Simion ar tăia fondurile pentru R. Moldova și pentru refugiați: „N-aș mai sprijini alte națiuni”
0George Simion a declarat luni seară, că România nu ar mai trebui să acorde ajutoare financiare Republicii Moldova și refugiaților ucraineni aflați pe teritoriul țării. Acesta susține că prioritatea statului român ar trebui să fie ieșirea cetățenilor proprii din sărăcie.

„Până nu scoatem cel puțin la nivel acceptabil din sărăcie cetățenii români, eu nu aș mai sprijini alte națiuni în România”, a afirmat Simion, într-o intervenție la Europa FM.
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale și liderul formațiunii a vorbit și despre relația României cu Republica Moldova, susținând că sprijinul financiar acordat acesteia a devenit „un stigmat” pentru statul român.
În opinia sa, România a pierdut o oportunitate istorică de unire în perioada post-decembristă, iar de atunci a rămas blocată într-un rol de „sponsor” pentru un stat care, în anumite momente, ar fi manifestat atitudini ostile față de București.
„Pe pământul nostru, în cetăţile noastre, la Tighina, la Soroca au venit sovieticii şi ne-au luat pământ şi fraţi (...) S-a trecut la perioada de independenţă când Ion Iliescu a fost laş şi nu a făcut pasul care era firesc de făcut după Podurile de Flori, când trebuia să ne unim, am pierdut o şansă istorică. Şi de atunci încoace noi avem acest stigmat că noi trebuie să finanţăm Republica Moldova”, a declarat George Simion.
Acesta a criticat și clasa politică de la Chișinău, făcând referire la foști lideri moldoveni precum Vladimir Voronin și Igor Dodon. Potrivit lui Simion, sprijinul financiar ar trebui direcționat către școlile românești, nu către instituțiile centrale care ar fi promovat politici „anti-românești”.
„Dar de ce să vă trimită bani vouă, ca stat, care de multe ori aţi avut atitudini anti-româneşti, şi să nu lucreze direct cu şcolile româneşti de acolo, care sunt unioniste, cu cetăţenii, cu autorităţile locale?”.
În ceea ce privește sprijinul acordat cetățenilor ucraineni refugiați în România, Simion a amintit că ajutorul extern nu ar trebui să fie o prioritate.
Declarațiile vin în contextul în care România a oferit în ultimii ani sprijin financiar constant atât Republicii Moldova, cât și refugiaților din Ucraina.