Comisia Europeană nu aşteaptă 3-4 săptămâni pentru formarea noului guvern în România

0
0
Publicat:

Deşi în principiu are dreptate preşedintele ales Nicusor Dan, care vrea discuţii detaliate cu toate partidele până se degajă o majoritate parlamentară stabilă şi consistentă, CE nu mai are răbdare cu situaţia incertă a reformei fiscale care ar trebui să ducă la reducerea deficitului bugetar de la noi.

FOTO Inquam / George Călin

Toate discuţiile pe care le poartă acum preşedintele ales  Nicusor Dan cu ministrul de Finanţe şi alţi înalţi funcţionari din ministere s-ar putea dovedi inutile, pentru că nu se ştie dacă acești participanţi la discuţii vor mai fi decidenţi în viitorul guvern. Şi, până la urmă, reforma fiscală care să ducă la reducerea deficitului bugetar este treaba guvernului, nu atât a preşedintelui, care nu are printre atribuţii decizii asupra echilibrelor bugetare.

România nu a trimis Comisiei Europene (CE) Raportul Anual de Progres privind reducerea deficitului bugetar, pe care trebuia să îl trimită până la data de 30 aprilie ca parte a implementării planului fiscal pe 7 ani.  România rămâne, astfel, singurul stat membru cu probleme bugetare care nu a trimis acest raport. Faptul că am fost în criză politică prin repetarea alegerilor prezidenţiale ar putea fi o circumstanţă atenuantă, dar nu cred că CE va închide ochii acordând României alte câteva luni pentru rezolvarea problemei. Comisia Europeană are programată pe 4 iunie o evaluare a stadiului în care se află statele membre în ce priveşte reducerea deficitelor bugetare, iar România riscă suspendarea de fonduri europene, având în vedere că nu şi-a îndeplinit o serie de angajamente, cum este cel privind reforma fiscală. Nu ştiu cazuri în care CE să renunţe la datele stabilite doar pentru ca un stat sau altul sunt în criză politică, care nu este treaba CE.

Preşedintele ales ar trebui să grăbească formarea noului guvern

Întârzierea formării noului guvern poate duce la complicaţii, nu la stabilitate. PSD spune că nu este de acord cu reducerea veniturilor pensionarilor şi salariaţilor, cu reducerea sumelor alocate pentru investiţii, şi cu creşterea de taxe şi impozite. Atunci de unde se va face reducerea cheltuielilor bugetare? Un mare mister!

Deocamdată PSD anunţă că nu intră în guvernul ce se va forma, un lucru bun, pentru că miniştrii săi ar bloca reformele propuse de viitorul premier, fie el Ilie Bolojan sau altcineva. În plus, se anunţă un scandal între Victor Ponta şi actuala conducere a PSD, Ponta ameninţă că are informaţii cu care îi va da afară de la conducerea PSD pe Grindeanu şi Gabriela Firea, şi va viza de la „Caransebeş la Istambul”! Având în vedere legăturile păstrate în PSD, personal cred în informaţiile pe care le deţine Ponta.

Aşadar, timpul va aduce turbulenţe în partidele politice, nu liniştirea apelor de care ar avea nevoie Nicusor Dan pentru crearea unei majorităţi largi și  stabile.

Cel mai simplu ar fi un guvern minoritar condus de Ilie Bolojan, mizând pe faptul că PSD nu are interes să intre la guvernare, pentru a repara ceea ce au stricat Ciolacu şi Ciucă. Dimpotrivă, pentru succesul în alegerile din 2028 îi este mult mai bună opoziţia, din care să critice guvernul şi preşedintele.

O coaliţie PSD-AUR, de care se tem foarte mulţi, nu o văd posibilă, în condiţiile în care AUR şi POT au intrat în degringolada, după pierderea alegerilor. Claudiu Târziu face un nou partid, în care atrage personalităţi din actualul AUR. Cât despre POT, deja a pierdut 11 parlamentari doar în ultimele zile, aşa încât nu va mai conta în aritmetica parlamentară. În plus, proiectele lui George Simion cu concedierea a 500.000 de bugetari şi apropierea de Rusia, ameninţările partidelor socialiste din UE adresate PSD, să nu care cumva să se apropie de Rusia, fac imposibilă o coaliţie PSD-AUR.

În concluzie, Nicusor Dan ar face bine să pornească consultările de la Cotroceni de luni după amiază, şi în câteva zile să formeze un guvern minoritar condus de Ilie Bolojan, care să aibă mână liberă să facă ordine în finanţele ţării. Altfel, pierdem banii europeni, din care doar din PNRR mai avem de luat 18 miliarde euro.

Mai multe pentru tine:
Cine este și cu ce se ocupă Bogdan Grădinaru. Fratele Mirabelei Grădinaru este căsătorit și are doi copii
Noroc cu carul pentru aceste 4 zodii, odată cu intrarea Soarelui în semnul Gemenilor. Îi așteaptă iubiri toride și bani mulți
Infanta Elena a Spaniei, destin frânt de regină. Cea mai discretă dintre surorile lui Felipe și prima divorțată din familie
Se pare că anturajul lui Trump l-a convins că este mai bine să lase Rusia să se prăbuşească sub propria prostie
Comisia de la Veneţia vs. CCR, în problema anulării alegerilor prezidenţiale. Cine are dreptate?
Revoltă totală după ce Damaris Lupu a câștigat Românii au talent. Acuzații grave că finala a fost „aranjată”
Actrița româncă și celebră care s-a căsătorit cu un bărbat cu 20 de ani mai tânăr. L-a cunoscut pe partenerul ei când avea numai 16 ani
De ce va câştiga Nicușor Dan alegerile prezidenţiale din luna mai
Candidatul PPR Luchian Florin Cochină la Camera Deputaților, mesaj video șocant împotriva femeilor care l-au votat pe Nicușor Dan: „Cățelele de 3 lei, ultimele gioarse ale existenței omenești, sunteți niște târfe infecte, feministe împuțite, zdrențelor”
Ce să pui în tigaie atunci când prăjești cârnați, ca să nu mai sară ulei pe aragaz? Trucurile știute doar de marii bucătari
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv