AUR anunţă că „luptă pe două fronturi pentru restabilirea democraţiei şi drepturilor românilor”

0
Publicat:

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că a fost admisă sesizarea Curții Constituționale a României pentru a se pronunța în cazul OUG nr. 1/2025 care stabilește programul alegerilor pentru Președintele României din anul 2025. Partidul contestă modul de desfășurare al alegerilor în diaspora, unde urnele de vot se vor închide în același timp cu cele din România, indiferent de ora locală. 

FOTO Facebook AUR / Arhivă
FOTO Facebook AUR / Arhivă

«Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) își concentrează eforturile pe două fronturi esențiale pentru apărarea principiilor democratice și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor români. Pe primul front, AUR apreciază că judecătorul Curții de Apel Ploiești care a pronunțat hotărârea din 24 aprilie 2025 privind suspendarea executării și anularea Hotărârii CCR nr. 32/2024 a acționat conform propriilor convingeri juridice și în spiritul legii. Susținem necondiționat independența sistemului judiciar ca pilon fundamental într-o democrație autentică. Într-o perioadă în care echilibrul între puterile statului este serios compromis, apărarea independenței judecătorilor devine esențială pentru a scoate România din categoria de „regim hibrid”. În același timp, pregătim o serie de acțiuni menite să restabilească democrația în România», a transmis AUR într-un comunicat de presă. 

Partidul a mai anunțat un demers prin care contestă prevederile din OUG nr. 1/2025 privind organizarea alegerilor din 2025, cerând sesizarea CCR: „pe al doilea front, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că astăzi, Curtea de Apel București a admis sesizarea Curții Constituționale a României, formulată de partidul nostru, privind neconstituționalitatea prevederilor din OUG nr. 1/2025 care limitează dreptul la vot al românilor din diaspora (dosar 2624/2/2025). Această decizie reprezintă un pas important în lupta pentru protejarea drepturilor constituționale ale tuturor cetățenilor români, indiferent de locul în care aceștia își exercită dreptul fundamental la vot”.

„Sesizarea noastră vizează o problemă concretă și profund injustă pentru românii din diaspora: OUG nr. 1/2025 impunea închiderea tuturor secțiilor de votare din străinătate la ora 21:00, ora României, indiferent de fusul orar local. Pentru românii care trăiesc în SUA, Canada sau America Latină, această prevedere ar fi însemnat că secțiile de votare s-ar fi închis dimineața sau la prânz. De exemplu, în Los Angeles, românii ar fi putut vota doar până la ora 11:00 dimineața, în New York până la ora 14:00, iar în Buenos Aires până la ora 15:00.

Imaginați-vă cum ar fi dacă în România s-ar închide secțiile de votare la ora 11:00 dimineața! Mulți români din diaspora lucrează și sâmbăta, iar duminica este singura zi când ar putea merge la vot. În plus, mulți dintre ei trebuie să călătorească sute de kilometri până la cea mai apropiată secție de votare. Aceste restricții ar fi privat practic mii de români de dreptul fundamental de a vota. Nu este vorba despre technicități juridice, ci despre respectarea unui drept esențial în democrație – dreptul de a vota în condiții echitabile, indiferent de locul în care te afli”, a mai transmis formațiunea politică. 

Partidul a mai transmis că „în cazul în care Curtea Constituțională va admite excepția de neconstituționalitate, românii din diaspora vor putea vota în condiții de egalitate, fără discriminări bazate pe zona geografică în care se află. Secțiile de votare vor rămâne deschise până la ora 21:00 ora locală, permițând astfel tuturor cetățenilor să își exercite dreptul constituțional de vot într-un interval de timp rezonabil și echitabil. Acest lucru va asigura o reprezentativitate reală a comunităților românești din întreaga lume în procesul electoral și va consolida legitimitatea rezultatelor alegerilor. Decizia de a acționa simultan pe aceste două fronturi nu este întâmplătoare”.

OUG nr. 1/2025 stabilește măsurile de organizare și desfășurare a alegerilor din mai.  Ordonanța modifică și programul alegerilor. Votul în străinătate se va desfășura pe 3 zile. Prima zi a votării în străinătate va fi 2 mai 2025, între orele 7:00 - 21:00. A doua zi a votării în diaspora va fi 3 mai 2025, între orele 7:00 - 21:00. A treia zi a votării în străinătate va fi pe 4 mai 2025, între orele 7:00 - 21:00, ora României.

„Ambele demersuri reflectă aceeași viziune fundamentală a AUR: apărarea statului de drept democratic, a independenței justiției și a drepturilor constituționale ale tuturor cetățenilor români”, a mai punctat AUR.

Curtea de Apel Bucureşti a decis să admită solicitarea AUR de sesizare a CCR, dar a respins cererea de suspendare a cauzei: „Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a art. 5, alin. (1) teza finală si art.7 din O.U.G nr. 1/2025. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 5, alin. (1) teza finală si art.7 din O.U.G nr. 1/2025. Respinge cererea de suspendare a cauzei. Respinge cererea. Cu recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucuresti, sub sancţiunea nulităţii”, se arată în minuta instanţei, potrivit News

Amintim că joi, 24 aprilie, un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a acceptat contestația privind suspendarea deciziei Curții Constituționale (CCR) de a anula alegerile prezidențiale luată la 6 decembrie 2024. Potrivit deciziei publicate pe portalul Ministerului Justiției, decizia nu este definitivă. 

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite