REVIEW ZTE Grand X In - primul smartphone cu Intel din România îmbină bine raportul calitate-preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ZTE Grand X IN este un telefon de băgat în seamă pentru raportul calitate preţ FOTO Adevărul
ZTE Grand X IN este un telefon de băgat în seamă pentru raportul calitate preţ FOTO Adevărul

ZTE a lansat în septembrie anul trecut primul telefon din lume cu procesor Intel, Grand X In. În România acesta a apărut la Cosmote, iar adevarul.ro l-a testat săptămâna trecută.

ZTE Grand X In lucrează cu un procesor Intel Atom Z2460, single core la 1,6 Ghz şi are un sistem de operare Android. 

Hardware

Telefonul este dotat decent pentru preţul său. Are un ecran capactivi de tip TFT, cu o rezoluţie de 540x960 de pixeli şi o dimensiune de 4,3 inci, cu o densitate de 256 de pixeli pe inch. Are o memorie internă de 1 GB de RAM şi 4 GB capacitate de stocare, care se poate extinde prin card la 32 de GB

Procesorul este partea interensantă la acest telefon. Vorbim de un single core de la Intel Atom Z2460, cu o frecvenţă de 1,6 Ghz. După cum am spus, nu am simţit întârzieri la el, iar totul a mers fluid în afară de jocuri. 

În testele de benchmark s-a descurcat bine, atât în Quadrant, cât şi în Antutu având rezultate mai bune decât un Samsung Galaxy S.

Ecranul nu are cea mai mare rezoluţie de pe piaţă, dar din nou îl judecăm conform raportului calităţii cu preţul, iar calculul iese pozitiv. O mică problemă este în momentul când ieşim afară cu telefonul, Soarele fiind adversarul vizibilităţii. Videoclipurile s-au văzut foarte bine, se simte o lipsă de culoare faţă de telefoanele mai scumpe, dar la 999 de lei ceea ce primiţi e ceea ce vi se spune. 

Baterie

Ne temeam de acest capitol. Este un litiu ion de 1.650 de miliamperi, iar combinaţia cu procesorul putea fi riscantă. Până acum citisem de şase ore în streaming video. La browsing 3G şi streaming de video sau de muzică telefonul, încărcat la maximum de dimineaţă de la 7, a rezistat până la aproximativ ora 13. Variaţiunile au fost insignifiante în timpul săptămânii, valorile fiind cuprinse între acest minim şi momentul când am funcţionat pe Wi-Fi şi bateria s-a terminat după aproximativ 11 ore jumătate. Menţionăm însă că vorbim despre o funcţionare continuă. 

Aplicaţii standard şi funcţionare

image

Foto

zte grand x in

Un lucru e clar despre ZTE Grand X In - nu e un telefon pentru gameri. Dacă în lumea video şi a internetului telefonul s-a mişcat exemplar, diferenţa dintre un single core şi alte procesoare dual sau quad core fiind puţin sesizabilă, la nivelul jocurilor am întâmpinat cele mai mari probleme. Lagurile sunt mari, lentoarea este uriaşă şi majoritatea jocurilor mai complicate pe care le-am încercat nu au funcţionat sau au dat Crash în momentul în care am încercat să le pornim. 

Din acest motiv, fără să fim radicali, nu recomandăm telefonul părinţilor care vor să cumpere un smartphone pentru copii. Vă recomandăm un S Advance pentru aşa ceva, deoarece copiii vor dori să se joace la un moment dat, iar ZTE Grand X in poate fi dezamăgitor. 

Software

Deoarece se găseşte la un singur operator momentan, el vine şi cu nişte aplicaţii preinstalate. Folositoare am găsit aplicaţie Dolce Mobile TV. Calitatea video-urilor nu este excepţională, dar streamul a funcţionat continuu pe 3G fără nicio problemă şi am putut viziona majoritatea programelor. 

Multimedia - foto, video şi audio

Pe hârtie camera foto trebuia să fie destul de bună. În realitate, în condiţiile pozelor făcute în aer liber are un nivel al zgomotului destul de mare, iar staibilitatea lasă de dorit. În interior, pozele sunt decente. Cu toate acestea, aveam aşteptări mai mari. Filmarea, care poate fi HD, se încadrează în aceleaşi caracteristici. Dacă nu vă aşteptaţi la ceva extraordinar, e un telefon bun. Cu un pic de editare foto şi Instagram, se rezolvă totul. 

Design

Telefonul nu iese din tipar cu designul, având forma clasică a unui smartphone Android. Punctele cu plus la acest smartphone sunt reprezentate de subţirimea sa şi de calitatea plasticului din care este făcut. De asemenea, faptul că pe spate este zimţat dă senzaţia de aderenţă mai bună şi nu te comporţi cu frică. În comparaţie, de exemplu, Nokia Lumia 800, un telefon la acelaşi preţ, are nişte materiale mai bune din care este construit, dar faptul că este lucios dă senzaţia că mereu îl vom scăpa din mână. Evident, în rest telefoanele nu sunt comparabile. 

În partea inferioară, telefonul este puţin curbat spre interior, acolo unde găsim cele patru butoane tactile de meniu, Home, Înapoi şi de Căutare. 

Nu vreau să vă influenţez în niciun fel şi nici  nu contează foarte mult asta, dar ţin să menţionez că dacă tot suntem la capitolul design, subiectiv vorbind, încărcătorul de la ZTE este unul dintre cele mai urâte de pe piaţă. 

Plusuri

  • Telefonul de clasă medie are un preţ rezonabil. 
  • Carcasa este foarte rezistentă, chiar dacă este fabricată din plastic. 
  • Aplicaţiile standard sunt destul de interesante. 
  • Browsingul este rapid şi fluid. 
  • Tastatura este destul de bună pentru clasa medie, dar trebuie setată vibraţia ei pentru un feeling mai curat. 

Minusuri

  • Nu este un telefon pentru jocuri, care au laguri uriaşe atunci când sunt deschise. 
  • Camera foto de 8 megapixeli nu străluceşte, dar am întâlnit telefoane mai scumpe care au aceleaşi performanţe, deci se compensează prin raportul calitate preţ. 
zte grand x in

Preţ

Este unul dintre marile avantaje ale lui Grand X In. Pentru un telefon de clasă medie, pe care l-am numi primul sau chiar al doilea smartphone al cuiva, este o alternativă foarte bună. La Cosmote, operatorul care ne-a pus la dispozitiţie telefonul, gadgetul se găseşte la 999 de lei fără conectare. La un abonament Smart XL+, telefonul costă 149 de lei. Destul de bine zicem noi, nu?

L-am cumpăra?

Pentru a raţiona decizia de cumpărare, de data asta alegem să comparăm dispozitivul cu altele din aceeaşi categorie de preţ, în varianta fără abonament. Considerăm telefonul unul de categorie medie, care profită de ecosistemul Android şi care o rezistenţă bună. 

La 1.000 de lei puteţi să vă gândiţi să vă luaţi din retail un Allview P4 Duo. Are dual SIM, are o cameră foto de 8 megapixeli, la fel ca ZTE, are Android şi are ecran S Amoled. Puteţi să alegeţi din cohorta Samsung un S Advance sau un S Duos, iar dacă vreţi să fiţi alternativi Nokia vă oferă 800 Lumia la acest preţ. 

Sincer, în afara de cazul în care vreţi un DUAL SIM, ZTE este o alternativă serioasă la această clasă de preţ. Dar  nu vă aşteptaţi la un mare gamer, pentru că nu este. Ca telefon de internet, e optim.  

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite