Harta care ne arată din ce e compus poporul român şi celelalte din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători şi de sociologi a realizat prima hartă genetică a Europei. Harta explică originile popoarelor europene şi cum s-au înrudit odată cu trecerea anilor. Este interesant de văzut ce tipuri de popoare intră în componenţa României.

Cercetătorii şi sociologii care au făcut posibilă această hartă insistă că scopul ei nu este să arate că vreo ţară este mai bună decât alta, ci cât şi de ce sunt diferite între ele. Harta vine cu statistici interesante, unele dintre ele fiind neaşteptate. De pildă, arată cum Austria şi Germania, deşi împart aceeaşi limbă, sunt, în esenţa ADN-ului, destul de diferite. În acest caz, Austria are mult mai multe elemente similare cu Ungaria. Merită menţionat şi că partea balcanică a Europei este cea mai diversificată din punct de vedere genetic.

Când vine vorba de România, este compusă mai ales din patru mari popoare, după cum sunt marcate pe hartă. Nuanţa verde de pe harta României reprezintă popoarele evreu, greco-roman şi pe cele din Mesopotamia şi Anatolia. Nuanţa de galben este pentru importul din regiunile slave şi din Kurgan, pe când culoarea albastru marchează prezenţa influenţelor genetice din regiunile slave sudice şi sardiniene. În final, roşul ne arată că în România, din punct de vedere genetic, sunt şi influenţe basce, celtice, italiene şi saxonice.

image

Studiul porneşte de la un strămoş comun al mai multor popoare, iar haplogrupurile reprezintă în genetică reperele după care s-a format geneza popoarelor. La oameni, cele două haplogrupuri sunt fie de tip Y, adică gena transmisă de tată către fiul său şi care îi determină genul, fie de tip mt, adică partea maternă transmisă către copil, indiferent de sex. Componentele genetice ale hărţii se bazează doar pe haplogrupurile de tip Y, aşadar se foloseşte doar aborele genealogic patern, după cum arată Brilliant Maps.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite