Odată cu dispariţia dinozaurilor, Pământul a fost aproape de a-şi pierde unele dintre cele mai cunoscute insecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva zeci de milioane de ani, Pământul n-a mai fost călcat de dinozauri. În aceeaşi perioadă însă de pe Terra riscau să dispară şi albinele.

S-a crezut multă vreme că singura extincţie în masă a formelor de viaţă care a afectat inclusiv insectele a fost cea de acum 251 de milioane de ani, de la finalul Permianului, eveniment în care 96% dintre formele de viaţă terestre au dispărut. Iată însă că un nou studiu arată că ultima mare extincţie a vieţii, cea de acum 65 de milioane de ani, extincţie care a dus la dispariţia dinozaurilor, a fost aproape de a distruge definitiv inclusiv albinele, notează „Ştiinţă&Tehnică“.

O echipă de cercetători de la Universitatea din New Hampshire a analizat ADN-ul a patru specii de albine prezente pe toate continentele, mai puţin în Antarctica, în căutarea relaţiilor evolutive dintre acestea. Căutând în trecutul acestor mici vieţuitoare, specialiştii au descoperit o amprentă genetică bizară care îşi are originea acum 65 de milioane de ani.

„Putem afla amplitudinea diferitelor perioade de diversificare genetică, precum şi stazele evolutive. Iată că la albine există o perioadă întinsă, începând de acum 65 de milioane de ani, perioadă care acoperă aproape 10 milioane de ani, în care nu au loc diversificări genetice“, a declarat Sandra Reham, biolog al Universităţii din New Hampshire.

Mai multe detalii despre cum omul modern risca să rămână fără miere, odată cu dispariţia albinelor, sunt disponibile pe site-ul „Ştiinţă&Tehnică“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite