Eclipsă de Soare în România: fenomenul astronomic, în imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eclipsa parţială de Soare, văzută din Bucureşti FOTO Mediafax
Eclipsa parţială de Soare, văzută din Bucureşti FOTO Mediafax

Eclipsa de Soare de vineri a putut fi observată de pasionaţii de fenomene astronomice atât „de acasă” şi din locuri special amenajate, însă numai cu echipament special, dar şi pe internet.

Maximul eclipsei s-a putut vedea în Insulele Feroe (nordul Oceanului Atlantic), la ora 11.45 (ora României), cu o durată de 2 minute şi 47 de secunde. Locuitorii din nordul Marii Britanii au văzut o eclipsă de 90%, la fel şi în nordul Norvegiei.

Acoperirea Soarelui de către Lună a variat în funcţie de locul de unde observăm. În sudul României, acoperirea a fost mai mică, în timp ce la Satu Mare procentul de acoperire a Soarelui a fost mai mare.

Eclipsa de Soare în Bucureşti

Vineri, 20 martie, eclipsa parţială de Soare, în timpul căreia Luna a acoperit peste jumătate din discul astrului, a putut fi observată din Bucureşti între orele 10.48 şi 13.04. „Pentru că cerul este aproape la fel, adică gradul de poluare nu diminuează prea mult spectacolul, dar evident trebuie să fie senin. Dar durata relativ lungă a acestei eclipse parţiale va permite ca printr-o spărtură de nori să avem posibilitatea să o vedem în frumuseţea ei”, a explicat, joi, Magda Stavinschi, doctor în astronomie.

Eclipsă de Soare 2015: imagini spectaculoase filmate de BBC One în Insulele Feroe

Eclipsă de Soare 2015: Insulele Feroe, locul unde s-a văzut maximul eclipsei

Următoarea eclipsă parţială de Soare vizibilă din România se va produce peste cinci ani, la 21 iunie 2020.

Alte eclipse de Soare, de dată mai recentă au avut loc la 4 ianuarie 2011 şi la 29 martie 2006. Durata acesteia din urmă a fost de două ore şi 25 de minute pentru Bucureşti. Acoperirea maximă a Soarelui a fost de 80% în sud-estul ţării şi de 65% în vestul României. 

Eclipsa de Soare: la ce oră a putut fi observată în marile oraşe ale României

image
eclipsa de soare 2015 romania
eclipsa de soare 2015 romania

Citeşte şi:

Eclipsă de Soare, Super Luna şi echinocţiul, în weekend. Astrologii explică cum ne afectează fizic şi emoţional cele trei fenomene

Eclipsa parţială de Soare, „Super Luna“ şi echinocţiul de primăvară sunt cele trei evenimente astronomice care au loc în acest weekend. Fenomenul rar, întâlnit de doar patru ori în decursul unui mileniu, ne va influenţa starea fizică şi emoţională, afirmă specialiştii în astrologie.

Prima zi a primăverii, 20 martie 2015, şi eclipsa de Soare vizibilă în România

Prima zi a primăverii 2015 este sărbătorită pe 20 martie, Google marcând momentul printr-un Doodle. Această dată este considerată prima zi a primăverii astronomice, căci azi are loc echinocţiul (ziua este egală cu noaptea). Totodată, prima zi a primăverii 2015 coincide cu eclipsa parţială de Soare, vizibilă şi în România.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite