Ce a devenit Facebook: reţea socială, noul Internet, serviciu de stocare online şi mesagerie instant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facebook se apropie de aniversarea celor 10 ani de când este pe piaţă. A pornit ca reţea socială, s-a dezvoltat ca atare, dar în ultimul an a devenit mult mai mult. Este Facebook noul Internet? După cum a prezentat Mark Zuckerberg situaţia, cam da.

Perioada marilor schimbări pentru Facebook a venit odată cu trecerea la Timeline şi dispariţia ideii de „perete“ pe care îţi publici anumite lucruri. Anul 2012 şi începutul lui 2013, au fost cele mai bogate pentru reţeaua socială în lansarea de funcţionalităţi, de la faptul că Facebook a devenit un rival pentru servicii ca Dropbox sau WhatsApp la anunţarea Graph Search, propriul motor de căutare.

Internetul reprezintă conectarea oamenilor între ei, indiferent de zona în care locuiesc sau limba pe care o vorbesc. Facebook, prin Graph Search, vrea să-şi construiască un internet, iar cu baza de date a celor peste un miliard de utilizatori nici nu este departe de această reuşită. Graph Search permite o căutare naturală a oamenilor, pozelor, locurilor şi intereselor care ar putea reprezenta ceva pentru tine. De la cele 1.000 de miliarde de conexiune pe care Zuckerberg le-a menţionat s-ar putea ajunge la mult mai multe.

Numai că informaţiile pe care Graph Search le aduce sunt cele din reţeaua socială şi în ultimă instanţă poţi face o căutare pe internetul mare prin Bing, dacă nu ai găsit ceva relevant. Mai mult, în contrast cu alt gigant al căutărilor online, Facebook nu împarte baza sa de date cu nimeni, în timp ce Google şi-o creează prin indexarea conţinutul public din mai multe surse. Graph Search este un mini-Internet, poate chiar un Internet social, şi consolidarea poziţiei şi importanţei Facebook în online. Va avea cu acest motor de căutare una dintre cele mai importante baze de date: interesele oamenilor.

image

Atac la mesageria instant şi serviciile VoIP

În 2012, Facebook s-a concentrat şi pe aplicaţiile sale pentru smartphone-uri. Cea principală a devenit nativă pentru iOS şi Android, iar Messenger a câştigat tot mai multe funcţii. Este, în primul rând, un rival pentru WhatsApp şi Yahoo! Messenger în domeniul mesageriei instant. Baza de utilizatori (chiar şi potenţială) este mult mai mare decât au celelalte două împreună. Iar cu ultima actualizare, Messenger poate trimite şi mesaje vocale, funcţionalitate potrivită pentru când nu poţi tasta.

Tot Messenger, dar doar pentru iPhone, poate să servească în SUA drept aplicaţie pentru convorbiri, notează „The Verge“. Este un pas înainte pe care l-a făcut Facebook şi vine cu un mai mare potenţial pentru a depăşi Skype. Estimările sunt că până la finalul anului, această aplicaţie va fi, dacă nu prima, una dintre cele mai populare pentru orice fel de mesagerie. Următorul pas va fi oferirea ei pe platforme ca Blackberry 10, Windows Phone şi poate altele mai exotice.

Google+, aplicaţia mobilă, oferă suport pentru a încărca pozele automat pe reţeaua socială. Spre finalul lui 2012, şi Facebook a făcut acest lucru, iar acum poate fi principalul serviciu de stocare foto pentru foarte mulţi utilizatori. Documentele pot fi de asemenea încărcate, la fel ca materialele video. Desigur, nu se ridică la nivelul Dropbox, Box sau iCloud de la Apple, dar Facebook nu dă senzaţia că se grăbeşte să fie în toate domeniile în acelaşi timp. 

Telefonul Facebook care este

De când reţeaua socială a început să-şi numere utilizatorii cu sutele de milioane, a apărut şi zvonul potrivit căruia Facebook ar pregăti un smartphone al său. Speculaţiile sunt tot mai multe în preajma evenimentelor, dar până acum nu s-au concretizat. Este foarte probabil ca acest telefonul să nu apară niciodată, dar mai are sens? Potrivit „Wall Street Journal“, smartphone-ul Facebook nu este fizic disponibil, ci la nivel software.

Reţeaua socială îţi stochează contactele. Poţi găsi informaţii care au legătură cu prietenii tăi. Aplicaţia Messenger permite trimiterea de mesaje instant scurte (SMS-uri) sau cărora le ataşezi fişiere multimedia (MMS-uri) şi, în versiunea actualizată pentru iPhone în SUA, poţi suna. Se poate spune că facebook.com este un sistem de operare care rulează perfect pe Android şi iOS, şi cu anumite lipsuri pe celelalte platforme.

Ultimul aspect e că Android e construit în jurul produselor Google. Vrei să descoperi ceva? Poţi porni o căutare. Vrei o aplicaţie? O găseşti în Play Store. Dar din momentul în care Graph Search va fi disponibil pe dispozitivele mobile, va oferi ceea ce oferă Google, numai că nu ţine seama de ecosistem, îşi poate livra uneltele necesare printr-o simplă actualizare de aplicaţie.

Facebook mai are de rezolvat integrarea Zuckerberg a spus că încă n-au găsit modul potrivit în care să facă acest lucru. Aplicaţia de peste 700 de milioane de dolari are un potenţial foarte mare în ceea ce priveşte fotografia online şi poate deveni, după cum era zvonul în perioada scandalului cu privire la noul regulament, cea mai mare sursă de poze pe care Facebook s-o monetizeze cu succes.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite