Secretul ultrapixelilor de pe HTC One şi ce am dori cu adevărat la un smartphone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
HTC M7 va avea o cameră care va folosi cel mai probabil denumirea de ultrapixeli pentru a descrie caracteristicile senzorului său
HTC M7 va avea o cameră care va folosi cel mai probabil denumirea de ultrapixeli pentru a descrie caracteristicile senzorului său

Smartphone-ul de top de la HTC se va numi cel mai probabil One sau M7 şi probabil inovaţia va fi marcată de camera foto. HTC vrea să nu mai vorbească de megapixeli, ci de ultrapixeli. Ce sunt aceştia?

Specialiştii nu au o explicaţie încă exactă asupra ultrapixelului, dar datele care s-au adunat până acum arată că ultrapixelii reprezintă de fapt o tehnică de a pune mai multe “straturi” de senzori unul peste celălalt, pentru a crea ceva cu adevărat interesant. Vom încerca să vedem mai jos secretul ultrapixelului.

Stuart Miles de la pocket-lint.com a explicat că “noua cameră va fi formată din trei senzori de 4,3 megapixeli, care se vor combina pentru a da o imagine finală. Tehnica, similară celei folosite de Sigma pe senzorul Foveon X3, reprezintă de fapt trei seturi de date care vor reprezenta un pixel final. Toate acestea conlucrează pentru o imagine mai clară, mai curată şi cu o acurateţe mai mare a culorilor.

De asemenea, tehnica ultrapixelilor este asemănătoare cu cea folosită de Nokia pe senzorul de pe telefonul 808 PureView. Acesta are 41 de megapixeli, dar foloseşte o tehnică ce îmbină 8 megapixeli într-unul singur. Diferenţa este că Nokia nu pune pixelii unul peste celălalt, ci foloseşte pixelii dintr-o anumită zonă pentru a crea un singur set de date.

Ce face megapixelul?

Auzim de foarte mult o întrecere a producătorilor de a se bate pentru mai mulţi megapixeli. Acest lucru conta foarte mult în momentul când imaginile mai erau şi printate, deoarece mai mulţi megapixeli însemnau şi o imagine mai mare, dar acum acest lucru nu este mereu foarte important, deoarece imaginile sunt văzute de cele mai multe ori pe dispozitive mici şi rareori extinse pe ecrane uriaşe.

După cum spun cei de la “Digital Trends”, “limita megapixelilor s-a cam atins la 10. Dincolo de această valoare nu mai are cu adevărat importanţă şi nu vă lăsaţi vrăjiţi de o cameră doar pentru că are foarte mulţi megapixeli”.

Fotograful Ken Rockwell este şi mai clar în argumentaţia sa despre cum megapixelii nu contează atât de mult. În primul rând, pixelul este format din mai multe puncte. Dacă adunăm mai mulţi pixeli, avem o imagine, ei fiind practic puncte de culoare. Aranjaţi orizontal şi vertical, pixelii dau rezoluţia finală.

image

Potrivit lui Rockwell “mitul megapixelilor a început când producătorii de camere foto au început să vadă un avantaj de marketing”. “Ei au folosit metoda asta pentru a te convinge că are legătură cu calitatea camerei”, mai spune Rockwell. Potrivit acestuia, pentru a se vedea o îmbunătăţire clară, trebuie cel puţin o dublare a pixelilor. Vorbim mai exact despre de patru ori mai mulţi megapixeli. “O simplă dublare reprezintă o îmbunătăţire foarte subtilă”, mai scrie Rockwell.

“Din păcate, totul este un mit. Mai mulţi megapixeli la o cameră nu înseamnă automat şi o imagine mai bună. Ba mai rău, multe camere cu puţini megapixeli se descurcă mai bine decât aparate foto cu mai mulţi megapixeli”, conchide Rockwell.

Ce ar trebui să aibă o cameră foto?

Megapixelii fac o imagine mai mare. Mai puţini megapixeli, dar puşi unul peste celălalt înseamnă automat şi o imagine cu dimensiuni reduse, deci spaţiu de stocare necesar mai mic. Dar camerele foto de pe telefoanele inteligente duc lipsă de unele elemente importante. Unul dintre acestea ar fi un zoom mai bun. 808 Pure View a îmbunătăţit acest lucru, dar dacă un telefon se va baza mereu pe un zoom digital, situaţia nu va fi cu mult îmbunătăţită.

De asemenea, stabilizatorul trebuie îmbunătăţit, prin transformarea acestuia după principiul Nokia. Finlandezii au dotat Nokia Lumia 920 cu unul optic, nu cu unul digital. Chiar dacă în video-ul de prezentare ei au eşuat, deoarece au spus că l-au filmat cu telefonul, deşi au folosit o cameră profesionistă, nimeni nu neagă avantajele acestuia.

În plus, pe lângă ultrapixeli, o cameră foto trebuie să aibă şi o diafragmă generoasă, ca să permită luminii să circule mai bine şi să intre mai bine în interiorul lentilei. Astfel, imagini nocturne se pot realiza mult mai bine. Din nou, Nokia a dat lovitura aici cu Lumia 920, dar se mai pot face îmbunătăţiri. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite