Ritmul actual al încălzirii globale nu are precedent în 2.000 de ani: argumentele scepticilor, demontate
0De la sfârşitul secolului 20 şi până în prezent temperaturile au crescut într-un ritm mai rapid decât în orice altă perioadă din ultimii 2.000 de ani, potrivit unui studiu publicat miercuri, care vine să înlăture argumentele celor care se îndoiesc de rolul practicilor umane în fenomenele încălzirii globale, relatează AFP.
Cercetările, în număr de trei, fac o detaliată trecere în revistă a trendurilor temperaturilor regionale din ultimele două milenii.
De-a lungul secolelor au mai existat perioade de fluctuaţii de temperatură, de aceea scepticii spun că acestea nu se datorează activităţilor umane.
Cercetătorii s-au bazat pe date extrase din aproape 700 de indicatori de temperatură – din inelele copacilor, probe de miez, recif de corali şi citiri cu termometre moderne.
Rezultatele sunt clare: niciodată în istoria modernă temperaturile n-au crescut atât de rapid şi constant precum în secolul 20 târziu, adică atunci când după război economia propulsată de combustibiliI fosili a atins cele mai mari vârfuri ale producţiei şi consumului.
Un prim studiu, publicat în revista Nature a analizat fluctuaţiile în timp ale temperaturilor regionale.
Perioadele de activitate climatică extremă, precum Mica epocă glaciară au fost examinate – în cursul acesteia, nordul Europei a cunoscut ierni în medie mult mai reci decât la începutul secolului 20.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că temperaturile din Mica Epocă Glaciară, dar şi din alte perioade de temperaturi anormale, nu au crescut sau scăzut la nivel global, aşa cum s-a crezut iniţial, ci au cunoscut doar variaţii regionale.
Acest fapt nu mai valabil astăzi, când fluctuaţiile arată că perioada de căldură extremă se petrece la nivel global: „98 la sută din glob prezintă acest trend de încălzire consecventă după revoluţia industrială”, prin contrast cu variaţiile climatice care au mai avut loc în decursul a 2000 de ani.
Un al doilea studiu a examinat ritmurile încălzirii la suprafaţă – s-a făcut o medie în urma împărţirii în sub-perioade lungi de câteva decenii.
Rezultatele au fost că fluctuaţiile de temperatură din epoca preindustraială au fost în mare parte determinate de activităţile vulcanice.
De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluzia că niciodată nu a mai existat o încălzire globală într-un asemenea ritm precum cea din ultima parte a secolului 20.
Al treilea studiu a descoperit că temperaturile globale din apropierea perioadei industriale au fost răcite din cauza unor serii de erupţii vulcanice care au dus la secete în Africa şi la musoni slabi.
Studiile arată „diferenţa profundă dintre schimbările climatice regionale şi localizate din trecut şi adevăratele consecinţe globale ale emisiilor cu efect de seră antropogenice” (rezultate din activităţile umane), spune Mark Maslin de la University College London.