VIDEO Cum poţi să faci acrobaţii cu bicicleta pe apă? Mai mulţi tineri au demonstrat cum se înving legile fizicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poţi să mergi pe apă? Malaezienii au demonstrat cum se poate acest lucru pe un lichid nenewtonian
Poţi să mergi pe apă? Malaezienii au demonstrat cum se poate acest lucru pe un lichid nenewtonian

Malaezienii au organizat un eveniment special, în care au demonstrat cum poţi învinge legile fizicii cu ajutorul unui fluid nenewtonian. Au umplut o piscină cu 8.000 de litri de fluid şi au mers, la propriu, pe apă.

Poţi să mergi pe apă? Aceşti tineri au demonstrat că o bicicletă poate să meargă deasupra unei piscine cu opt tone de lichid

Evenimentul organizat de o firmă de consiliere bancară din Kuala Lumpur, Malaezia, a adus biciclişti, tineri şi acrobaţi care au mers pe lichidul nenewtonian. Regula era simplă: trebuie să mergi cât mai rapid, în aşa fel încât să nu te scufunzi. Lichidul are o rezistenţă superioară la suprafaţă, dar odată scufundat un obiect, acesta este extraordinar de greu de scos dinauntru.

Cum se face lichidul nenewtonian? În principiu, trebuie folosită o cantitate de apă, la care este adăugat, direct proporţional, amidon din porumb.

De ce este numit lichid nenewtonian? Pentru că nu respectă legile fizicii: atunci când călcăm pe apă, ne scufundăm. Fizicianul Isaac Newton a observat că lichidele obişnuite au o anumită vâscozitate, care nu permite oamenilor sau oricărui obiect mai greu să stea la suprafaţă.

Unele fluide nu respectă aceste reguli. Lichidele nenewtoniene reacţionează la presiunea aplicată şi se întorc la starea iniţială apoi. 

Există patru tipuri de astfel de lichide: thixotropice  - vâscozitatea scade odată cu presiunea aplicată constant (mierea), rheopectice  - vâscozitatea creşte odată cu aplicarea tensiunii (diferite tipuri de creme), subţiere prin efort tangenţial - vâscozitatea scade odată cu creşterea presiunii (sosul de tomate), îngroşare prin efort tangenţial - vâscozitatea creşte odată cu stresul aplicat (amestecul folosit în piscină).

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite