Uzinele Sodice Govora au cerut renegocierea capitolului de mediu în Tratatul de aderare al României la UE. Există risc de faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Uzinelor Sodice Govora-Ciech Chemical au solicitat, într-o întrevedere cu ministrul Economiei Varujan Vosganian, redeschiderea capitolului mediu din Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană (UE) din cauza pierderilor pe care societatea le suferă ca urmare a unei încadrări greşite în legislaţia mediului.

Alături de creşterea costurilor cu energia, aceasta a produs anul trecut companiei pierderi de circa 100 de milioane de dolari.

Witold Urbanowski – directorul general al Uzinelor Sodice Govora şi Robert Pietrowski – direcorul financiar al aceleiaşi companii susţin că este necesară remedierea încadrării greşite a Batalurilor de şlam pe lista depozitelor de lichide care trebuie să sisteze depozitarea în 19 ani. Această măsură ar avea ca efect, potrivit USG - Ciech Chemical Group SA, falimentarea companiei şi închiderea firmelor furnizoare de materii prime şi utilităţi, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

„Ministrul Varujan Vosganian a luat la cunoştiinţă de solicitarea conducerii USG-Ciech Chemical”, mai scrie în comunicat.

Grupul polonez Ciech a achiziţionat în 2006 Uzinele Sodice Govora. Societatea produce sodă calcinată uşoară şi grea, silicat de sodiu lichid, silicat de sodiu solid şi derivaţi ai sodei.