Prima femeie care a ajuns în spaţiu, în urmă cu 50 de ani, a purtat şi prima emblemă de misiune spaţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 50 ani de urmă, pe 16 iunie 1963, cosmonautul Valentina Tereshkova a devenit prima femeie care a ajuns în spaţiu, în cadrul misiunii Uniunii Sovietice Vostok 6. De asemenea, ea a fost şi prima persoana care a purtat o emblemă pe costum, potrivit space.com.

Totuşi, emblema de pe costumul de astronaut al Valentinei nu se afla la vedere. Jumătate de secol mai târzi, un artist olandez încerarcă să aducă emblema în atenţia publicului, producând replici ale acesteia.

Valentina Tereshkova avea 25 de ani, lucra într-o fabrică de textile şi făcea paraşutism când a fost aleasă, alături de patru alte femei, să se alăture divizei sovietice de astronauţi, în 1962. Prima şi singura ei misiune a marcat cel de-al 12-lea zbor în spaţiu al omenirii.

Misiunea Vostok 16 a durat trei zile şi nava a decolat în acelaşi timp cu Vostok 5, pilotată de cosmonautul Valery Bykovsky. Cele două nave au fost la o distanţă de 5 km una de cealaltă şi cei doi piloţi au comunicat prin radio.

Tereshkova avea indicativul de apel „Pescăruşul“ şi a înconjurat planeta de 48 de ori înainte de a reveni pe Pământ. Ea a trebuit să se catapulteze din navă şi a aterizat separat, cu ajutorul unei paraşute, pe 19 iunie 1963.

Abia după 20 de ani, pe 18 iunie 1983, Statele Unite au trimis au trimis o femeie cosmonaut în spaţiu, pe Sally Ride. Până atunci, o altă femeie din Uniunea Sovietică a părăsit atmosfera Terrei. Svetlana Savitskaya a zburat în spaţiu. De la zborul Valentinei Tereshkova, 56 de alte femei (din 534 de oameni) au ajuns în cosmos.

Tereshkova a fost echipată cu o versiune pentru femei a costumului purtat de Yuti Gagarin, prin om care a ajuns în spaţiu. Costumul era croit special, având umerii conici, şoldurile mai nate şi deschizătură pentru gât mai îngustă. Pe exteriorul uniformei portocalii nu se găseau alte inscripţii în afară de literele chirilice „CCCP“.  Sub stratul exterior, totuşi, Valentina a purtat o haină termică albastră şi pe umărul stâng se afla o emblemă brodată, prima de acest gen purtată vreodată. Aceasta înfăţişa un porumbel alb care căra o ramură de măslin şi care zbura spre nişte raze de soare aurii. Totuşi, Tereshkova a spus că peticul reprezenta un perscăruş. „Eu sunt Pescăruşul“, („Ya Chayka“), a spus ea de la bordul Vostok 6. Aceeaşi emblemă s-a regăsit şi pe costumul de antrenament şi pe cel de rezervă.

image

Costumele sunt expuse la muzeul Zvezda – compania care le-a produs – în afara Moscovei. Artistul Luc van den Abeelen s-a inspirat după ce a văzut câteva fotografii ale hainelor termice. „Producţia replicilor a fost o dorinţă de-ale mele de când am văzut fotografiile, în urmă cu un deceniu. Fotografiile în detaliu, dimensiunea exactă a emblemei nu mi-au fost disponibile în acel moment aşa că mi-a fost aproape imposibil să pun ideea în practică“, a declarat Abeelen, într-un interviu pentru SPACE.com.

Cum aniversarea de 50 de ani a zborului Vostok 6 se apropia, artistul olandez a căutat fotografii mai bune ale emblemelor originale. El a apelat şi la spacepatches.nl pentru a obţiune mărimile şi detaliile de la Zvezda. SpacePatches.nl a mai colaborat în ultimii ani cu Roscomos, agenţia spaţială federală a Rusiei, pentru ajuta la design-ul şi producerea petecelor brodate pentru echipajele Soyuz care au zburat pe Staţia Spaţială Internaţională. Şi Van den Abeelen a colaborat la „desenarea“ emblemelor pentru astronauţii de pe ISS.

Acum, el a reuşit să creeze replici ale emblemei purtată de Tereshkova, atât de dimensiunile originalului, cât şi la jumătate din mărime. Artistul se declară uimit că au trebuit să treacă 50 de ani pentru a fi produsă o replică. „De ce nu s-a făcut o replică mai devreme, rămâne un mister pentru mine. În ultimii câţiva ani, companiile ruseşti au început să producă embleme spaţiale în scopuri comerciale, în cantităţi mici, dar ce a Tereshkovei nu a apărut“, a declarat Abeelen.

Citeşte mai multe despre adevăratul motiv al lui Iuri Gagarin, accesând acest link. 

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite