Călin Georgescu a ajuns secretar de stat, în 1997, printr-un concurs măsluit. A ieșit pe locul doi, dar i-a fost schimbată nota
0În perioada 1997-1998, Călin Georgescu a îndeplinit funcția de secretar general în Ministerul Mediului, din guvernul Victor Ciorbea.
Deși se prezintă ca un candidat anti-sistem, Călin Georgescu este, conform CV-ului său, clar un om al sistemului. După 1989, s-a aflat permanent în funcții importante ale statului român. Presa vremii a scris despre intrarea sa pe ușa din dos, ca secretar la Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, în urma unui concurs aranjat.
Astfel, prin hotărârea de Guvern 568 din 20 septembrie 1997 s-a decis înființarea postului de secretar de stat în ministere. Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului (MAPPM) a fost primul care s-a grăbit să-și numească un secretar general. Iar angajările s-au făcut printr-un așa zis concurs la care a participat și Călin Georgescu, candidatul independent care aspiră azi la funcția de președinte al României.
Georgescu, absolvent al Facultății de Îmbunătățiri Funciare l-a avut contracandidat pe Aurelian Virgil Băluță, absolvent de două facultăți, ASE și Drept, iar examenul s-a desfășurat sub formă scrisă și proba oral.
Președintele comisiei de examinare era la vremea aceea deputatul PD Ioan Olteanu, ministrul MAPP . În urma desfășurării probelor, Băluță a fost notat cu 7,24 la scris și 8,25 la oral, iar Călin Georgescu a fost notat cu 7 la scris și 7,25 la oral.
„După toate calculele aritmetice „reuşit" trebuia să fie Băluţă Aurelian Virgil. Dar instrucţiunile de la PD erau să instalat în funcție Georgescu Călin, aşa că onor ministrul loan Oltean a găsit soluţia. Când şi-a dat seama că subordonaţii săi, care făcuseră parte din comisie, nu au fost prea docili să acorde note mai mari (fie şi nemeritate) preferatului său, a găsit rapid colacul de salvare. Ce credeţi că i-a trecut prin cap domnului ministru? Ca să mărească media lui Georgescu Călin s-a încropit ulterior o anexă vu rubrici inventate, fără ştirea membrilor comisiei. Aşadar, alte elemente de apreciere au adus la notele lui Georgescu Călin „un mic adaos comercial" de 9,66. În final, după adunări, înmulțiri și împărțiri, Călin Georgescu a ajuns câștigător, Ministrul MAPPM, cu portofoliu de la PD, a răsuflat ușurat, fără să își imagineze mai devreme sau mai târziu că adevărul va ieși la suprafață”, scrie ziarul România Liberă din 6 februarie 1998.
O mână o spală pe alta
Printre rubricile născocite de fostul ministru s-au aflat participarea la simpozioane și cea privind cunoaștere unei limbi străine, iar ministrul, care l-a examinat personal, deși nu cunoștea nicio limbă străină, i-a acordat lui Georgescu nota maximă, 10.
„Nu am cunoştinţă de acele elemente de apreciere care au fost adăugate ulterior la dosar. Ce pot spune este că Băluţă a fost mult mai bun şi eu eram convins că va fi declarat reuşit. Numai că...", a declarat la vremea respectivă Viorel Raicu, secretar de stat la Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului.
Presa a mai scris că fostul ministru Ioan Oltean a fost recompensat ulterior cu o funcție la Centrul Național de Dezvoltare Durabilă, unde Georgescu era în conducere.
„Mulţi s-au întrebat care va fi soarta lui Călin Georgescu dacă Partidul Democrat se retrage de la guvernare. Dar la fel de mulţi şi-au exprimat îngrijorarea că omul care a luat examenul pe pile ar putea să treacă in viitoarea barcă ce va ajunge la conducerea ministerului deoarece dom' Călin, din 1990 şi până în prezent, a curtat mai toate partidele doar, doar va ajunge ministrul Mediului, o funcţie mult râvnită. Cert este că domnia sa confundă gestionarea unui minister cu un simpozion de sfârşit de săptămână, la munte sau in Delta Dunării”, își exprimau opinia jurnaliștii de la România Liberă.