Se încheie era aplicaţiilor inutile ce nu pot fi şterse? Decizia luată de autorităţile sud-coreene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri s-au confruntat cu bloatware-ul adăugat de producători sau de operatori.

Sud-coreenii nu vor mai avea această problemă. Potrivit Wired, Ministerul Ştiinţei, Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi a Planificării pentru Viitor din Coreea de Sud a interzis producătorilor de telefoane şi operatorilor de servicii mobile să instaleze aplicaţii ce nu pot fi scoase.

„Mişcarea vine pentru a contracara această practică anormală care cauzează inconvenienţe în rândul utilizatorilor de smartphone-uri şi duce la competiţie neloială între jucătorii din industrie“, a declarat ministrul sud-coreean, într-un comunicat de presă.

Astfel, operatorii telecom şi producătorii vor fi nevoiţi să permită dezinstalarea tuturor aplicaţiilor în afară de cele care permit conectivitatea la internet şi NFC, serviciul clienţi şi cele care duc la un magazin de aplicaţii.

Legea va intra în vigoare în luna aprilie a acestui an.

Ce câştigă utilizatorii

Bloatware-ul (trad. eng. to bloat = a balona; aplicaţii inutile) a fost dintotdeauna o problemă pentru utilizatori. Producătorii de PC-uri au, de mulţi ani, obiceiul de a umple computerele cu programe nenecesare sau nedorite – playere media, software-uri de securitate sau de monitorizare etc. – înainte ca acestea să ajungă la utilizatori.

Această practică a migrat şi pe platformele mobile, odată cu popularizarea smartphone-urilor. Marii producători – Apple, Samsung, LG etc.– instalează software-uri (sau interfeţe) proprii ce nu pot fi şterse din memoria telefonului.  Pe lângă asta, operatorii au obiceiul de a „îmbunătăţi“ şi ei experienţa clienţilor, adăugând fel de fel de servicii „esenţiale“.

Prin înlăturarea acestor programe, utilizatorii se vor putea bucura de un spaţiu de stocare mai mare, dar şi de o autonomie mai crescută (multe din aplicaţiile preinstale au obiceiul de a porni la aprinderea terminalului).

Rămâne de văzut dacă măsura autorităţilor sud-coreene îi va inspira un val de legi anti-bloatware. Până atunci, utilizatorii (mai avansaţi) de smartphone-uri cu Android îşi pot roota dispozitivele pentru a scăpa de aplicaţiile nedorite. 

Haide să discutăm pe Facebook la „Tech Adevărul

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite