Video România are tehnologii noi în cercetarea medicală. Explică Carmen Moldovan, Directorul Centrului de Integrare a tehnologiilor
0UNLOOC,tehnologiile viitorului care reduc testele pe animale în cercetarea de noi medicamente
100 de milioane de animale sunt utilizate în prezent în experimentele farmaceutice. Cercetarea din România va dezvolta noi generații de tehnologii ce vor minimiza utilizarea testelor pe animale în cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente.
România participă activ în cadrul proiectului european UNLOOC (Unlocking Data Content of Organ-On-Chips) care implică 51 de parteneri din 10 țări europene: Belgia, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, România, Spania și Elveția.
Proiectul va dezvolta noi generații de tehnologii Organ-on-Chips (OoC), bazate pe microfluidică și senzori avansați, care vor permite simularea funcțiilor esențiale ale organelor umane.
Dispozitive vor facilita testarea medicamentelor în condiții care vor replica mediul biologic uman, ceea ce va duce la reducerea testărilor pe animale, scurtând timpul de cercetare și diminuând costurile asociate dezvoltării farmaceutice.
La Adevărul Live, invitată este Carmen Moldovan, Directorul Centrului de Integrare a tehnologiilor din cadrul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Microtehnologie (IMT) din București.
Dr. Carmen Moldovan, are o vastă experiență în microelectronică și biotehnologie și conduce Centrul de Integrare a Tehnologiilor din cadrul IMT.
Domeniile sale principale de cercetare includ biosenzorii, microelectrozii implantabili, platformele microfluidice și sistemele de senzori pentru monitorizarea parametrilor biologici, contribuind semnificativ la dezvoltarea senzorilor avansați pentru sănătate și tehnologiilor bioinspirate.
De la dr. Carmen Moldovan aflăm:
-Cum a devenit partener România în acest proiect european,
-Ce înseamnă tehnologiile Organ-on-Chips (OoC),
-Ce sunt tehnologiilor bioinspirate,
-Cum noile tehnologii pemit simularea funcțiilor esențiale ale organelor umane,
- Viitorul sănătății umane înseamnă utilizarea organelor artificiale,
-Este etic folosirea acestor organe artificiale,
-Cum este implicată acum și în viitor tehnologia în medicina personalizată,
-Medicamentele viitorului se vor testa prin tehnologia modernă și elimină testarea pe animale,
-Care sunt marile provocări pe care le aduce tehnologia în testarea medicamentelor,