Urechea bionică va face oamenii să audă ca delfinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urechea bionică poate aduce oamenilor un auz asemănător delfinilor
Urechea bionică poate aduce oamenilor un auz asemănător delfinilor

Un cercetător american a dezvoltat o ureche bionică ce ar putea permite oamenilor să aibă un auz suprauman, mult mai sensibil. Cu toate acestea, rămâne întrebarea esenţială: cât poate să proceseze creierul nostru?

Michael McAlpine vrea să transforme viaţa oamenilor ajutându-i să treacă peste problemele de auz cu ajutorul unei urechi bionice. Această creaţie printată tridimensional are circuitele în interiorul ei. McAlpine, un chimist de la Harvard, şi-a descoperit pasiunea pentru experimentele practice şi în 2003 a realizat primele fibre flexibile care pot conduce electricitatea. Cu toate acestea, tehnologia era încă mult prea avansată pentru acele vremuri. El s-a gândit „În loc să punem nanocircuite în substraturi de plastic, de ce să nu le punem în corp?“, a declarat McAlpine pentru "Wired".

Ultima sa creaţie este o ureche bionică. McAlpine a fost surprins de faptul că implanturile pentru ureche sunt fabricate manual, iar procesul este unul foarte lent. Aşa că a decis că nu sunt de ajuns, iar oamenii ar putea să audă mult mai bine ca până acum. 

„Să repari auzul este un scop nobil, dar noi am pus o bobină care primeşte semnale electromagnetice şi formează o conexiune directă cu părţile din creier, responsabile de auz“, a declarat cercetătorul. Urechea interpretează semnalele audio şi le transformă în impulsuri electrice care pot fi decodate de creier. Spre deosebire de o ureche normală, creaţia lui McAlpine trimite semnalul electric direct la creier. 

„Am evoluat şi am avut nevoie să auzim, de exemplu, leii. Dar acum e normal ca unul dintre simţurile noastre să comunice direct cu creierul, din punct de vedere electric“, spune McAlpine. Acest lucru ne-ar putea permite să auzim dincolo de spectrul de 20.000 de Hz, putând avea capacităţi asemănătoare liliecilor sau delfinilor. Dar întrebarea este? Ar putea rezista creierul nostru la impactul "devastator" al tuturor sunetelor?

Profesorul, pasionat de muzică, nu de literatură ştiinţifico-fantastică, vrea să dezvolte în continuare acest concept la Universitatea Princeton şi să-l pună în practică.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite