FOTO Cele mai ciudate animale de pe Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maimuţa cu nas cârn are un vast reportoriu vocal, uneori cântând în cor FOTO Nationalgeographic.com
Maimuţa cu nas cârn are un vast reportoriu vocal, uneori cântând în cor FOTO Nationalgeographic.com

Pe cât este de fascinantă, pe atât este de necunoscută. Lumea animalelor nu a fost descoperită pe deplin, iar unele dintre cele mai ciudate specii ale planetei încă fascinează cercetătorii. De la lemurii care aduc moartea la cârtiţe fără păr rezistente la cancer sau paraziţi şi gazele diforme, am pregătit o listă cu unele dintre cele mai ciudate animale de pe Terra.

Maimuţa cu nas cârn

Maimuţa cu nas cârn trăieşte în diferite părţi ale Asiei, în păduri montane. Îşi petrece majoritatea timpului în copaci în grupuri care pot să atingă şi 600 de membri. Are un vast reportoriu vocal, uneori cântând în cor.

Dhole

Dhole, denumit şi câinele sălbatic asiatic sau indian, face parte din ramura biologică a familiei Canidae, fiind un animal foarte sociabil. Această rasă trăieşte în haite numeroase şi vânează diverse mamifere, alergându-le pentru mult timp, după care sfâşiindu-le cu dinţii. Dintr-o astfel de pradă, acest câine sălbatic îşi lasă mai întâi puii să mănânce. Sunt cunoscuţi pentru curajul lor de a ataca porci mistreţi sau tigrii.

Dhole

Babirusa

Babirusa (care în limba indoneziană înseamnă „căprioară – porc mistreţ” n.r.) face parte dintr-o familie de porci specifici insulelor indoneziene Sulawesi, Togian, Sula şi Buru. Dacă acest animal nu-şi toceşte dinţii prin activităţile sale zilnice, îi vor creşte atât de mult încât pot să penetreze craniul animalului.

Babirusa care în limba indoneziană înseamnă „căprioară – porc mistreţ”

Aye-aye

Acest animal este o specie de lemur specifică zonei Madagascarului, fiind foarte activ în timpul nopţii. Este o specie pe cale de dispariţie din cauza poveştii care gravitează în jurul său. Locuitorii din Madagascar cred că acest animal este un prevestitor al răului, motiv pentru care îl ucid. Se spune că dacă acest lemur îşi îndreaptă degetele spre un localnic, nefericitul va fi sortit pieirii.

Aye-aye animal este o specie de lemur specifică zonei Madagascarului

Armadillo roz sau micul blindat

Aceste mamifere placentare sunt cunoscute datorită armurii din placi osoase care formează un scut de netrecut în faţa prădătorilor. Această creatură mică de aproximativ 90 – 115 mm lungime, fără coadă, este colorată într-un roz pal, având capacitatea de a se transforma într-o bilă în doar câteva secunde. Este un animal nocturn care sapă găuri mici lângă muşuroaiele de furnici pentru a se hrăni cu larve. Are forma unei torpile, fiind protejată de armură din cap până la coadă. Se foloseşte de ghearele din faţă pentru a săpa, dând senzaţia că înoată.

Armadillo roz sau micul blindat

Fossa

Fossa este un mamifer carnivor asemănător unei pisici endemic în Magadascar şi, totodată, cel mai mare mamifer carnivor al acestei insule. Animalul are gheare semi-retractile şi glezne flexibile care îi permit să urce în copaci şi să sară dintr-unul în altul. Are un corp zvelt şi mobil care îi permite să străbată zonele stâncoase şi împădurite din habitatul său. Dieta îi este formată din lemuri pe care îi prinde cu uşurinţă în arbori.

Fossa este un mamifer carnivor asemănător unei pisici

Genenuk sau Gazela lui Waller

Aceasta este o specie de antilopă cu gât lung care se găseşte în Africa de Est, Kenia sau Tanzania. Denumirea de „genenuk” vine din limba somaleză şi înseamnă „cu gât de girafă”. Aceste antilope au un cap disproporţionat faţă de restul corpului, chiar dacă ochii şi urechile sunt destul de mari. Rareori pasc şi se hrănesc cu salcâmi. Pot ajunge la crengi mai înalte stând pe picioarele din spate şi întinzându-şi gâtul.

Genenuk sau Gazela lui Waller

Cârtiţa fără păr

Parcă desprinsă din filmele de groază, această creatură are o mulţime de caracterstici de o importanţă extremă pentru oameni. Este rezistentă la cancer şi poate trăi până la 28 de ani, lucrul nemaiîntâlnit printre mamiferele de o astfel de dimensiune. În toată această perioadă, această cârtiţă îşi păstrează aparenţele, fiind mereu tânără, sănătoasă şi fertilă.

Cârtiţa fără păr

Delfinul din specia Irrawaddy

Delfinul din specia Irrawaddy este o specie de delfin oceanic găsit în apele Golfului Bengal şi în Asia de Sud-est. Din punct de vedere genetic, acest delfin este înrudit cu balena ucigaşă.

Delfinul din specia Irrawaddy

Makhor

Makhor este o specie de capră sălbatică specifică Afganistanului şi Pakistanului. Aceasta este considerată a fi o specie pe cale de dispariţie, existând puţin peste 2.500 de exemplare mature. Este animalul naţional al Pakistanului. În timp ce mănâncă Makhor face o spumă albă la gură care cade pe pământ şi se usucă. Această substanţă este colectată de localnici care cred că poate vindeca muşcătura de şarpe.

Makhor

Crabul Yeti

Este un crab marin denumit astfel din cauza ghearelor şi picioarelor care par că sunt acoperite de o blană asemănătoare animalului misterios Yeti.

Crabul Yeti

Lupul cu coamă

Trăieşte în Africa de Sud, fiind un mamifer care semănă cu o vulpe. Se adăposteşte în habitate deschise cum sunt păşunile sau tufişurile. Picioarele sale lungi sunt o adaptare la mediul său natural.

Lupul cu coamă

Delfinul sudic

Este o specie mică de mamifere care trăieşte în apele reci ale emisferei sudice. Sunt înotători rapizi, nu au dinţi vizibili şi nicio înotătoare dorsală. Mişcărilor lor în apă sunt graţioase şi, uneori, înoată sărind în continuu din apă.

Delfinul sudic

Muntjacul roşcat

Se găseşte în Africa de Sud, fiind cea mai veche specie de căprioară cunoscută din lume. A apărut acum 15 – 35 milioane de ani, are o blană scurtă, moale şi maronie, hrănindu-se în principal cu iarbă, fructe, seminţe şi ouă de păsări. Uneori afişează un comportament necrofag, hrănindu-se din cadavrele altor animale. I se mai spune „căprioara care latră” din cauza sunetelor pe care le scoate la vederea unui prădător. Masculii sunt extrem de teritoriali şi, în ciuda taliei mici, pot fi extrem de feroce. Se folosesc de coarne sau de colţi pentru a câştiga un teritoriu, putând să facă faţă chiar şi atacului unui câine.

Muntjacul roşcat

Cyphonia Clavata

Este o specie de purice de copac din capul căruia creşte o furnică! Chiar dacă nu este o furnică în adevăratul sens al cuvântului, aceasta este un apendice care protejează corpul puricelui de prădători.

Cyphonia Clavata

Sunda Colugo

Chiar dacă este cunoscut şi sub numele de lemurul zburător Sunda, acest animal nu este cu adevărat un lemur şi nici nu zboară, ci alunecă în timp ce sare din copaci. Trăieşte numai în copaci, este foarte activ în timpul nopţii şi se hrăneşte cu părţile moi ale plantelor. Se găseşte în zona sud-estică a Asiei, în Indonezia, Thailanda, Malaezia şi Singapore.

Sunda Colugo

Căprioara cu smoc

Acestei specii îi este specific un smoc de păr în mijlocul frunţii, fiind un animal solitar care trăieşte în pereche în zone bine camuflate. Masculii au o pereche de canini proeminenţi.

caprioara cu smoc

Mreana

Nu este un monstru marin, ci un peşte parazit care se hrăneşte cu sângele şi conţinutul lichid al altor peşti. Are corpul alungit, capul asemănător cu o ventuză, presărat cu dinţi uriaşi. Aceste creaturi trăiesc în apele din jurul lumii de mai bine de 300 de milioane de ani, timp în care structura corpului a rămas neschimbată.

mreana parazit

Câinele enot

Enotul sau „bursucul barbă” a fost denumit astfel pentru asemănarea sa cu un raton, deşi nu există nicio legătură între cele două specii. Face parte din familia Canidae, alături de lup, vulpe, şacal. Este un animal de amurg şi de noapte, hrănindu-se cu plante de apă sau cu broaşte şi şoareci. Se descurcă foarte bine la căţărătul în copaci, iar în China este crescut pentru carne şi pentru blană.

Câinele enot

Mara Patagoniană

Este un rozător de dimensiune mare care trăieşte în diferite părţi ale Australiei şi Patagoniei. Se aseamănă cu un iepure, având urechi lungi şi membrele din spate mai musculoase şi mai mari decât cele din faţă.

mara patagoniana

Muscarul roial din zona Amazonului

Trăieşte în pădurile bazinului Amazonului, hrănindu-se în pricipal cu insecte. Îşi construieşte cuiburi foarte mari pe ramurile copacilor din apropiere de râuri, fapt care protejează pasărea de eventuali prădători. Se remarcă prin „coroana” de pene viu colorate de pe cap.

Muscarul roial din zona Amazonului

Zebra Duiker

Este o mică antilopă descoperită recent, care trăieşte în Coasta de Fildeş şi în alte părţi ale Africii. Are blana de culoare roşu-brun şi dungi specifice unei zebre.

Zebra Duiker

Cârtiţa cu nas stelat

Cârtiţa cu nas stelat este un mamifer mic care trăieşte în partea de est a Americii de Nord. Sapă tuneluri în căutarea hranei care este compusă în principal din larve, insecte şi moluşte. Acest animal este orb, aşadar se bazează pe receptorii tactili de pe nasul stelat pentru a-şi găsi hrana şi drumul.

Cârtiţa cu nas stelat

Peştele-pescar sau anglerfish

Trăieşte în adâncurile oceanelor, acolo unde este greu observabil din cauza culorii negre. Are o înotătoare folosită pe post de momeală. Aceasta are la un capăt o sursă luminoasă care atrage atenţia prăzii, de unde şi asemănarea cu undiţa unui pescar.

Peştele-pescar sau anglerfish
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite