Oamenii de ştiinţă contorizează numărul balenelor prin intermediul sateliţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă metodă de a contoriza numărul imenselor mamifere a fost demonstrată recent de către oamenii de ştiinţă. Aceştia au reuşit să detecteze balenele din ocean prin intermediul imaginilor de înaltă rezoluţie captate de sateliţi, informează BBC.

O demonstraţie a acestei metode a fost realizată de curând prin numărarea balenelor din Golful Nuevo, din Argentina.

Cu ajutorul unui sistem software special, prin care se analizează imaginile primite de la satelit, experţii au putut identifica în proporţie de 90% mamiferele uriaşe din ocean. Acest nou procent arată, potrivit cercetătorilor, o îmbunătăţire considerabilă asupra modului în care populaţiile de balene sunt identificate.

În prezent, uriaşele mamifere sunt mai degrabă numărate cu ajutorul navelor sau prin intermediul avioanelor. Astfel, o căutare automată prin intermediul satelitului ar putea acoperi o arie mult mai mare şi ar avea de asemenea un beneficiu important asupra costurilor.

„Pe baza unor rezoluţii şi mai mari a imaginilor primite din spaţiu vom putea identifica şi monitoriza chiar mai multe specii de peşti, din diferite locaţii ale lumii. Ar trebui să reuşim la un moment dat să realizăm o numărătoare completă a acestor populaţii de peşti şi mamifere, iar în viitor să stabilim şi traseele lor”, a spus Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey.

În cadrul acestui studiu, echipa de cercetători a folosit platforma DigitalGlobe's WorldView-2, capabilă să ofere detaliile unei suprafeţe terestre mai mari de 50 cm, în modul său pancromatic (alb-negru).

Experţii au stabilit apoi zona de testare pe un segment de circa 113 kilometri pătraţi în Golful Nuevo din Argentina, o locaţie renumită pentru numărul de balene. O căutare manuală a imaginilor provenite din satelit a identificat un număr probabil de 55 de balene. Ulterior, abordarea automatizată a constatat 90% din numărul balenelor.

Oamenii de ştiinţă avetizează, însă, şi asupra unor limitări tehnologice atunci când apele sunt tulburi sau când marea este mult prea agitată. „În acest tip de analiză trebuie avut în vedere erorile prin care se pot confunda mamiferele marine”, a declarat cercetătorul Peter Fretwell.

image

Infografic: BBC

„Noua metodă este uimitoare. Mai devreme sau mai târziu trebuie să scoatem cercetătorii din acele avioane mici care zboară în cerc deasupra balenelor pentru a le număra. Viitorul trebuie să se bazeze pe aceste imagini din satelit”, a declarat profesorul Vicky Rowntree de la Universitatea din Utah.


Citeşte şi:

VIDEO Două decenii de „Free Willy“. Povestea impresionantă a balenei din filmul care a marcat o generaţie de copii

În urmă cu 20 de ani, pe 16 iulie 1993, studiourile Warner Bros. lansau un film care a marcat o generaţie de copii: „Free Willy“. Fără lupte, fără arme, fără supereroi cu superputeri, pelicula ce spune povestea emoţionantă a prieteniei dintre un băieţel şi o balenă i-a impresionat nu doar pe cei mici, ci şi pe adulţi. 

„52 de hertzi“, balena singură pe lume

De cel puţin 20 de ani, o balenă călătoreşte prin oceane în căutarea unei perechi. Cântecele sale sunt însă prea stranii pentru a putea atrage alte balene, pentru că au o frecvenţă unică.

O tânără bolnavă de cancer şi-a îndeplinit ultimul vis înainte de moarte

O adolescentă britanică bolnavă de cancer, a cărei poveste a impresionat lumea, şi-a îndeplinit, riscant, ultima dorinţă dintr-o listă întreagă de activităţi pe care voia să le facă înainte de moarte.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite