Cum vor revoluţiona câţiva studenţi de la MIT modul în care ne încălzim când e frig
0Câţiva studenţi la MIT au inventat un gadget care are grijă de temperatura corpului. Şi gadgetul le-a fost atât de apreciat, încât au primit şi 10.000 de dolari premiu pentru acesta.
Studenţii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au decis că omenirea iroseşte resurse însemnate pentru a încălzi spaţii foarte mari, când totul ar putea fi făcut mult mai bine. Prima lor idee, pentru care au şi un prototip, se numeşte Wristify şi este doar o brăţară. O brăţară care monitorizează temperatura corpului purtătorului şi apoi îl încălzeşte sau răceşte, dacă e cazul, scrie PocketLint.
Echipa care s-a ocupat de crearea acestui gadget susţine că dacă măreşti sau micşorezi temperatura într-o zonă a corpului, uneori cea mai expusă mediului, atunci poţi face tot corpul să resimtă o creştere sau scădere a temperaturii. Ei au ajuns la concluzia că este suficient să creşti temperatura cu 0,1 grade Celsius pe secundă pe o anumită zonă, cum ar fi încheietura, pentru ca în restul corpului senzaţia să fie accentuată. Wristify funcţionează la un ritm de 0,4 grade Celsius pe secundă.
Spre exemplu, conceptul din spatele Wristify poate fi folosit în clădirile de birouri, în clădirile cu spaţii mari care trebuie încălzite. Pentru a creşte temperatura cu un grad Celsius în astfel de mediii consumul poate ajunge şi la 100 kWh într-o lună. Dar ar fi mai eficient să încălzeşti individul şi nu aerul. Ca principiu de funcţionare, Wristify foloseşte un aliaj din cupru creat de inventatori prin care este transmisă căldura generată de baterie, de tip litiu polimer, iar în prezent poate funcţiona până la opt ore.

„În acest moment, clădirile folosesc cantităţi foarte mari de energie doar pentru a încălzi sau răci un spaţiu. Calculat la SUA, asta înseamnă 16,5% din consumul de energie. Noi am vrut să reducem consumul, dar confortul per individ să fie acelaşi. Cea mai bună cale pe care am găsit-o a fost să încălzim sau răcim local, anumite părţi ale corpului“, a afirmat Sam Shames, coinventator alături de MIke Gibson, David Cohen-Tanugi şi Matt Smith.
Echipa care a creat Wristify a primit un premiu de 10.000 de dolari. Inventatorii au câştigat locul I la întrecerea MIT Making and Designing Materials Engineering Competition. Banii, conform inventatorilor, vor fi băgaţi în dezvoltarea prototipului. Ei vor ca pe viitor să nu fie doar Wristify, ci o întreagă gamă de senzori montaţi pe oameni şi care să încălzească local.
Haide să discutăm, ne găseşti pe pagina Tech Adevărul de pe Facebook