Video CCR a decis cu unanimitate: Călin Georgescu nu poate candida la alegerile prezidențiale. Ședință de urgență AUR LIVE TEXT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CCR s-a întrunit marți pentru a discuta contestațiile depuse împotriva deciziilor BEC privind înregistrarea sau respingerea unor candidaturi la alegerile prezidențiale. După doar două ore judecătorii au anunțat că au menținut decizia Biroului Electoral Central (BEC) și au decis în unanimitate că suveranistul Călin Georgescu nu poate să candideze. Reacțiile nu au întârziat să apară. Primul a fost George Simion. Călin Georgescu a transmis un mesaj video. 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 01:00 AUR anunță că partidele parlamentare suveraniste intră în grevă

„Acesta nu este sfârșitul luptei noastre, ci începutul unei mobilizări fără precedent. AUR va intra începând de miercuri, 12 martie, în grevă parlamentară alături de celelalte partide suveraniste. Nu ne vom opri până când democrația și dreptul românilor la alegeri libere nu vor fi restabilite. România trebuie să fie a românilor, nu a celor care se cred stăpâni peste acest popor! Lupta continuă”, a transmis formațiunea politică într-un comunicat de presă. 

Partidul a subliniat și că denunță și condamnă „decizia abuzivă a CCR de invalidare a candidaturii lui Călin Georgescu și anunță mobilizarea forțelor suveraniste”, acuzând eliminarea candidaților „pe bandă rulantă”. 

Decizia finală a partidului privind un potențial candidat va fi luată în urma consultării cu Călin Georgescu, a mai informat formațiunea, dând asigurări că nu vor rămâne fără reprezentare. 

George Simion a precizat într-un mesaj video că va avea miercuri, 12 martie, „o discuție lămuritoare” cu Călin Georgescu. 

UPDATE 00:20 George Simion a fost votat în unanimitate de conducerea partidului pentru a participa la alegerile prezidențiale, dar a refuzat. În timpul ședinței au fost propuse mai multe persoane pentru a primi susținerea AUR la alegerile prezidențiale din luna mai.

Partidul a stabilit să meargă, miercuri, la discuțiile cu Călin Georgescu cu trei propuneri de prezidențiabili: George Simion, Dan Dungaciu și Dan Puric.

În timpul ședinței s-a stabilit ca AUR să intre în „grevă parlamentară”. Parlamentarii partidului nu vor mai participa la activitățile din Camera Deputaților și Senat.

UPDATE 22.30 AUR face calcule cu mai multe nume pe masă  

În ședința AUR sunt luate în considerare mai multe nume pentru scrutinul de pe 4 mai. Printre numele luate în calcul este și Claudiu Târziu, șef al Consiliului Național de conducere al AUR (CNC). Liderul nu a reușit însă să strângă peste 5 voturi de la cei peste 100 de membri adunați în ședință. 

Dan Dungaciu, varianta vehiculată de mai multe zile, a fost cel mai susținut, potrivit unor surse politice. Dungaciu a afirmat însă anterior că nu este interesat să candideze. 

Pe lista dezbaterilor ar fi și Anamaria Gavrilă, șefa POT, Gheorghe Piperea, Petrișor Peiu, Dan Puric și Sorin Constantinescu. 

George Simion a repetat și în cadrul discuțiilor din ședință că nu își dorește să candideze. 

UPDATE 21.30: Băsescu, reacție optimistă după decizia CCR

Fostul președinte Traian Băsescu dă șanse unui candidat pro-european să câștige cursa prezidențială din luna mai. Potrivit fostului șef de stat, „se vor dezumfla partidele astea așa-zis suveraniste și oamenii se vor dumiri”. 

Sunt optimist și legat de faptul că se va dezumfla balonul trumpiștilor”, a mai spus Traian Băsescu. 

UPDATE 21.20: George Simion susține că decizia candidaturii sale e la Georgescu

„Suntem în contact cu șeful de campanie al domnului Georgescu, nu m-a lăsat inima să îl sun pe el. Știu că o să îi supăr pe mulți, dar nu voi candida la postul de președinte. Am candidat, am primit 1,2 milioane de voturi. Decizia, în acest moment, este la domnul Călin Georgescu.

Eu consider că trebuie să ajungă la conducerea țării.Călin Georgescu trebuie să ajungă să conducă România într-un fel sau altul. 

Mai sunt puține zile până se pot depune dosarele de candidatură. Nu am strâns semnături, am fost corect față de propria conștiință, poporul român și vreau să fiu corect. Nu mă voi da un pas în stânga sau dreapta. Mă voi consulta cu toți colegii mei. Vor unii și alții să se urce pe un val, dar nu putem permite ca oameni ca Nicușor Dan, Crin Antonescu sau Victor Ponta să câștige”, a spus George Simion după decizia CCR. 

UPDATE 21.10 Reacția jurnalistului american Mario Nawfal

Mario Nawfal, apropiat al lui Elon Musk, a reacționat pe platforma X după decizia Curții Constituționale a României (CCR) prin care i-a fost respinsă, definitiv, candidatura lui Călin Georgescu la președinție.

Nawfal a comparat Uniunea Europeană (UE) cu Uniunea Sovietică, susținând că „oficialii invocă motive legale, dar criticii consideră că este un atac la adresa democrației”.  

UPDATE 21.00: Premierul Marcel Ciolacu spune că veștile din ultimele ore readuc liniștea socială în România 

Consider că decizia în unanimitate a judecătorilor CCR închide un episod extrem de tensionat și periculos pe care România l-a trăit în ultimele luni. Mai mult, știți că niciodată nu am comentat o decizie a CCR sau a unui magistrat. Faptul că românii nemulțumiți de această decizie au arătat că pot protesta în mod pașnic mă face să cred că avem resursele pentru a reveni la un climat social normal, în care fiecare are dreptul să-și spună punctul de vedere într-o dezbatere publică civilizată”, a transmis Ciolacu. 

UPDATE 20.30: Nicușor Dan acuză că „partidele politice corupte” sunt de vină pentru „situația de haos” de astăzi

Nicușor Dan acuză că „partidele politice corupte care au promovat incompetenți în funcții publice sunt principalele vinovate pentru situația de haos în care ne aflăm astăzi”.

Edilul a subliniat însă că „decizia Curții Constituționale de azi e consecința logică a deciziei de anulare a alegerilor din 6 decembrie. Un stat slab nu a putut preveni anularea alegerilor și nu o poate explica cu probe covârșitoare pentru toți românii după trei luni. Statul român este slab și vulnerabil. Trebuie să se schimbe. Românii sunt divizați și furioși. Și asta trebuie să se schimbe. Este misiunea viitorului președinte să repornească lupta anticorupție și să refacă punțile din societate”.

UPDATE 20.10: Mesajul lui Crin Antonescu

Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR, afirmă că şi-ar fi dorit să îl învingă la vot pe Călin Georgescu, cel căruia CCR i-a respins contestaţia privind candidatura la alegerile prezidenţiale.

UPDATE 20.00 Georgescu i-a îndemnat pe oameni să semneze alte liste pentru candidaturi

„După tot ce s-a întâmplat azi, la Curtea Constituțională, de altfel în ultimele luni, vă spun că voi rămâne ferm în semnalul meu pentru libertate, democrație, pace și demnitate. Dacă doriți să susțineți orice persoană prin semnarea unei noi liste de candidatură, vă rog să o faceți cum vă dictează conștiința. Pare că în aceste momente democrația și libertatea își dau ultima suflare și de aceea au nevoie mai mult ca oricând să arătăm democratic și în pace că alegerea noastră contează până în ultimul moment.

Vă spun încă o data: noi suntem poporul, noi rămânem România. Vă mulțumesc! A fost o onoare să fim împreună în această chemare istorică”.

19.50 Precizările oficiale CCR

„În ședința din data de 11 martie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere 16 contestații.

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a respins contestațiile formulate împotriva:

–   Deciziei Biroului Electoral Central nr.17D din 9 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii independente a domnului Nicușor-Daniel Dan și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;

–   Deciziei Biroului Electoral Central nr.18D din 9 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, precum și a semnului electoral”, a transmis CCR.

UPDATE 19.45 Victor Ponta: Dumnezeu rânduiește pentru fiecare o cruce potrivită 

„Bunul Dumnezeu rânduiește pentru fiecare o cruce potrivită cu puterea lui de a rezista, nu pentru a se chinui, ci pentru a urca de pe cruce în cer'. Lupta pentru România și pentru români nu încetează niciodată! Nu trebuie niciodată să abandonăm! Nu trebuie niciodată să deznădăjduim! În cele din urmă, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom învinge!”, a afirmat Victor Ponta, marți, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 19.40 Gelu Duminică: „Sfârșitul jocului" sau "Sa înceapă jocurile?"

Din păcate, și una și alta. Pentru acest ciclu electoral, domnul Georgescu nu mai poate să candideze. Numai că România are mulți astfel de posibili "candidati" care vor încerca să capitalizeze dihonia din societate. În mai 2025, poate nu va avea șanse. Însă în 2028/2030, sau chiar mai devreme în cazul foarte probabil al alegerilor anticipate, lucrurile vor sta altfel.

Asa că pregătiți-vă, urmează ani grei. În care va fi nevoie de multa maturitate și echilibru”, a reacționat sociologul Gelu Duminică.

UPDATE 19.35 AUR pregătește o ședință de urgență la ora 21.00

La ședință este așteptat și Călin Georgescu

UPDATE 19.30 Becali dă anunțul privind candidatura lui Simion 

Deputatul George Becali a afirmat că „a căzut un noroc” pe George Simion, care „va fi în turul II”. Potrivit informațiilor date de omul de afaceri, partidul a strâns inițial 40% din semnăturile necesare pentru candidatura lui George Simion, iar acum le completează.

UPDATE 19.27 Claudiu Târziu vrea în cursa prezidențială

Și Claudiu Tîrziu anunță că e dispus să intre în cursa prezidențială. Târziu este fost co-președinte al partidului, alături de Simion. El a avut anterior declarații critice la adresa lui Călin Georgescu.

UPDATE 19.25 Președinta USR, Elena Lasconi, după decizia CCR: „Contează ce facem de acum înainte!

Sper ca decizia CCR să fie doar un prim pas. Călin Georgescu trebuie să răspundă penal pentru toate grozăviile de care este acuzat în ultimele luni, iar instituțiile care au fost îngenuncheate de valul de dezinformare trebuie ridicate, recredibilizate! Românii au nevoie să își recapete încrederea în instituții! Suntem mai dezbinați ca niciodată! Înțeleg că unii oameni sunt furioși și alții sunt fericiți în legătură cu această decizie. Dar nu putem să sărbătorim fără să ne gândim că încă sunt consecințe: frustrarea, adâncirea diviziunilor și creșterea neîncrederii în instituțiile noastre. Georgescu este doar o fațetă a unui sistem profund corupt și putred”, a reacționat președinta USR, Elena Lasconi.

UPDATE 19.20 Rectorul SNSPA, Remus Pricopie: O victorie a românilor

Remus Pricopie, care a solicitat luni Curții Constituționale, într-un memoriu Amicus Curiae, menținerea soluției de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu a declarat după sentință: „Decizia Curții Constituționale, care a respins candidatura lui Călin Georgescu, este o victorie a românilor, o victorie pentru statul de drept și pentru valorile democratice. Este un semnal puternic că România nu va permite ca democrația să fie compromisă. Instituțiile trebuie să rămână puternice și vigilente în fața influențelor externe care încearcă să submineze stabilitatea și coeziunea societății”.

UPDATE 19.20: Președintele CCR, Marian Enache a ieșit din ședință afirmând doar că decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. 

UPDATE 19.10: Anamaria Gavrilă, președinta POT, a reacționat pe Facebook:

„Dragi români, România se află într-o situație extrem de dificilă. Odată cu anularea ilegală a alegerilor prezidențiale, un sistem înfiorător și-a arătat colții și devorează din democrația și din libertatea noastră de peste trei luni de zile. Întrebarea este, sunt democrația și libertatea doar ele niște concepte importante pentru noi?

Merită să ne luptăm pentru ele? Democrația este atunci când majoritatea decide. Și libertatea este atunci când putem alege pe cine vrem noi din toți candidații posibili.

Libertatea mea de a alege Călin Georgescu nu îngrădea libertatea altora de a alege pe altcineva”, a postat aceasta pe Facebook.

UPDATE 19.00: George Simion a venit cu o primă reacție pe Facebook: „Rușine! Rușine! Rușine! Nu ne veți învinge! Deja poporul român s-a trezit! Și va fi învingător! CG”, a scris șeful AUR. 

El a avut și o reacție transmisă în limba engleză. „Ce rușine! Încă o dată, Curtea Constituțională își bate joc de poporul român, ne atacă democrația și drepturile și libertățile noastre esențiale. Suntem alături de Călin Georgescu”, a scris pe X Goerge Simion.

UPDATE 18.50: Judecătorii mențin decizia BEC și decid că suveranistul Călin Georgescu nu poate să candideze. 

UPDATE 17.30: Împotriva respingerii candidaturii lui Călin Georgescu au fost depuse 11 contestații, între care două depuse de Călin Georgescu. Celelalte 9 contestații au fost depuse de: Radu Elena, Chitic Mircea Victor Daniel, Craiu Ana, Narcis Viorel Florin, Popescu Norita, Albu Elena, Georgescu Cătălin, Rapcea Mihai și Tamalis Taloi Maria. 

Alte cinci contestații au fost depuse împotriva candidaturii lui Nicușor Dan, validată de BEC. Pe lângă Alexandru Pănișoară, ceilalți patru contestatari sunt: Secu Cristian Adrian, Antony Octavian Andre, Tănase Georgeta și Petria Eugeniu Dragoș. 

***

În cazul lui Georgescu sunt depuse la CCR peste 10 contestații privind respingerea de către Biroul Electoral Central (BEC) a înregistrării candidaturii acestuia. Una dintre sesizări a fost depusă chiar de către Călin Georgescu. 

Georgescu susține în contestația sa că, sub aspect procedural, nu au fost respectate toate condiţiile legale privind cvorumul de prezenţă, cel de vot şi procedura de desfăşurare a şedinţei și solicită ca instanţa constituţională să oblige BEC la comunicarea procesului-verbal al şedinţei Biroului din data de 9 martie, în care a fost adoptată decizia şi a fost întocmit procesul-verbal atacate prin contestaţie, pentru a se putea constata şi dovedi, astfel, neregularităţile de ordin procedural care atrag nulitatea absolută a deciziei BEC.

 „Întrucât nu au fost respectate toate condiţiile legale privind cvorumul de prezenţă, cvorumul de vot, procedura de desfăşurare a şedinţei şi procedura de adoptare, redactare şi publicare a Deciziei 18D/09.03.2025 a BEC şi a procesului-verbal întocmit de BEC din care rezultă data şi ora afişării acesteia - procesul-verbal nefiind nici măcar semnat -, în cauză sunt aplicabile dispoziţiile art. 174 şi urm. C. proc. civ., care atrag nulitatea absolută a deciziei şi a procesului-verbal antereferite”, se menţionează în sesizarea trimisă CCR.  

Potrivit acestuia, în întreg cuprinsul deciziei contestate, BEC a analizat „doar condiţii de fond suplimentare”, decurgând indirect din alte prevederi constituţionale decât cele la care legea însăşi face trimitere şi care au fost decelate, pe cale de interpretare, în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, în speţă Hotărârea 2/05.10.2024, care ar fi configurat "cadrul axiologic în care au loc alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României".

Decizia BEC

Amintim că Biroul Electoral Central a invalidat, duminică seară, candidatura lui Călin Georgescu la prezidenţiale. Contestația deciziei BEC la CCR nu îl va ajuta însă să ajungă în cursa prezidențială din luna mai, potrivit foștilor judecători constituționali. 

Decizia de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu a venit duminică seară. BEC a invocat decizia de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă, dar si hotărârea CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024. În motivarea dată, BEC punctează că hotărârea CCR din 6 decembrie 2024, prin care a fost anulat procesul electoral pentru alegerea președintelui României, dispunându-se reluarea în integralitate, arată modul în care candidatul s-a raportat la respectarea Constituției. 

De asemenea, este luată în considerare decizia CCR de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă. „Candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăşi obligaţia ( expressis verbisprevăzută în Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 2 din 5 octombrie 2024) de a apăra democraţia, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre şi imparţiale, în conformitate cu legea, în lipsa cărora este alterat însuşi fundamentul ordinii constituţionale actuale”, arată decizia BEC.   

ȘI candidatura lui Nicușor Dan, atacată 

Și candidatura lui Nicușor Dan, validată de BEC, este prevăzută de mai multe contestații. Alexandru Pânișoară, cel care a depus contestația împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) privind candidatura lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din mai 2025, rezumă într-o postare motivele pentru care a depus contestația, invocând faptul că Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea înainte de 1989.

„Dat fiind interesul public vă aducem la cunoştinţă că CNSAS a finalizat procedura de verificare a domnului Nicuşor Dan. În urma investigaţiilor în arhiva proprie şi a corespondenţei derulate cu partenerii instituţionali, nu au rezultat documente care să ateste calitatea de colaborator sau de lucrător al fostei Securităţi în ceea ce îl priveşte pe domnul Nicuşor Dan”, a precizat însă CNSAS.  

Cu toate acestea, Pânișoară declară că CNSAS nu a putut „infirma și nici confirma veridicitatea documentului”.

Judecătorii dezbat cu jandarmii la ușă

Judecătorii CCR dezbat sub presiunea mulțimii adunate afară, cu măsuri de securitate în plus luate de forțele de ordine. Jandarmii sunt prezenți inclusiv în interiorul clădirii, acolo unde jurnaliștii așteaptă deciziile. 

Amintim că respingerea candidaturii lui Călin Georgescu, duminică seară, 9 martie, a fost urmată de un protest violent în Capitală.