Roboţii japonezi care transpiră şi cărora li se face pielea de găină
0Cercetătorii japonezi lucrează la tehnologii care le vor permite roboţilor să reacţioneze la stres şi la frică la fel ca şi oamenii, potrivit IEEE Spectrum.
De curând, magicianul elveţian Marco Tempest, cunoscut pentru numerele sale în care include roboţi a declarat, într-o conferinţă TED, că ”în afara de corpurile şi feţele pe care le dăm roboţilor, nu le putem citi intenţiile şi asta ne face anxioşi. Când cineva îţi dă un obiect, îi poţi citi intenţia în ochi, pe faţă, în limbaj non-verbal. Asta nu se aplică şi la roboţi”.
Exact asta vor să schimbe cercetătorii japonezi. În prezent, există roboţi cu epresii faciale şi care sunt capabili să gesticuleze, dar oamenii de ştiinţă vor să meargă mai departe, pentru a ne ajuta să interacţionăm mai uşor cu maşinăriile.
Ei vor să construiască roboţi care să aibă acealeaşi reacţii psihologice involuntare pe care le avem şi noi oamenii.
Tomoko Yonezawa, împreună cu grupul ei de la Universitatea Kansai, a început să exploreze această idee anul acesta.
Unuia din prototipurile realizate până acum i se face pielea de găină (foto jos) când este expus la frig sau când i se citeşte o poveste înfricoşătoare.
Un alt dispozitiv dezvoltat este un cap robotic care transpiră.
Cel de-al treilea prototip (foto dreapta), denumit Breatter, are un ventilator integrat, pentru a elimina aer de fiecare dată când vorbeşte. Cu cât volumul este mai crescut, cu atât ”respiraţia” este mai puternică.
Cu toate că aceste prototipuri sunt încă în stadiile primare ale dezvoltării, acest concept i-a intrigat dintotdeauna pe cercetători.
Totuşi, nu ar fi mai uşor ca un robot să-şi exprime sentimentele şi intenţiile prin vorbe, decât printr-un sistem atât de complex?
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Georgia Tech, uneori oamenii se simt chiar şi mai neliniştiţi când un robot le explică exact intenţiile înainte de a acţiona.
Mai mult, explică Yonezawa, ”uneori avem expresii faciale care diferă de lucrurile pe care le gândim”. În schimb, comportamentele involuntare ne arată adevăratele sentimente şi oferindu-i unui robot această ”funcţie” l-ar putea face mai uşor de acceptat de către oameni.