Ce impact pot avea partidele suveranist-extremiste în Parlament. Analist: ”Mă aștept la destul de multă volatilitate”
0AUR, SOS și POT au obținut peste 31% dintre voturi la alegerile parlamentare. Un procent mare obținut de cele trei partide, procent ce în mod cert va influența evoluția Parlamentului în următorii patru ani.
”Adevărul” a discutat cu analiștii George Jiglău și Radu Delicote legat de impactul pe care îl pot avea cele trei partide cu orientări suveranist-extremiste în viitorul Parlament al României.
”Un Parlament cu o treime din mandate în zona populist-extremistă obligă în primul rând la formarea unui cordon sanitar, a unei majorități care nu doar să izoleze aceste partide de posibilitatea de a-și impune punctul de vedere, dar și să funcționeze coerent și să reziste timp de 4 ani. Ceea ce am formulat aici e mai degrabă un ideal, pentru că în realitate, dat fiind care sunt partidele din restul Parlamentului, mă aștept la destul de multă volatilitate. E posibil că, în funcție de rezultatul turului 2 al prezidențialelor, să se poată formă o majoritate, dar va fi dificil că ea să funcționeze foarte coerent timp de 4 ani”, a declarat George Jiglău pentru ”Adevărul”.
Cunoscutul analist politic a spus și cum vede viitorul AUR, POT și SOS, dar și de ce PSD are atuul principal în formarea viitorului Guvern.
”Parlamentul pare împărțit în trei falii”
”Configurația actuală plasează tot în mâna PSD pâinea și cuțitul formării unui guvern, pentru că, în funcție de cine va prelua conducerea partidului, e posibilă și orientarea către o alianța cel puțin cu AUR, care, cu POT și SOS în Parlament, deja pare un partid mai frecventabil. De asemenea, aceste trei partide extremiste s-ar putea să aibă o traiectorie similară cu cea a PPDD in mandatul 2012-2016, când bună parte dintre parlamentarii aleși ai acestui partid s-au risipit la alte partide după jumătatea mandatului, iar aici tot PSD s-ar putea să fie beneficiarul cel mai la îndemână. Deci, la fel ca discursul acestor partide, la fel că doctrinele și programele lor, un Parlament cu o prezență mare a lor va fi destul de agitat. Miza cea mare va fi ce vor face și cum se vor adapta celelalte partide”, adaugă analistul George Jiglău.
În opinia analistului Radu Delicote, rezultatul votului la alegerile parlamentare urmează un tipar al mai multor țări europene, cu partide intrate în Parlament ca răspuns negativ al alegătorilor la adresa politicienilor.
”Pentru început, este foarte important să vedem dacă aceste partide suveraniste (nu toate sunt extremiste în sensul clasic) vor reuși să se unească într-un bloc comun sau alianța. Din spațiu, Parlamentul pare împărțit în 3 falii - așa zisă dreaptă (PNL, USR, UDMR), PSD - fiind principalul partid parlamentar la ora actuală și blocul suveraniștilor (AUR, SOS, POT). Așa cum PSD are în mâna cartea viitorului guvern, așa și AUR are în mâna cartea unei coaliții de opoziție. Astăzi aceste partide nu pot face un guvern, iar așa cum arată lucrurile vedem practic situația multor țări din Europa - partide care au intrat în Parlament că răspuns negativ al votanților la adresa clasei politice”, precizează Radu Delicote.