Dr. Cristiana Odukoya, explică totul despre menopauză: simptome, impactul în cuplu, riscuri și tratamente INTERVIU

0
Publicat:

În cele mai multe cazuri, odată cu vârsta de 45 de ani, în viața femeilor începe un nou capitol, menopauza, care aduce schimbări atât în privința sănătății fizice, cât și în privința celei emoționale Antoaneta Banu

Dr. Cristiana Odukoya la Adevărul Live despre menopauză Sursa foto Adevărul Live
Dr. Cristiana Odukoya la Adevărul Live despre menopauză Sursa foto Adevărul Live

Menopauza este o perioadă extrem de sensibilă din viața unei femei. Modificările apar la nivelul corpului, dar și din punct de vedere psihologic. Metabolismul scade și apar kilogramele în plus, deși femeia continuă să ducă același stil de viață. Pielea își pierde din elasticitate, se reduce nivelul de colegen și de hidratare.

Apăr ridurile, pielea devine uscată, iar scăderea nivelului de estrogen duce la o simptomatologie specifică. De asemenea, menopauza aduce în viața femeii și scăderea stimei de sine, iar impactul este enorm asupra calității proprii vieți, sociale și profesionale, dar și asupra sănătății în cuplu din punct de vedere sexual și relațional.

Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, dr. Cristiana Odukoya, medic specialist obstetrică-ginecologie, vorbește despre semnele și simptomele menopauzei, despre riscuri și tratamente, dar și despre cum aceasta poate deveni un nou început în viața unei femei.

Weekend Adevărul“: Când ar trebui o femeie să înceapă să se preocupe de menopauză?

Dr. Cristiana Odukoya: Este foarte important ca femeile să conștientizeze această etapă chiar din tinerețe. Este ideal să spunem cât mai devreme, însă, bineînțeles, în tinerețe nu ne gândim neapărat la menopauză, ci mai degrabă la a obține sarcini, la a ne forma profesional.

Care sunt etapele menopauzei și de ce este important să le cunoaștem?

Preferăm să nu împărțim menopauza în etape, însă sunt anumite terminologii pe care le folosim astfel încât și noi, și pacientele să înțeleagă mai bine unde se situează. Vorbim, așadar, despre premenopauză, care reprezintă toată viața reproductivă anterior menopauzei, anterior începerii primelor simptome.

Acesta este un termen care nu se mai folosește atât de des, încercăm să îl evităm. Este destul de vast, nu aduce foarte multe informații la momentul la care ne interesează. Ulterior vorbim despre perimenopauză. Aici, de fapt și de drept, găsim cele mai multe dintre pacientele noastre la consultații și reprezintă perioada de la debutul primelor simptome până la momentul propriu-zis al menopauzei, dar și aproximativ un an după menopauză.

Se mai numește tranziție către menopauză sau climacteriu. Aici vorbim destul de mult despre tranziția către menopauza inițială: pacientele acuză menstre neregulate, care pot varia undeva la 7 zile, în timp ce la menopauza tardivă, regăsim pacientele care prezintă o amenoree, deci o lipsă a menstruației, undeva la 60 de zile. Le încadrăm mai bine în perimenopauză.

Poate debuta cu aproximativ 1-3 ani înaintea menopauzei în sine, dar bineînțeles, la pacientele la care acest lucru se poate întâmpla mult mai devreme, putem ajunge chiar și cu 10 ani înainte.

Simptome similare, diagnostice diferite

Care sunt vârstele la care poate fi așteptată menopauza?

De exemplu, sunt paciente care pot ajunge la menopauză la vârsta de 47 de ani. Sunt pacientele la care vârsta este de 50-51 de ani, dar și cele care intră mai târziu la menopauză și poate le invidiem, 51-52 de ani în Australia, de exemplu. Dar 45 de ani ar fi o vârstă medie la care încep să văd pacientele.

Ce înseamnă menopauza precoce?

