Programele, principiile, filosofiile de guvernare ale PSD şi PNL sunt incompatibile. Pierdem timpul, cui prodest?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să începem cu sfârşitul. Principalul  câştigător din această agonie  a guvernării este Florin Cîţu,  care nu se lasă „dus” de la Palatul Victoria decât „pe scut”. Şi preşedintele Iohannis, în măsura în care îndepărtează pericolul suspendării.  De pierdut pierd românii, în primul rând banii din PNRR. Nu văd cum ar veni  măcar prima tranşă, de 3,8 miliarde de euro,  atâta timp cât nu avem un guvern stabil şi valid.

Negocierea formării unui guvern PSD-PNL se anunţă lungă şi complicată, până la sfârşitul lui decembrie 2021. În acest timp, guvernul invalid Cîţu nu poate lua măsuri importante, de exemplu pentru ajutorarea cetăţenilor români care vor îngheţa de frig în case, din cauza exploziei facturilor la energie. Nu ştim cum va evolua pandemia, şi nici capacitatea României de a se împrumuta. Iohannis, Cîţu, PSD, PNL joacă la ruletă vieţile a milioane de români. Care le-au dat votul să ajungă în fruntea ţării.

Contradicţii esenţiale între PSD şi PNL

Deşi ambele partide au votat începerea negocierilor dintre ele, le despart lucruri importante şi esenţiale într-o coaliţie de guvernare.

Premierul. Florin Cîţu nu vede un premier, altul decât el însuşi, iar PSD nu vrea să audă de această autopropunere. PSD argumentează că l-a dat jos prin moţiune de cenzură, aşa că nu poate ridica pretenţia la un nou mandat de premier. Sorin Grindeanu, anunţă ferm: „Florin Cîţu nu poate fi premier într-un guvern care în componenţă PSD”.

Cum desemnarea o face Iohannis, presupun că Nicolae Ciucă va fi nominalizat cândva, dacă PSD şi PNL vor ajunge la o înţelegere. Da, dar Cîţu, rămas fără funcţie importantă, în afara celei de şef la PNL, nu mai contează în jocul politic. Şi asta îl înnebuneşte încă de pe acum.

Programul comun de guvernare.

Cîţu are o abordare aiuritoare: „direcţia de guvernare nu are nici o legătură cu partenerul de guvernare, avem programul nostru de reforme, avem PNRR care nu se poate schimba, avem strategia fiscal-bugetară. Le vom pune pe masă la orice negociere, ele sunt bune pentru România”.

Adică Florin Cîţu crede că un PNL redus ca număr de parlamentari, după eliminarea taberei Orban, îşi poate impune propriul program, integral, în faţa partenerului de guvernare, care nu are nicio legătură cu direcţia de guvernare. Chiar dacă are mai mulţi parlamentari. Numai din această afirmaţie şi poţi înţelege că Florin Cîţu nu are ce căuta acolo unde este. Şi ce gafă uriaşă au făcut cei care l-au propulsat în fruntea PNL.

Dimpotrivă, PSD susţine că are multe de realizat din propriul program în guvernul comun cu PNL: Să crească pensiile.  Să crească salariul minim. Să crească alocaţiile. Să crească subvenţiile.

Mai mult, PSD vrea să renegocieze PNRR cu UE, pentru că nu poate accepta un PNRR negociat cu Ghinea. E clar cum va primi CE această propunere, mai ales că timpul pentru încasarea banilor din PNRR este limitat, iar multe ţări au şi primit avansul.

PSD vrea să introducă în programul de guvernare bună parte din cele 100 de măsuri, socotite populiste de către Cîţu. Va accepta PNL aşa ceva? Problema este că alegătorii PSD şi PNL au aşteptări diametral opuse de la partidele pe care le susţin, şi orice renunţare la programe, principii şi viziune de guvernare îi vor înstrăina şi goni spre alt partid.

Împărţirea ministerelor şi funcţiilor din administraţie

Aici PSD susţine că împărţirea se face în conformitatea cu ponderea parlamentarilor celor două partide. Dacă tabăra Orban pleacă cu circa 25-30 de parlamentari, e clar că PSD îşi va lua partea leului, având mult mai mulţi parlamentari, comparativ cu PNL. PSD propune ridicarea numărului de ministere la 20, din care pretinde 10 ministere, inclusiv cel de Finanţe şi SGG. Da, dar la ministerul de Finanţe şi la SGG nu vrea să renunţe nici Cîţu, aşa că nu ştiu câte săptămâni de acum înainte va dura bătălia pe funcţii. Apoi, aceeaşi  împărţeală se va pune cu şefiile deconcentratelor. Vor fi daţi afară mulţi PNL-isti, ca să facă poc PSD-istilor. Şi ministerul Justiţiei, minister avizator, este cerut de ambele părţi. Cei care au susţinut coaliţia PSD-PNL, în frunte cu preşedintele Iohannis, n-au anticipat toate aceste dificultăţi şi contradicţii majore? Înseamnă că nu-i duce mintea în materie de politică.

Alegerile din 2024

Nu văd cum, chiar dacă se va ajunge la instalarea unui guvern PSD-PNL, se vor rezolva problemele grave cu care se confruntă România: rezolvarea crizei pandemice, explozia preţurilor la energie şi frigul din casele oamenilor, inflaţia în creştere accentuată, aducerea banilor din PNRR şi, mai ales, menţinerea capacităţii României  de a se împrumuta pe piaţa internă şi externă.  Orice dezavuare din partea UE a situaţiei politice de la noi va duce la creşterea dobânzilor la împrumuturi, care deja sunt la 5,12%.

La un moment dat, PSD şi PNL îşi vor da seama că îşi pierd alegătorii pentru alegerile din 2024. Îşi vor arunca în faţă eşecul guvernării, şi vor devoala „afacerile” şi furturile din bugetul de stat la care au fost în cârdăşie. Este posibil că guvernarea comună  să le aducă pierderi masive de electorat, care se va duce spre AUR şi USR. Evident că cele două partide beneficiare, USR şi AUR vor ţine PSD şi PNL sub focul acuzelor şi criticilor, reclamaţiilor la parchete, fapt ce va contribui la pierderea de electorat pentru PSD şi PNL.

Concluzie

O guvernare PSD-PNL, benefică pentru români, nu este posibilă din motivele expuse. Trebuie răspuns la întrebarea cui prodest. Răspunsul ar fi acesta:

Premierului Cîţu care nu se lasă „dus” de la Palatul Vicotria;

Preşedintelui Iohannis care vrea să scape de suspendare;

PSD care revine la sursele de bani bugetari, după o lungă perioadă de abstinenţă;

PNL pentru că rămâne la butoanele bugetului şi îşi poate îndestula în continuare clientela de partid.

Cine pierde? Noi cetăţenii, inclusiv prin mii sau zeci de mii de morţi de COVID sau de frig! 

Cineva va raspunde penal, la un moment dat, pentru toti aceşti morţi!