Premiul Nobel pentru fizică pe 2016: Cercetătorii David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz
0Cercetătorul David J. Thouless, de la Universitatea Washington din Seattle, Duncan M. Haldane de la Universitatea Princeton şi J. Michael Kosterlitz, de la Universitatea Brown (SUA), sunt câştigătorii Premiului Nobel pentru Fizică pe 2016 "pentru descoperiri legate de tranziţiile topologice de fază şi fazele topologice ale materiei", conform Comitetului Nobel de la Stockholm.
Premiul Nobel pentru fizică pe 2016 a fost împărţit astfel: jumătate pentru David J. Thouless şi jumătate pentru F. Duncan M. Haldane şi J. Michael Kosterlitz. Cei trei savanţi de origine britanică au fost premiaţi pentru descoperirile lor din domeniul ”tranziţiilor de fază şi fazelor topologice ale materiei”.
Cei trei laureaţii de anul acesta al prestigiosului premiu au deschis porţile către o lume necunoscută în care materia poate avea stări bizare.
Ei au folosit metode matematice avansate pentru a studia fazele sau stările neobişnuite ale materiei, aşa cum sunt superconductorii, superfluidele sau peliculele magnetice subţiri.
Datorită muncii lor de pionierat, oamenii de ştiinţă pot căuta în prezent noi şi exotice stări ale materiei.
În viitor, studiile lor în domeniu ar putea avea aplicaţii atât în ştiinţa materialelor cât şi în electronică.
Anul trecut, premiul Nobel pentru fizică a fost atribuit cercetătorilor Takaaki Kajita (Japonia) şi Arthur B. McDonald (Canada), care au demonstrat că particulele neutrino nu sunt lipsite de masă.
Sezonul premiilor Nobel din 2016 a debutat luni, odată cu atribuirea premiului pentru medicină, ce a fost acordat cercetătorului japonez Yoshinori Ohsumi, pentru descoperirea mecanismelor autofage.
Premiul Nobel pentru chimie va fi decernat miercuri, 5 octombrie.
Fiecare laureat Nobel primeşte o diplomă, o medalie din aur şi un cec în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 832.000 de euro).
Ceremoniile oficiale de înmânare a premiilor Nobel vor avea loc la Stockholm şi Oslo pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului acestor distincţii, industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel (21 octombrie 1833 – 10 decembrie 1896).