CERN vrea să construiască cel mai mare accelerator de particule din lume. Cât va costa şi când va fi pus în funcţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC)

Poate cel mai important centru de teste ştiinţifice din lume, acceleratorul de particule Large Hadron Collider din Elveţia, este pregătit deja să fie „tras pe dreapta”. Chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla în viitorul foarte apropiat, oamenii de ştiinţă de la CERN au pregătit deja schiţa succesorului său.

Organizaţia Europeană pentru Cercetarea Nucleară (CERN) dispune în prezent de cel mai mare accelerator de particule al planetei, Large Hadron Collider. 

Acesta a fost inaugurat în anul 2009, după mai bine de 25 de ani de planificare. LHC a fost gândit în 1984, aprobat în 1994, iar în anul 2012 a fost folosit la descoperirea bosonului subatomic Higgs, aşa-numita „Particulă a lui Dumnezeu”.

Chiar dacă Large Hadron Collider a contribuit la unele dintre cele mai mari descoperiri ale fizicii moderne, acesta devine neîncăpător pentru ambiţia celor care activează în cadrul CERN, notează The Verge.

Conform oamenilor de ştiinţă angrenaţi în proiect, este nevoie de un accelerator de particule şi mai mare pentru a se continua studiul despre provenienţa Universului.

future circular collider foto CERN

FOTO via CERN

Lungimea noului Future Circular Collider ar urma să fie de aproximativ 100 de kilometri, suficient să înconjoare oraşul Geneva şi de aproape patru ori mai mare decât LHC (27 km lungime), care activează în prezent în Munţii Alpi.

Large Hadron Collider va rămâne în funcţiune până în 2035, însă construcţia succesorului săru va începe curând, deoarece procesul va fi unul de durată având în vedere mărimea acestuia. 

Nu mai puţin de 70 de ani va dura punerea în funcţiune a lui Future Circular Collider, acceleratorul care ar trebui să ajute la înţelegerea mai bună a legilor fizicii.

Future Circular Collider va costa 24 de miliarde de Euro şi va fi finanţat din bugetele celor 22 de state membre ale CERN, printre care se află şi România.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite