O nouă misiune pe Marte, o nouă idee ciudată: pereţii unei capsule spaţiale vor fi izolaţi cu materii fecale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O imagine de pe planeta Marte, surprinsă de roverul Curiosity FOTO NASA
O imagine de pe planeta Marte, surprinsă de roverul Curiosity FOTO NASA

Milionarul american Dennis Tito şi-a anunţat în această săptămâna intenţia de a a trimite un echipaj pe Marte în 2018. Detaliile misiunii o fac una foarte interesantă: pentru a proteja oamenii de radiaţia solară, nava va fi izolată cu materie fecală.

Misiunea va avea o durată de 501 zile, dar finanţarea ei rămâne incertă. Milionarul american nu a comunicat costul estimativ al acestui proiect, finanţat din donaţii private, însă a spus că nu contează pe o participare financiară a NASA, agenţia spaţială americană.

Acest periplu istoric de 501 zile, care va include o survolare a planetei roşii la altitudinea de 160 de kilometri, este posibil graţie unei alinieri planetare care se produce la fiecare cinci ani", plasând Terra şi Marte la cea mai mică distanţă dintre ele, a declarat într-o conferinţă de presă Dennis Tito, în vârstă de 72 de ani, potrivit Mediafax.

Un material izolator mai puţin obişnuit

Revista “New Scientist“ a vorbit cu Taber MacCallum, unul dintre membrii echipei lui Tito, iar acesta a explicat că una dintre marile provocări este izolarea capsulei de radiaţile solare şi de radiaţile cosmice în general. Soluţia găsită ar fi folosirea materiei fecale.

“E puţin dezgustător, dar tot acest material nu are unde să se ducă şi protejează extraordinar împotriva radiaţilor cosmice”, a declarat MacCallum. El a spus că materia fecală şi urina vor fi puse în pungi şi folosite ca scut împotriva radiaţilor. De asemenea, ele vor fi dezhidratate, pentru că orice lichid trebuie refolosit într-o asemenea aventură. “Dezhidratarea trebuie făcută pe cât posibil, pentru că avem nevoie de apă înapoi. Produsele solide sunt puse în pungi şi izolăm pereţii cu ele”, a mai spus reprezentantul misiunii Inspiration Mars.

Reprezentanţii misiunii s-au inspirat şi dintr-un concept deja existent, numit Water Walls. Acesta combină procesarea resturilor şi reutilizarea apei. Cercetătorii au sugerat de multe ori folosirea apei pe post de material izolant, mult mai bun decât metalele. Moleculele de apă sunt mai bune pentru a proteja astronauţii de radiaţile cosmice. De asemenea, o asemenea izolaţie ar avea alt beneficiu: se poate bea, iar printr-un proces de osmoză (proces de trecere lentă printr-o membrană semipermeabilă) apa din fecale poate fi filtrată, folosită ca izolant şi apoi băută.

Probleme la testarea în spaţiu

Cum ar arăta asemenea pereţi? Ar avea o grosime de 40 de centimetri. Iniţial pungile vor fi umplute cu apă potabilă, iar astronauţii vor folosi alte recipiente pentru a-şi face nevoile. După consumarea apei din pereţi, astronauţii vor înlocui pungile de apă cu cele cu resturi, iar aici intervine filtrarea şi transformarea lor în material izolant şi apoi în apă potabilă. Cu toate acestea, testele din 2011 pentru filtrarea urinei în spaţiu au dat rezultate cu 50% mai slabe decât pe Terra.

Mai multe detalii despre proiectul Inspiration Mars puteţi găsi pe site-ul lor oficial.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite