Georgescu: Sunt premise favorabile să aplicăm măsurile propuse, printre care încasarea TVA la plata facturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Georgescu FOTO: Mediafax

Pentru a putea introduce plata TVA la încasarea facturilor, Guvernul trebuie să demonstreze Fondului că măsura nu va duce la creşterea deficitului bugetar. Orice schimbare se poate face doar cu acordul creditorului internaţional.

Plata TVA pentru facturi de până la 500.000 de euro se va face doar la încasarea acestora, potrivit unui proiect al Guvernului.

O astfel de măsură va debloca plăţile dintre agenţii economici, însă va avea efecte asupra veniturilor la bugetul de stat, susţin specialiştii.

Guvernanţii trebuie însă să obţină şi acordul Fondului Monetar Internaţional înainte de a aplica o astfel de măsură, având în vedere că România are un acord preventiv cu instituţia.

Aceasta deoarece scăderea veniturilor, necorelată cu o altă măsură, va influenţa deficitul bugetar, unul dintre cei mai importanţi indicatori pe care se bazează FMI pentru a evalua evoluţia economică.

"Rectificarea bugetară a fost agreată în mare cu FMI. Se respectă angajamentele asumate de Guvernul Ponta: majorarea salariilor, restituirea către pensionari a sumelor plătite anterior în neconcordanţă cu normele juridice", a mai spus Georgescu.

În ceea ce priveşte aplicarea unei cote preferenţiale de 9% pentru produsele alimentare, guvernanţii au specificat că această propunere se va discuta în toamnă, ea fiind cuprinsă în proiectul bugetar pe 2013, iar discuţiile de astăzi au vizat strict bugetul pe 2012.

Reducerea TVA pentru alimentele de bază, măsură pe care Guvernul vrea să o introducă de la 1 ianuarie 2013, are efecte benefice atât din punctul de vedere al preţului final, care va scădea odată cu reducerea nivelului de taxare, dar şi în ceea ce priveşte combaterea evaziunii fiscale, a declarat, pentru "National Post", Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta.

Potrivit acestuia, piaţa neagră reprezintă între 60 şi 70% la nivelul întregii industrii alimentare, ceea ce înseamnă până la 10 miliarde de euro anual.