Facebook şi regulile ciudate pe care le avea la început: mamele nu aveau voie, iar oamenii nu trebuiau să fie anonimi
0
Facebook a împlinit ieri 10 ani. După cuvintele adresate de Mark Zuckerberg, fondatorul, tuturor utilizatorilor, vine şi o „scrisoare“ de la unul dintre veterani care aminteşte de unele dintre regulile pe care reţeaua le avea cândva. Unele dintre ele sunt de-a dreptul anti-Facebook din prezent.
Blake Ross este unul dintre veteranii Facebook, iar în timpul celor şase ani cât a fost implicat în dezvoltarea reţelei sociale a trecut prin introducerea Timeline, plănuirea aplicaţiilor pentru dispozitive mobile şi chiar a contribuit la Poke, aplicaţia care aducea la îndemână una dintre cele mai nefolositoare funcţii de pe Facebook. Ross trece în revista profilului său unele dintre regulile de bază pe care compania le urma (şi la care a renunţat uşor, când s-au dovedit ineficiente pentru creştere), notează ReCode.
„Nu, nu poţi lăsa mamele să-şi facă profil de Facebook, deoarece Facebook este pentru studenţi“ sau „Nu, nu pui anunţuri în News Feed, pentru că News Feed este sacru“ sau „Nu, nu poţi să urmăreşti străini, deoarece Facebook este despre prietenii din viaţa reală“ sunt trei dintre regulile care au picat destul de repede. După listarea la bursă, Zuckerberg a decis că e cazul să introducă reclame în News Feed, iar mişcarea s-a dovedit una inspirată. Mai mult, butonul subscribe a fost primul pas în urmărirea străinilor, apoi a copiat follow de la Twitter, iar acum există personalităţi cu sute, mii şi chiar milioane de abonaţi.
„Nu, nu poţi permite anonimitate pe Facebook, deoarece este construită pe identităţi reale“ sau „Nu, nu poţi lansa o aplicaţie, deoarece motorul principal este integrarea“ sau „Nu, nu poţi încuraja distribuirea publică de informaţii, deoarece Facebook se îndreaptă spre împărtăşire nişată pe grupuri mici“ sunt alte câteva reguli la care ţineau creatorii Facebook. Au uitat repede de ele pe măsură ce reţeaua s-a dezvoltat spre altceva, nu doar o colonie cu tot felul de grupuri. Totuşi, există cerinţa de a-ţi folosi numele real şi de a nu avea conturi multiple.
Blake Ross (al doilea de la dreapta), alături de Mark Zuckerberg, Chris Cox şi Tyle Winklevoss.

Ross susţine că la început nu era de acord cu renunţarea la unele dintre reguli, era pesimist că lucrurile vor degenera, dar în timp a învăţat să accepte noutăţi. „Astăzi, mă uit de la distanţă la «supravieţuitorii» în număr de peste 1,2 miliarde şi vechile mele temeri au dispărut“, completează acesta. El apreciază noua aplicaţie de la Facebook, denumită Paper, iar ideea mesajului i-a venit după ce a observat că atunci când dai like unui mesaj prin Paper este un sunet ca de clipocit şi simbolul se colorează în albastru.
Aşa ceva era de neconceput în primii ani de Facebook. Zuckerberg susţinea că reţeaua socială e ca o ţeavă, iar ţevile nu au suflet şi nici nu transmit emoţie. Utilizatorii trebuie să fie cei care aduc emoţia.
Află mai multe despre Facebook: