Riscurile Facebook. Partea I – informaţiile personale şi hoţii de identitate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul cu masca de fier

Informaţiile private trebuie să rămână private. E important să nu uitaţi că, dacă vă păstraţi pe Faceboook un profil public, oricine poate vedea toate informaţiile pe care le postaţi. Nu spun să devenim acum paranoici şi să nu mai folosim reţelele de socializare. Spun doar că puţină prudenţă nu strică nici măcar pe Facebook – sau cu atât mai mult pe Facebook.

Care sunt câteva dintre cele mai mari riscuri cu care vă puteţi confrunta în reţelele de socializare – şi în special pe Facebook?

În primul rând, mare grijă la ceea ce scrieţi pe profilul dumneavoastră! Deja, de ceva vreme, angajatorii şi administratorii universităţilor – cel puţin ai universităţilor serioase din lumea occidentală – aruncă măcar o privire peste profilurile candidaţilor. Un profil cu informaţii care nu vă pun într-o lumină bună vă poate afecta viitorul, dacă aceste informaţii cad sub ochii acelor oameni care deţin pâinea şi cuţitul într-un moment crucial al vieţii dvs (câteva poveşti despre postări de pe Facebook care au dus la concedierea unor angajaţi imprudenţi găsiţi în acest articol de pe Huffington Post).

Dacă ţineţi totuşi morţiş să arătaţi pe profil cât de multe beri puteţi să beţi într-o singură seară, schimbaţi setările profilului, şi alegeţi ca acesta să fie privat: ceea ce înseamnă că doar prietenii dvs. apropiaţi vor putea vedea ceea ce postaţi. Dacă vă hotărâţi totuşi să vă păstraţi profilul public – ei bine, este momentul să îl refaceţi, în lumina celor povestite aici, pentru a arăta ce angajat extraordinar sau ce student silitor sunteţi.

În al doilea rând, informaţiile private trebuie să rămână private. E important să nu uitaţi că, dacă vă păstraţi pe Faceboook un profil public, oricine poate vedea toate informaţiile pe care le postaţi. Şi ce dacă? – v-aţi putea întreba. Ce ar putea să mi se întâmple?

Ei bine, aţi auzit vreodată de hoţii de identitate? Conceptul nu este nou. Cei care au citit romanul lui Alexandre Dumas, Omul cu masca de fier (link către Amazon, pentru cei care nu l-au citit încă), îşi amintesc că personajul care dă titlul romanului era o biată victimă a cărui identitate, aceea de rege al Franţei, fusese furată. Hoţul, care ar fi fost chiar fratele său geamăn, l-a aruncat fără milă într-o închisoare şi l-a lăsat acolo până la moarte, pentru a putea domni în voie.

Cum natura umană nu s-a schimbat radical în ultimii 400 de ani, astfel de hoţi fără scrupule umblă şi prin reţelele de socializare din zilele noastre. Iar în cazul în care lăsaţi la vedere prea multe date personale despre dvs. – de la seria şi numărul de buletin la adresa unde locuiţi, de exemplu – v-aţi putea trezi acuzat de crime pe care nu le-aţi comis. Să nu vă miraţi prea tare dacă prietenii sau poliţia nu vă vor crede, din moment ce peste tot, la locul crimei virtuale, se vor găsi amprentele dvs. personale.

Nu spun să devenim acum paranoici şi să nu mai folosim reţelele de socializare. Spun doar că puţină prudenţă nu strică nici măcar pe Facebook – sau cu atât mai mult pe Facebook.

Mai multe despre riscurile care ne pândesc în reţelele de socializare – în partea a doua a miniserialului pornit aici. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite