Lună plină de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O Lună plină va lumina noaptea de Crăciun pentru prima oară în ultimii 38 de ani, au anunţat experţii NASA. Fenomenul astronomic poate avea efecte numeroase asupra corpului uman şi asupra vieţii de zi cu zi.

Lună plină de Crăciun. Fenomenul este unul extrem de rar.

image

Ultima oară când noaptea de Crăciun a fost luminată de o Lună plină a fost în 1977, iar următoarea coincidenţă de acest fel va avea loc în 2034. Un fenomen mult mai rar decât o Lună plină de Crăciun este o eclipsă de Lună de Crăciun. Un astfel de fenomen va avea loc data viitoare în peste mai bine de cinci secole, 2531.

Lună plină de Crăciun. Fenomenul va fi vizibil în toată lumea. 

image

Locuitorii Americii vor putea admira Luna plină în noaptea de Ajun şi în dimineaţa de Crăciun, în timp ce europenii se vor bucura de luna plină în prima zi de crăciun. În România, faza de Lună plină se va rpoduce la ora 13:11. Luna se va afla la 180 de grade faţă de Soare şi va putea fi vizibilă pe tot parcursul nopţii. Când Soarele va apune la vest atunci va răsări Luna de la est. În această seară şi următoarea, în stânga Lunii se vor vedea două stele strălucitoare una sub cealaltă. Stelele sunt Castor şi Pollux, gemenii.

Lună plină de Crăciun. Între superstiţii şi ştiinţă.

image

Credinţa populară spune că acest fenomen astronomic are efecte asupra comportamentului uman, iar studiile ştiinţifice confirmă, cel puţin parţial, aceste superstiţii. Potrivit cercetătorilor, există o legătură între ceasul nostru biologic şi fazele lunii. Tradiţional, Luna plină a fost considerată vinovată pentru sinucideri, crime şi accidente de toate felurile.

Lună plină de Crăciun. Fenomenul afectează somnul.

image

Un lucru determinat cu certitudine de cercetători este că Luna plină afectează somnul. Un studiu realizat la Universitatea din Goteborg, Suedia, a descoperit că acest fenomen a scurtat cu 25 de minute timpul mediu de somn dormit de participanţi într-o noapte. La bărbaţi, efectul a fost mult mai puternic, aceştia dormind, în medie, cu 50 de minute mai puţin decât în mod normal.

Lună plină de Crăciun. Cum afectează ciclul menstrual.

image

Fenomenul astronomic ar putea avea efecte şi asupra ciclului menstrual al femeilor. Acesta are, de obicei, 28 de zile, perioadă similară cu cele 29 de zile ale unei faze complete lunare. Însă cele două fenomene ar putea fi legate mai strâns. Un studiu publicat în Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, care a analizat ciclurile menstruale a 826 de femei, a concluzionat că aproape 30% dintre ele au menstruat odată cu Luna plină. Umrătorul grup de femei care au menstruat într-o anume fază a Lunii a constat în doar 12,5% dintre participante.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite