Raportul de transparenţă Facebook: România a trimis 11 cereri pentru datele utilizatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facebook a publicat lista de cereri guvernamentale pentru date pentru ultimele şase luni. România a intrat de data aceasta în listă cu 11 cereri pentru datele utilizatorilor.

Faţă de primul raport din istoria sa, lansat acum 12 luni, Facebook a adăugat nu doar cererile din partea guvernelor pentru informaţii despre datele personale ale unui utilizator, dar şi restricţionarea conţinutului pentru că încălca o anumită lege locală.

11 cereri din România

România a trimis din iulie până în decembrie 2013 11 cereri pentru 20 de utilizatori sau conturi. Procentajul cererilor care au produs şi date viabile a fost de 45,45%. Rata este mai mare decât în perioada ianuarie - iunie 2013, când România a avut 16 cereri pentru 36 de conturi, iar procentajul a fost de 63%.

Cele mai multe cereri au venit din Statele Unite (12.598), urmate de India (3598) şi de Marea Britanie (1906). Din Rusia a venit o singură cerere, la fel ca şi din Coreea de Sud sau Uganda, de exemplu.

Cel mai mare procentaj de date produse, raportat la numărul de cereri guvernamentale l-a avut Hong Kong, unde 88% din cele 25 de cereri au produs informaţii, urmat de Albania şi Macedonia.

Cine restricţionează cel mai mult postările? India a eliminat 4.700 de postări pe motive religioase, urmată de Turcia cu 2000 şi de Pakistan, cu 162.

De ce trimit guvernele cereri către Facebook?

Guvernele trimit către Facebook cereri pentru datele personale în momentul când un individ este anchetat. Marea majoritate a acestor cazuri au legătură cu infracţionalitatea, iar statele cer informaţii de bază - nume, adresă IP sau conţinut.

De asemenea, uneori organismele naţionale consideră că anumite postări încalcă legea locală şi contactează Facebook pentru ca acesta să fie înlăturat. Facebook analizează fiecare cerere şi dacă într-adevăr o postare e ilegală, o înlătură. Un asemenea caz e în momentul când cineva neagă Holocaustul în Germania.

Facebook menţionează că în decembrie 2013 a lansat împreună cu alte firme din industrie Reform Government Surveillance, ca răspuns la scandalul NSA şi spionajul asupra utilizatorilor din toată lumea.

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/facebook-1" target="_blank">View the story "Facebook " on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite