Transparenţa Facebook: de câte ori a cerut România acces la informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facebook şi-a publicat raportul de transparenţă pe ultimele şase luni din 2016 şi figurează şi România pe lista ţărilor care au dorit informaţii.

Modelul raportului de transparenţă a fost promovat de Google, iar Facebook i-a urmat exemplul. Astfel, o companie de tipul acesta, cu servicii online, poate pune la dispoziţia autorităţilor informaţii sensibile despre utilizatorii reţelei, dar numai dacă sunt întrunite anumite condiţii.

De exemplu, aprobă cererile statelor numai dacă informaţiile de pe conturile reţelei sociale (sau de pe conturile platformelor adiacente – Messenger, WhatsApp sau Instagram) fac referire la utilizatori cărora urmează să li se întocmească sau care au dosare penale, utilizatori suspectaţi de infracţiuni sau de fapte care ar putea pune în pericol siguranţa naţională.

În 2016, statul român a înaintat 54 de cereri către Facebook, trei dintre ele fiind înscrise în regim de urgenţă. Doar una dintre solicitările înaintate în regim de urgenţă a primit un răspuns favorabil din partea reţelei sociale. În total, 118 conturi au fost vizate de astfel de cereri, dar Facebook a pus la dispoziţie datele cerute numai pentru aproximativ jumătate dintre ele. Merită reţinut însă că Facebook păstrează înregistrările conturilor în legătură cu anchetele oficiale penale pe o perioadă de 90 de zile. În 2016, Facebook a urmărit, la cererea statului român, 38 de conturi sau utilizatori de Facebook.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite