Video 17 decembrie, ziua în care s-a născut Papa Francisc. A sărutat tatuajul cu numărul de la Auschwitz al unei supravieţuitoare a Holocaustului

0
Publicat:

Pe 17 decembrie 1936, s-a născut Papa Francisc, care a împlinit anul acesta 11 de la alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice. 25 de ani mai devreme, la aceeași dată, în 1912, s-a stins din viață Spiru Haret, ministrul care a revoluționat sistemul de învățământ românesc.

1777: Revoluția americană: Franța recunoaște în mod oficial Statele Unite

Revoluția Americană cuprinde o serie de evenimente de natură politică, economică, militară, organizatorică și legislativă petrecute între anii 1763 și 1791. Pe 4 iulie 1776, Congresul Continental a adoptat Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite ale Americii, la începutul Războiului de Independenţă american. Declaraţia este prima lege organică din Codul american. Franța recunoaște oficial Statele Unite ale Americii la 17 decembrie 1977.  

1851: Înfiinţarea Conservatorului de Muzică din Bucureşti

Deși înființat doar temporar, importanța Conservatorului de Muzică din București este dată de faptul că este predecesorul Conservatorului de Muzică și Declamațiune.

Instituția intitulată Universitatea de Muzică din București a avut numeroase titulaturi, de-a lungul timpului. Acestea au fost, pe lângă cele menționate mai sus, Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, Conservatorul de Stat, Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu”, Academia de Muzică, Universitatea de Muzică. Din această cauză, multă lume cunoaște această universitate drept „Conservator”.

1912: Se stinge din viață Spiru Haret

Spiru Haret, matematician, astronom, pedagog român de origine armenească, vicepreședinte al Academiei Române, a fost ministrul care a revoluționat sistemul de învățământ românesc, reducând rata analfabetismului și a accesibilizat educația pentru copiii din mediul rural.

Spiru Haret provenea dintr-o familie cu posibilități materiale reduse, dar a ajuns primul român cu doctorat la Paris, la Universitatea Sorbona. În urma celor 3 mandate ale sale, toate în guvernele liberale (1897-1899, 1901-1904, 1907-1910), rămân realizări remarcabile. Procentele care indicau analfabetismul au început să scadă. La Recensământul din 1912, erau cu 17% mai puțin români care nu știau să scrie și să citească.

1936: S-a născut Papa Francisc

Alegerea Papei Francisc la data de 13 martie 2013 a deschis calea către reformă și o viziune progresistă în Biserica Romano-Catolică. Papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio) s-a născut la 17 decembrie 1936, în capitala argentiniană, Buenos Aires, într-o familie de italieni. Tatăl său, Mario Bergoglio, a fost contabil, iar mama sa, Regina Sivori, se ocupa de casă şi de creşterea celor cinci copii pe care îi aveau.

A obţinut diploma de licenţă ca tehnician chimist, apoi a ales să devină preot, urmând seminarul diecezan. Pe 11 martie 1958 a intrat în noviciat în Societatea lui Iisus (Ordinul Iezuit). Şi-a completat studiile umaniste în Chile, iar în 1963, după ce s-a întors în Argentina, şi-a dat licenţa în filosofie la Colegiul San José din San Miguel.  A fost profesor de literatură şi psihologie la Colegiul Inmaculada din Santa Fé, între 1964 şi 1965, discipline pe care le-a predat şi la Colegiul del Salvador din Buenos Aires (1966).  

Din 1967 până în 1970 a studiat teologia şi a susţinut licenţa tot la Colegiul San José. Pe 13 decembrie 1969, a fost hirotonit preot de arhiepiscopul Ramón José Castellano.

În 20 mai 1992, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop titular de Auca şi auxiliar de Buenos Aires. La 27 iunie, acelaşi an, a fost consacrat episcop. A fost numit vicar episcopal al zonei Flores, iar pe 21 decembrie 1993 a devenit vicar general al arhidiecezei.

În 2021, un moment impresionant a avut loc la Vatican. Papa Francisc a sărutat braţul unei supravieţuitoare a Holocastului, așa cum a relatat Adevărul.

Papa Francisc sărutând tatuajul unei supravieţuitoare a Holocaustului FOTO Vatican Media/AFP/Getty I

Lidia Maksymowicz a supravieţuit Holocaustului. Când l-a întâlnit pe Papa Francisc, aceasta i-a arătat numărul de pe braţ, pe care naziştii i l-au tatuat în lagărul de concentrare. Suveranul Pontif a sărutat braţul, iar apoi a îmbrăţişat-o pe femeie. Aceasta a spus că nu a schimbat niciun cuvânt cu Papa Francisc, înţelegându-se „din priviri”.

Între 31 mai și 2 iunie 2019 a efectuat o vizită istorică în România. Sute de oameni l-au întâmpinat la aeroportul Otopeni. Vizita a avut loc la 20 de ani distanță de vizita efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999.   

Papa Francisc a vizitat România în 2019 FOTO Inquam Photos / George Călin

1957: Rachetă balistică intercontinentală, numită Atlas, a fost testată de SUA

Deși nu a fost prima rachetă balistică intercontinentală din lume, Atlas a reușit cu succes să parcurgă distanța de doar 500 de mile, sau aproximativ 7-800 de kilometri. Totuși, la mai puțin de un an distanță, aceeași rachetă a reușit să parcurgă peste 6000 de mile, sau aproximativ 10.000 de kilometri, după mai multe îmbunătățiri ale sistemului de propulsie.

1976: S-a născut Milla Jovovich

Celebră pentru rolul său din Resident Evil sau din Laguna Albastră, Milla Jovovich, s-a născut pe 17 decembrie 1975 la Kiev, în Ucraina, iar numele său real este Milica Jovović, cu patronimicul Bogdan.

În anul 1980, Milla s-a mutat împreună cu familia sa la Londra, după care la Sacramento, California, într-un final au decis să se stabilească la Los Angeles. La scurt timp după mutare, Milla începe să frecventeze școala și reușește să învețe limba engleză timp de trei luni. La școală Milla a avut parte de o atitudine ostilă din partea colegilor, fapt datorat provenienței sale (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste).

Ca actriță a jucat în foarte multe filme SF sau de acțiune, iar primul său rol l-a jucat în serialul TV The Night Train to Kathmandu, la 13 ani, la doi ani după ce își începuse drumul în modelling.

A fost imaginea mai multor branduri celebre, printre care Revlon și L'Oreal Cosmetics, Dior sau Versace. A jucat de-a lungul carierei sale alături de actor precum Ben Affleck, Matthew McConaughey sau Bruce Willis. În anul 2002 a apărut chiar și în jocul video Resident Evil, o adaptare a filmului. 

1987: A murit scriitoarea Margueritte Yourcenar

Margueritte Yourcenar este una dintre cele mai de seamă scriitoare franceze. A performat atât pe teritoriul Franței, cât și în Statele unite ale Americii, unde devine membră a Academiei Americane de Arte și Litere în anul 1982. Este și prima femeie care accede în Academia Franceză, în anul 1880.

Printre lucrările de seamă ale lui Margueritte Yourcenar, se regăsesc și titluri care au fost traduse în limba română și care, la o căutare mai atentă, se pot regăsi și în bibliotecile dumneavoastră: Alexis (1929), Obolul visului (1934), Povestiri orientale (1928), Memoriile lui Hadrian (1951) sau chiar Piatra filozofală (1968).

1997: Lansarea postului de televiziune privat „Prima TV” (fost „Amerom”)

Pe 17 decembrie 2024 se împlinesc 27 de ani de la lansarea postului de televiziune Prima TV. Evenimentul de lansare a fost organizat la Palatul Parlamentului.

Primele studiouri au fost la demisolul Politehnicii. Prima TV a bătut recorduri de audiență de-a lungul celor 27 de ani de activitate. Probabil, cea mai răsunătoare emisiune de pe Prima rămâne Cronica Cârcotașilor, a cărei cacofonie rezumă întocmai scopul acesteia - acela de a se amuza pe seama gafelor din televiziunea din România.

2000: Este reinaugurată „Coloana fără sfârşit” a sculptorului Constantin Brâncuşi 

„Coloana fără sfârșit”, monument de artă creat de Brâncuși în primul sfert al secolului trecut, a fost supusă între 1998 și 2000 unui proces de restaurare, la care au luat parte mai multe instituții românești, dar și Banca Mondială și Fondul Mondial al Monumentelor.

Pe 17 decembrie 2000 a fost reinaugurată, fiind finalizat procesul de restaurare. Alături de Coloana Infinitului, în Târgu Jiu se mai află și Poarta Sărutului și Masa Tăcerii, două alte mari capodopere ale lui Constantin Brâncuși.