FOTO VIDEO Cum arată Audi Lunar Quattro, vehiculul selenar pe care nemţii vor să-l trimită pe Lună, în 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Audi Lunar Quattro, roverul pe care nemţii vor să îl ducă pe Lună în 2017
Audi Lunar Quattro, roverul pe care nemţii vor să îl ducă pe Lună în 2017

Constructorul german de automobile Audi intenţionează să trimită pe lună un vehicul explorator care va beneficia de tehnologia sa de tracţiune integrală Quattro.

Roverul lunar este construit împreună cu o echipă de ingineri germani, cunoscut sub numele Part-Time Scientists („Oameni de Ştiinţă cu jumătate de normă“, n.r.), ca parte a competiţiei Google Lunar XPrize, informeaza Daily Mail în ediţia electronică.

Concursul Google Lunar XPrize oferă un premiu în valoare de 30 de milioane de dolari pentru „a stimula antreprenorii spaţiali să dea startul unei noi ere de acces facil din punct de vedere financiar spre Lună şi dincolo de aceasta“.

Pentru a câştiga, o echipă de cercetători cu finanţare din domeniul privat trebuie să plaseze un robot pe suprafaţa satelitului natural al Terrei, vehiculul să se poată deplasa şi explora pe o distanţă de cel puţin 500 de metri şi să transmită imagini video  HD (de înaltă rezoluţie, n.r.) şi fotografii pe Terra.

Audi plănuieşte să lanseze roverul Lunar Quattro în 2017, iar locul ales pentru atingerea suprafeţei Lunii este cel al aselenizării misiunii Apollo 17, ultima misiune cu echipaj uman care a ajuns pe satelitul Pământului, lansată pe 7 decembrie 1972.

Călătoria roverului spre Luna va dura circa cinci zile, la bordul unui lansator spaţial, perioadă în care va străbate cei aproximativ 380.000 de kilometri dintre Terra şi satelitul său natural.

   

Audi lunar quattro
Audi lunar quattro

Audi spune că va aduce în cadrul proiectului de dezvoltare a roverului lunar experienţa sa în domeniul utilizării materialelor uşoare, a propulsiei electrice şi cea privind pilotul automat.

Lunar Quattro va fi alimentat cu energie electrică cu ajutorul unor panouri solare ajustabile care vor converti lumina în energie, ce va fi stocată de baterii litiu-ion.

Audi lunar quattro
Audi lunar quattro

Propulsia va fi asigurată de patru motoare electrice, fiecare plasat în interiorul uneia dintre roţile vehiculului. Un braţ metalic ce va fi amplasat în partea din faţă a roverului va avea montate două camere video stereoscopice, dar şi o cameră video ce va fi utilizată pentru analizarea materialelor selenare.

Viteza maximă de deplasare pe suprafaţa Lunii va fi de 3,6 kilometri pe oră, în teorie, dar mai importante vor fi capabilităţile off-road şi de orientare în siguranţă ale vehiculului.

Audi lunar quattro
Audi lunar quattro

Potrivit Audi, roţile vor fi capabile de virare la un unghi de 360 de grade şi vor avea suspensii duble.

Lunar Quattro va cântări, pe Terra, 35 de kilograme (greutatea măsurată pe suprafaţa Lunii este diferită, datorită gravitaţiei mai slabe a Lunii, care este de doar circa 16% din cea a Terrei, ceea ce înseamnă că roverul va cântări doar 5,8 kilograme pe suprafaţa satelitului, n.r.) şi va fi construit dintr-un aliaj pe bază de aluminiu, iar unele componente vor fi din magneziu.

Google Lunar XPrize, care a pornit cu 25 de echipe de cercetători, se află în prezent în runda finală, o decizie privind câştigătorul premiului de 30 de milioane de dolari urmând a fi luată în 2016.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite