fiind puși și alți privilegiați, cum e personalul de la conducerea Curții de Conturi. Explicația a fost dată de Marcel Ciolacu, care a zis că nu ar avea cine să conducă instituții ca BNR, dacă li s-ar aplica legea. Însă membrii acestor instituții ar fi fost puși să opteze: salariu sau pensie. În cazul în care ar fi ales salariul, pensia le-ar fi fost suspendată pe perioada exercitării mandatului. Mai mult, anul viitor, în iunie, se termină mandatele ale conducerii BNR, în timp ce la ASF expiră o parte din mandate în această toamnă, iar la Curtea de Conturi trebuie schimbată o treime din conducere.