Menopauza precoce apare atunci când menstruația încetează înaintea vârstei de 45 de ani. Dacă aceasta încetează înaintea vârstei de 40 de ani, atunci vorbim despre insuficiență ovariană prematură. Sunt doi termeni diferiți pe care trebuie să îi cunoaștem foarte bine și să nu-i confundăm. În general, cauzele sunt multiple. Vorbim despre factori genetici și menționez monosomia, sindromul Turner.

De asemenea, pacientele pot avea anumite boli autoimune de care suferă și pe care poate nu le-au aflat, au avut anumite infecții pe parcursul vieții, sau pur și simplu după ce testăm toate aceste lucruri și nu găsim nimic. E vorba despre menopauza precoce sau insuficiență ovariantă prematură de cauză idiopatică, necunoscută. Și aici, din păcate sau din fericire, se găsesc cele mai multe dintre paciente.

Un tablou complex de semnale și simptome

Care sunt semnalele pe care organismul le transmite femeii prin care o avertizează despre această nouă etapă?

Cele mai multe paciente care vin în cabinet cam despre asta și vorbesc: se întâmplă ceva. Acel ceva poate fi un pic mai greu de descris, până intrăm noi propriu-zis în discuții și pun întrebări țintite. În general se plâng de un metabolism încetinit: încep să ia în greutate, apar modificări tegumentare, apoi menstruația poate să fie neregulată. Este vorba despre faptul că lucrurile nu se mai petrec ca înainte. Parcă merg într-un ritm ușor mai greu. 

Care sunt simptomele specifice acestei perioade?

Principalele simptome și cele pentru care pacientele ni se adresează cel mai des sunt bufeurile și transpirațiile nocturne. Acestea sunt destul de frecvente, au prevalență mare, undeva la 60-80%, și nu sunt de neglijat. Cu cât ele apar mai devreme, cu atât pacienta este predispusă la mai multe complicații, precum tulburări cardiovasculare, osteoporoză, depresie etc.

Bufeurile sunt valurile acelea de căldură care pot persista câteva minute, apar de mai multe ori pe parcursul zilei, al nopții și generează și insomniile de care pacientele se plâng destul de des, oboseală pe timpul zilei. Apoi, vorbim despre modificările genito-urinare. În principiu, pe lângă scăderea libidoului, apar dureri la contactul sexual, modificări la nivel urinar, secreții vaginale modificate și multe altele.

Din tabloul acesta, pacientele mai acuză și modificări la nivel musculo-scheletal, dureri articulare și tulburări cognitive foarte importante. Prezente sunt și depresia, iritabilitatea, anxietatea, tulburările de concentrare, tulburările de dispoziție. Bineînțeles, nu toate vor acuza aceleași simptome, însă acestea sunt cele mai frecvente.

Ce înseamnă controlul specific pentru femeia la menopauză?

Femeia la menopauză trebuie să fie o femeie ca toate celelalte. Vom face un screening uzual, verificarea sânului, mamografie cu o ecografie, în completare, dacă e cazul, testul Babeș-Papanicolau. Bineînțeles, dacă vorbim despre menopauză și vrem să mergem mai departe cu pacienta, să ne îndreptăm către o modalitate de tratament, cu siguranță facem un screening mult mai riguros și atunci vorbim de dozări hormonale, analize uzuale de sânge, ne interesează antecedentele personale, familiale, ca să știm ce alte teste mai putem recomanda – de exemplu, screening de trombofilii.

Ne interesează dacă în familia pacientei au existat fracturi, iar dacă pacienta are o constituție mai slăbuță sau are anumiți factori de risc pentru o pierdere a densității osoase, vom recomanda și un test de osteodensitometrie. De asemenea, vrem să educăm pacienta și din punct de vedere al stilului de viață și atunci facem analize și pe partea metabolică, pe partea nutrițională. Încă de la prima consultație ar cam trebui să știm ce anume este de efectuat concret și unde îndreptăm pacienta mai departe, într-o limită de normalitate.

Orice tratament, precedat de investigații

În această perioadă se recomandă un tratament de substituție hormonală. Este indicat tuturor femeilor aflate la menopauză și mai ales cât timp se face acest tratament de substituție?

Tratamentul de substituție hormonală sau de restaurare hormonală reprezintă o combinație de medicație hormonală. Se administrează pe baza a ceea ce pacientei îi lipsește, deci nu este standard la toată lumea. Asta vedem din dosar, din analizele hormonale, din simptomatologie. Bineînțeles că nu tuturor pacientelor li se potrivește acest tip de tratament hormonal, pentru că sunt anumite femei care au contraindicație la tratamentul hormonal: în cancer mamar, patologii hepatice, patologii de vezică biliară, anumite tipuri de migrene. În aceste cazuri ne putem îndrepta cu alt tip de medicație non-hormonală, terapii complementare, terapii alternative etc. Vârsta până la care putem administra terapia de substituție hormonală nu este un lucru încă bine stabilit, pentru că nu există o vârstă la care trebuie să oprim. Însă știm că de la un moment dat ar trebui să fim mult mai precauți în privința dozelor, modalității de administrare a medicației, combinațiilor hormonale pe care le facem și să încercăm ușor, în limita posibilităților, fără a-i reveni pacientei simptomatologia, să scădem medicația.

Efectuarea acestui tratament de substituție hormonală înseamnă revenirea menstruației?

Scopul este starea de bine a pacientei și diminuarea simptomatologiei specifice menopauzei. E important despre ce pacientă vorbim. Dacă este cea în perimenopauză, unde deja există niște neregularități, acest lucru se mai poate întâmpla. Bineînțeles, orice sângerare tipică, în special la pacienta la menopauză, care nu a mai avut sângerări de un an, trebuie clar investigată corespunzător.

Ce alte complicații severe sau la care trebuie să avem grijă poate să aducă menopauza?

Boala cardiovasculară, diabetul zaharat, osteoporoza și sindromul metabolic pot fi consecințe ale menopauzei prin mai multe mecanisme. Boala cardiovasculară este cu atât mai accentuată cu cât pacienta intră mai devreme la menopauză, în special înainte de 45 de ani.

De asemenea, vorbim despre sindromul metabolic cu multe componente: obezitatea, hipertensiunea, modificarea profilului lipidic, modificarea glicemiei, dar mă refer în mod special la partea de obezitate care contribuie la accentuarea simptomatologiei, a bufeurilor, a transpirațiilor.

Osteoporoza este foarte des întâlnită și crește exponențial cu vârsta. Evident, riscul va fi mai mare – poate să fie 1 din 10 la o pacientă de 60 de ani, dar poate fi 1 din 5 la o pacientă de 70 de ani. Pacientele care intră la menopauză devreme sunt predispuse la fracturi de antebraț mai degrabă, în timp ce pacientele după 60 de ani la fracturi de șold, fracturi vertebrale.

Așadar, este foarte important să știm că terapia de substituție hormonală îmbunătățește funcția vasculară, profilul lipidic, glicemiile, scade riscul de demineralizare osoasă și deci prevenim multe complicații care ar putea apărea, de fapt, odată cu menopauza.

„În cuplu, menopauza este amplificată dacă și bărbatul este la andropauză“

Primul gând al femeii este că începe să îmbătrânească. Cum trebuie să se pregătească?

Cred că nicio femeie nu este pregătită pentru menopauză. Și aici intervine rolul medicilor. Trebuie cumva din timp să pregătim pacienta că acest moment va urma. Nu scapă nimeni de menopauză. Nu este un sfârșit, este o reinterpretare a vieții de dinainte.

Trebuie să setăm niște așteptări corecte, trebuie să învățăm pacienta să aibă grijă de ea din timp. Preferabil să identifice factorii de stres, adică ce anume o supără din ceea ce va urma sau ce crede că o va supăra, ce regăsește deranjant deja în viața actuală. Să găsim soluții, să le manageriem și să încercăm să o menținem cât mai mult în viața socială, lucru extrem de important astăzi.

Menopauza afectează viața de cuplu și viața sexuală mai ales din cauza unor preconcepții. Cum consiliați pacientele despre acest subiect?

Multora dintre paciente trebuie să le punem într-un mod discret și țintit întrebări în aria aceasta, să vedem ce anume este disfuncțional. Pacienta la menopauză se poate întâmpla să se regăsească în același timp cu bărbatul la andropauză.

Atunci, bineînțeles, tot procesul este amplificat, simptomele de la un partener vor fi mult amplificate la celălalt partener și cu siguranță se intră într-un cerc vicios și apare o disfuncționalitate. Nu de puține ori le întreb pe paciente dacă doresc să intre cu partenerul la discuție pentru a putea afla lucruri unul despre celălalt pe care poate acasă nu le discută.

Tratament în echipă

Au pacientele această spaimă că și-ar putea pierde partenerul de viață pentru că menopauza afectează și libidoul și atunci nu mai e pasiunea din tinerețe?

Foarte multe paciente se prezintă în cabinet pentru trei lucruri importante, iar scăderea libidoului este pe primul loc și doresc să îmbunătățească acest aspect. Pentru a crește libidoul sunt necesare mai multe aspecte, nu doar tratamente medicamentoase sau tratamente locale vaginale.

Este vorba de o abordare psihologică a fenomenului: cum se simte pacienta, care este starea relației de cuplu. Ginecologii tratează ce se poate trata, apoi pacienta merge la un psiholog – bineînțeles, avem în vedere orice alte patologii asociate și vom trimite către medicii corespunzători.

Dar este important pentru o femeie aflată la menopauză să meargă la un psiholog?

Eu consider că este extrem de important, dar e la fel de important și cum punem problema. Cum este menopauza, un subiect încă tabu, așa este și mersul la psiholog, un subiect tabu. Nu înseamnă că avem o problemă dacă mergem la psiholog, sau poate avem o problemă, dar învățăm cum să o gestionăm corect, astfel încât să nu ajungem să avem consecințe nefavorabile ulterior.

Noi, ginecologii, ne ocupăm de partea medicală, însă nu putem interveni neapărat la schimbările majore ale stilului de viață, la pierderea în greutate, acolo unde este cazul, la rezolvarea patologiilor ce țin de metabolism, de nutriție, de cardiologie, endocrinologie etc. Trebuie să lucrăm în echipă astfel încât pacienta să aibă confortul că orice problemă poate fi acoperită de către un specialist.

Recomandați și o terapie de cuplu?

Cu siguranță ar aduce un plus. E important ca bărbatul să înțeleagă prin ce trece femeia și invers. Terapia de cuplu funcționează ca un mediator.

Adevărat sau fals?

Am încercat să găsesc acele mituri care funcționează despre menopauză și aș vrea foarte mult să ni le explicați și să le demontăm. Menopauza favorizează îngrășarea?

Da, menopauza favorizează îngrășarea. În principiu, îngrășarea este un fenomen care apare mai degrabă din pricina vârstei, scad metabolismul, nivelul de estrogeni. Se favorizează acumularea grăsimii, în mod special la nivel abdominal. Însă nu aș putea spune că este o cauză directă a menopauzei în sine, ci mai degrabă a vârstei.

Menopauza afectează apetitul sexual?

Modificările hormonale și cele psihologice vor afecta libidoul cu siguranță. Dar avem soluții nenumărate să intervenim pe această parte, în principiu hormonal.

Depresia este cauzată de menopauză?

Semi-adevărat. Depresia este o consecință într-adevăr a menopauzei și din punct de vedere hormonal, dar poate apărea și prin mecanisme anterioare. Sunt paciente care se luptă cu anxietăți, cu depresii pe parcursul vieții. Atunci, la menopauză, toate acestea vor fi accentuate.

O pacientă care a urmat un tratament specific condiției pe care a asociat-o până la menopauză trebuie să continue acel tratament și ulterior. Ca să prevenim toate aceste lucruri trebuie să intervenim la timp. Cu cât intervenim mai târziu, cu atât acestea vor fi mai greu de contracarat și, evident, dozele și asocierea terapiilor vor fi mai mari.

Bufeurile și insomniile dispar odată ce menopauza s-a instalat?

Bufeurile și insomniile nu dispar, ele pot scădea în severitate. Acest lucru se întâmplă, pot persista și până la zece ani după intrarea la menopauză, însă simptomatologia lor cu siguranță se va diminua.

Adevărul Live



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite