Intel ISEF 2014: Marele câştigător este un american care a creat un software ce analizează cauzele cancerului la sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la dreapta la stânga: Nathan Han, Lennart Kleinwortşi Shannon Xinjing Lee FOTO Octavian Palade, Adevărul
De la dreapta la stânga: Nathan Han, Lennart Kleinwortşi Shannon Xinjing Lee FOTO Octavian Palade, Adevărul

Competiţia Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) a luat sfârşit vineri. "Adevărul" a fost prezent la evenimentul de decernare a premiilor.

La Intel ISEF s-au acordat numeroase premii, a căror valoare totală a depăşit suma de cinci milioane de dolari. 

Pentru fiecare categorie (exemplu: Biochimie, Matematica, Computer Sciences etc.) s-au oferit 500 dolari (premiul patru), 1000 dolari (premiul trei), 1500 dolari (premiul doi) şii 3000 dolari (premiul întâi). De asemenea, s-au oferit premiile Best of Category, în valoare de 5000 de dolari. 

Apoi, juriul a ales doi câştigători ai premiului Best of Category, oferindu-le şi distincţia Intel Foundaţion Young Scientist Awards, în valoare de 50.000 dolari.

Tot dintre câştigătorii Best of Category a fost ales şi câştigătorul marelui premiu Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari. Tânărul Nathan Han, din SUA, a câştigat marele premiu anul acesta.

În plus, toţi cei care au primit premiille întâi, doi şi Best of Category se pot mândri cu faptul că un asteroid a fost denumit după ei. 

Anul trecut, Ionuţ Budişteanu a câştigat premiul cel mare în cadrul competiţiei Intel ISEF. 

El a primit 75.000 dolari din partea Intel, pentru proiectul său, o maşină autonomă low-cost. 

Nici elevii români şi nici cei moldoveni nu au primit premii în cadrul ceremoniei de vineri. În schimb, Daniel Cosovanu, elevul sucevean care a inventat radiatorul low-cost din doze de bere a fost răsplătit de Patent and Trademark Office Society, joi seara. 

Un pas înainte spre abolirea cancerului la sân

Nathan Han, în vârstă de 15 ani, este inventatorul unui software inovator destinat analizei mutaţiilor ce duc la formarea cancerului la sân. El s-a folosit de date publice pentru a examina în detaliu caracteristicile numeroaselor mutaţii ale genei BRCA1 pentru a-şi învăţa software-ul să facă diferenţa dintre mutaţiile care provoacă boli şi cele care nu au niciun efect negativ. 

Unealta realizată de el are o acurateţe de 81% şi ar putea fi folosită pentru a identifica cu precizie mutaţiile periculoase ale genei BRCA1. El a primit 75.000 de dolari pentru performanţa sa. 

Premii în valoare de 50.000 de dolari au primit Lennart Kleinwort (15 ani), din Germania şi Shannon Xinjing Lee (17 ani) din Singapore.

Lennart a dezvoltat o unealtă matematică pentru smartphone-uri şi tablete care le permite să realizeze mai multe funcţii matematice. Utilizatorii pot desena curbe, linii şi forme geometrice, iar sistemul le transformă în forme şi ecuaţii ce pot fi apoi modificate cu uşurinţă. 

Shannon a creat un nou tip de electrocatalist ce poate fi folosit în bateriile viitorului. Cercetătorii încearcă de ceva timp să facă bateriile reîncărcabile pe bază de zinc-aer mai practice, deoarece ele sunt mai uşoare şi au de şase ori densitatea energetică a bateriilor lithium-ion. Electrocatalistul lui Shannon este făcut din vânătă chinezească carbonizată şi este mult mai stabil şi mai longeviv decât cei găsiţi în momentul actual în bateriile zinc-aer. 

”Lumea are nevoie de mai mulţi oameni de ştiină, de creatori şi de antreprenori, care să creeze locuri de muncă, să ducă la creştere economică şi să rezolve problemele lumii. Intel crede că tinerii sunt oamenii cheie în materie de inovaţie şi sperăm că aceşti câştigători să inspire mai mulţi studenţi să se apuce de ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică”, a declarat Wendy Hawkins, director executiv al Intel Foundation. 

   

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite