Cele mai comune 10 mituri ştiinţifice şi explicaţiile lor adevărate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul timpului, prin bătrâni, familie, sau prieteni, au fost răspândite diferite mituri despre ştiinţă, care s-au dovedit a fi false. În lista de mai jos sunt desfiinţate 10 dintre cele mai comune mituri ale ştiinţei.

1.Regula de cinci secunde

Regula spune că atunci când scapi mâncare pe jos, ai cinci secunde să o ridici înainte să fie contaminată de germeni. Din păcate, această regulă nu se aplică, întrucât mâncarea ajunsă pe podea este acoperită imediat de microbi.

Cu toate acestea, germenii ingeraţi ar putea ajuta la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic.

2.Cameleonii îşi schimbă culoarea pielii pentru a se camufla

Conform credinţei populare, cameleonii se pot camufla prin schimbarea culorii pielii, însă, în realitate, acest lucru nu este adevărat. Pe scurt, motivele pentru care aceştia îşi schimbă culorile sunt variate. De obicei, depinde atât de specie, cât şi starea de spirit şi intenţiile reptilei.  De exemplu, îşi va schimba culorile atunci când este furios şi pregătit de atac.

De asemenea, factorii externi, ca temperatura, pot determina, şi ei, schimbarea culorii cameleonului.

3.Femeile au o coastă în plus faţă de bărbaţi

Acest mit îşi are originea în Biblie, unde scrie că Dumnezeu a creat-o pe Eva din una din coastele lui Adam, ceea ce înseamnă că femeia ar trebui să aibă cu o coastă mai multe decât bărbatul. Totuşi, pentru a înlătura orice dubiu, în anul 1543, fizicianul şi anatomistul belgian, Andreas Vesalius, a numărat atât coastele femeii, cât şi pe cele ale bărbatului. Acesta a ajuns la concluzia că femeile au un număr egal de coaste cu bărbaţii, mai precis, 12 seturi de coaste.

Cu toate acestea, aproximativ o persoană din 500 se naşte cu o coastă în plus, iar în cele mai multe dintre cazuri, acea persoană este de sex feminin.

4.Fulgerul nu loveşte de două ori în acelaşi loc

Ideea că fulgerul nu loveşte niciodată acelaşi loc de mai multe ori este falsă. Fulgerele lovesc, de obicei, zonele cele mai predispuse, precum copacii sau clădirile înalte. Pe un câmp întins, cel mai înalt lucru este cel mai predispus să fie fulgerat de mai multe ori, până când fulgerul se deplasează destul de mult încât să găsească o nouă ţintă.

Potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie, clădirea Empire State, din New York, este fulgerată, în medie, de 25 de ori pe an.

5.Sângele neoxigenat este albastru

Deşi venele care pot fi văzute prin piele sunt albastre, sângele care curge prin ele este, în permanenţă roşu. Explicaţia că sângele neoxigenat este albastru, dar devine roşu atunci când intră în contact cu oxigenul, este falsă. Sângele conţine hemoglobină, o proteină de culoare roşie, care îi dă culoare indiferent dacă este, sau nu, expus la oxigen. Venele apar albastre pe sub piele numai datorită modului în care se reflectă lumina.

image

6.Peştişorii aurii au o memorie de numai trei secunde

Un experiment de bază efectuat pe mai mulţi peştişori aurii a demonstrat că ideea că aceştia au o memorie de numai trei secunde nu este adevărată. Peştii implicaţi în experiment ar fi primit mâncare numai în anumite circumstanţe, de obicei în asociere cu alt obiect. După repetiţia acestui proces, cercetătorii au descoperit că peştii învăţau să distingă situaţiile în care primeau mâncare, demonstrând faptul că memoriile lor durează cel puţin câteva zile.

7.Celulele creierului nu se pot regenera

Acesta este un mit destul de comun, întrucât a fost răspândit şi crezut de comunitatea oamenilor de ştiinţă pentru mulţi ani. Totuşi, în anul 1998, oamenii de ştiinţă de la Institutul Salk din California au descoperit că celulele creierului unei persoane adulte se pot, de fapt, regenera. Studiul a relevat faptul că centrul de învăţare şi memorare al creierului poate crea celule noi.

8.Diamantele sunt făcute din cărbune

În realitate, singura asemănare dintre diamante şi cărbune este faptul că ambele sunt făcute din carbon.
Totuşi, este confirmat faptul că tipul de carbon găsit în diamante datează cu mult înainte de apariţia vieţuitoarelor pe Pământ, ceea ce înseamnă că diamantele nu sunt derivate din cărbune, care este, mai degrabă, un material antic. 

image

9.Nu există gravitaţie în spaţiu

De fapt, astronauţii nu par a fi lipsiţi de greutate din cauza lipsei gravitaţiei, ci datorită faptului că orbitează în jurul Pământului. Cu alte cuvinte, ei cad înspre Pământ, însă nu direct, ci în lateralul acestuia. Când o navă ajunge la înălţimea orbitei, gravitaţia scade cu numai 10%.

10.Struţii îşi îngroapă capul în nisip atunci când se simt ameninţaţi

Contrar credinţei populare, atunci când un struţ se simte ameninţat, se întinde pe jos, prefăcându-se mort. Deşi atunci când este întins pe jos poate părea că şi-a ascuns capul în nisip, acesta este doar un mit.

De asemenea, struţul este unul dintre cele mai rapide animale pe două picioare, ceea ce înseamnă că şi-ar putea depăşi atacatorul.
 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite