Noua poză cu Pluto ne prezintă cea mai mică planetă drept semilună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai bune poze cu Pluto au fost furnizate anul acesta de sonda New Horizons.
Cele mai bune poze cu Pluto au fost furnizate anul acesta de sonda New Horizons.

Anul acesta, sonda NASA dedicată cercetării planetei Pluto a furnizat cele mai bune imaigni cu aceasta. Recent, agenţia a mai publicat o imagine interesantă.

În ianuarie 2006, când New Horizons a pornit în călătoria spre Pluto, NASA a subliniat că este doar începutul, fiind ultima planetă din sistemul solar nestudiată până acum de vreo sondă spaţială şi că, în funcţie de rezultate, voiajul va continua spre noi descoperiri. Sonda continuă călătoria prin spaţiu, dar aşa şi agenţia continuă să transmită imagini din colecţia furnizată de New Horizons. 

Imaginea de mai jos a fost realizată cu 15 minute după ce sonda s-a apropiat cel mai mult de planetă şi ne arată ce a "văzut" înainte să continue deplasarea spre marginea sistemului solar. Suprafaţa planetei şi diverse forme de relief sunt vizibile în partea dreaptă. Poza a fost realizată de la o distanţă de aproximativ 17.700 de kilometri.

image

Despre Pluto, alături de apa îngheţată, NASA a confirmat existenţa unui "cer" albastru. Este, de fapt, o ceaţă care are această nuanţă de culoare. Particulele propriu-zise de ceaţă sunt probabil gri sau roşii, însă modul în care ele dispersează lumină albastră a atras atenţia cercetătorilor care participă la misiunea New Horizons. 

"Un cer albastru rezultă adeseori din dispersia razelor de soare de particule foarte mici. Pe Pământ, aceste particule sunt molecule foarte mici de azot. Pe Pluto, acestea par să fie ceva mai mari - dar, totuşi, rămânând de o talie relativ mică - asemănătoare funinginei, pe care noi le-am denumit «tholine»", a explicat Carly Howett, de la Southwest Research Institute (SwRI) din Boulder, Colorado. Studiul poate fi consultat aici

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite