REVIEW Sony Xperia Z1 Compact - un camera phone mic şi performant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sony Xperia Z1 Compact a fost lansat de curând şi a ajuns şi în România. Tech Adevărul l-a testat şi a descoperit un telefon bun, cu design de excepţie şi calităţi tradiţionale.

Sony Xperia Z1 Compact e varianta mai mică de camera phone de la japonezi. 

Chiar dacă nu o duc foarte bine ca vânzări, de data aceasta au scos un telefon bun. 

Veţi descoperi însă o pasiune pentru supraprocesare de la Sony, un Android nu pe gustul tuturor şi un concurent, în chipul lui Google Nexus 5, care ameninţă Z1 Compact cu anonimatul.

Acesta este review-ul nostru. Pentru galeria foto, puteţi da click pe poza de mai jos.

image

Design

Telefonul de 4,3 inci are o greutate de 137 de grame. Nu este cel mai subţire telefon din lume şi noi l-am numi aproape vintage. Are 9,5 milimetri.

Nu e un telefon foarte subţire, dar e un telefon frumos. Am apreciat faptul că e mic, că e compact, că nu te face de ruşine şi se vede că Sony a acordat foarte mare atenţie calităţii carcasei. Are şi defecte, vedeţi mai jos.

Pe partea de spate avem o carcasă de plastic, dar cu aspect de sticlă. E frumoasă, lasă cam multe amprente şi are un mare defect. Ca şi la iPhone, carcasa este o adevărată capcană pentru zgârieturi. Eu am reuşit să-i fac trei zgârieturi vizibile, deşi l-am purtat într-o husă, doar lăsându-l pe masă sau în momentul când l-am băgat în chiuvetă să-l spăl, ca să văd partea de impermeabilitate. După şase luni, partea din spate va arăta ca tenul unui adolescent dacă nu o protejaţi cu o husă. Pe cât de frumoasă e, atât de mult trebuie protejată.

Varianta video este disponibilă mai jos. 

Performanţe

Când auzi Compact, te gândeşti la seria Mini de la Samsung, care aduce performanţe mai slabe decât modelele de top. Cu toate acestea, Sony a avut inspiraţia de a alege cam aceleaşi caracteristici, dar cu o dimensiune diferită a ecranului. Pentru că într-adevăr, strategia aceasta mi se pare cea mai bună. Nu există canibalizare între modele, deoarece publicul e diferit. Performanţele lui Z1 Compact? Foarte bune.

Are un procesor Qualcomm Snapdragon 800, quad-core la 2,2 Ghz şi un procesor Adreno 330. Capacitatea de stocare este de 16 GB, ce poate fi modificată cu ajutorul unui card microSD de 64 de GB. Memoria RAM este de 2 GB, ceea ce duce telefonul în clasa superioară a categoriei premium.

Am făcut un test de benchmark cu Antutu, unul dintre cele mai respectate servicii pentru analiza sintetică a performanţelor unui telefon. Ei bine, nu mică mi-a fost surprinderea când am văzut că telefonul a avut un scor de peste 33.000 şi s-a clasat pe locul 2, după Samsung Galaxy Note 3.

image

În folosirea zilnică, am întâlnit nişte probleme de fluiditate foarte rare, mai ales când aveam câteva aplicaţii deschise şi voiam să scriu un SMS. Am impresia că e vorba de optimizarea Android-ului, pentru că în rest fluiditatea între aplicaţii este bună, jocurile de top cum ar fi Real Racing 3 nu sunt o problemă.

Are opţiunea limitată de multitasking prin deschiderea unor aplicaţii deasupra altora, din meniul inferior, care închide aplicaţiile. Acolo putem deschide notiţe (acest telefon a reuşit să mă lase fără un interviu, aşa că nu vă bazaţi pe Voice Recorder-ul lui), Gmail, să facem o captură de ecran şi altele.

Per total, performanţele se compară cu cele ale celor mai bune telefoane de pe piaţă, la un preţ discret.

Ecran

Ca dimensiuni pure are 4,3 inci şi o rezoluţie HD, 1280x720 de pixeli. Ne-ar fi plăcut, e drept, un Full HD, dar la acest preţ suntem mulţumiţi de calitatea ecranului. Are 342 de pixeli pe inch, ceea ce îl face un ecran foarte clar. De asemenea, are tehnologie Triluminous.

image

Nu am întâlnit probleme de-a lungul testelor şi ni s-a părut un ecran rezonabil, chiar dacă l-am fi vrut Full HD. Funcţionează bine, se vede bine în soare (deşi am avut ocazia să testez asta doar o zi, din cauza ploii). De asemenea, funcţionează bine când plouă şi e udat. Nu funcţionează sub apă, nu vă iluzionaţi. Adică tinde să deschidă aplicaţii de capul lui şi schimbă poziţia atingerii.

Concluzia la ecran e că e bun, dar nu foarte bun.

Autonomie

Bateria are 2.300 de miliamperi, ceea ce îl face să fie un telefon mediu din punctul de vedere al autonomiei. L-am folosit în modul intensiv - 3G, muzică, Wi-Fi, un pic de YouTube şi fotografie. Ecranul era dat la luminozitate automată (nu maximă, aşa cum fac de obicei). A dus fix 24 de ore. Dacă îl forjaţi mai mult pe 3G decât o oră în metrou, atunci veţi avea surpriza ca în 16 ore să se închidă.

Pentru a administra momentele când rămânem fără baterie sau nu vrem săconsumăm foarte mult, există patru opţiuni în meniul Gestionare Alimentare care vă vor ajuta.

Mod Stamina - dezactivează datele din fundal autnci când ecranul este dezactivat. Nu veţi mai primi notificări, iar feed-urile de mail nu se vor mai actualiza.

image

Mod Bateria Descărcată - reduce luminozitatea, închide ecranul mai rapid, nu se mai sincronizează, închide Bluetooth, datele, GPS-ul, vibrarea la atingere, Wi-Fi şi motorul de randare X-Reality.

De asemenea, mai are Wi-Fi în funcţie de localizare, se conectează doar la reţelele salvate şi datele de fundal se actualizează la intervale regulate, nu încontinuu.

Per total, performanţe mediocre, dar aşteptate.

Cameră foto

Camera foto principală este ca cea de pe Z1, adică are 20,7 megapixeli, iar cea frontală are 2 megapixeli. De asemenea, Sony a introdus câteva softuri pentru a îmbunătăţi aparent calitatea video-ului şi fotografiilor. Opţiunea se numeşte X-Reality for Mobile şi poate fi dezactivată.

Pe partea inferioară dreaptă are un buton dedicat de cameră ca la Nokia. O fi doar modelul pe care l-am avut eu la teste, dar mi-a mers de două ori. Atât. În rest e un chin să accesezi camera prin acel buton. Din păcate.

Puteţi vedea mai multe exemple de poze în galeria foto accesibilă dând click pe poza de mai jos. Unde are probleme telefonul? La focus.

image

Funcţii speciale

Am apreciat, poate pentru prima oară, funcţiile camerei foto. Le voi lua pe rând.

Mod automat - nu îl recomand, din păcate. E supraprocesat şi pozele tind să iasă foarte artificiale şi cu mult zgomot în zonele nefocalizate.

Manual - nu aveţi prea multe setări la dispoziţie, ci doar o serie de funcţii de schimbare a luminozităţii şi focalizării.

Info-Eye - o funcţie extrem de interesantă, pentru că dacă sunteţi într-un oraş străin vă va oferi informaţii despre locurile interesante din jurul vostru, informaţii despre clădirile pe care le fotografiaţi şi restaurante recomandate în zonă. Din păcate, dacă sunteţi în străinătate, veţi fi nevoit să utilizaţi roaming-ul, ceea ce face funcţia aceasta aproape inutilă.

Social Live - e minunată. E o aplicaţie făcută în colaborare cu cei de la Bambuser şi direct din telefon vă permite să faceţi transmisiuni live şi să le distribuiţi automat pe Facebook. Nu uitaţi să vă luaţi o baterie suplimentară dacă intenţionaţi să filmaţi mai mult de două ore.

Timeshift Burst - cea mai bună poză din vreo 24.

Efect AR - vă adaugă tot felul de animăluţe, ciupercuţe şi dinozauri în poză. Copilăresc, dar interesant.

image

Efect imagine - după cum îi spune numele, puteţi să daţi efect înainte de a fotografia.

Panoramă - bună şi destul de exactă.

Evernote - integrare cu serviciul de notiţe american, vă salvează fotografiile direct pe Cloud.

Conectivitate/Sunet

Toate mufele de conectivitate sunt ascunse în spatele căpăcelelor pentru a proteja telefonul de apă. În partea stângă superioară avem slotul de card şi mufa microUSB, avem o mufă pe margine neacoperită (din păcate) pentru conectarea la dispozitivele Sony. Vine aşa, fără niciun sens în acea parte şi strică designul.

Sunetul este rezonabil şi bun din difuzorul amplasat în partea inferioară, dar aveţi şansa să-l acoperiţi cu uşurinţă cu mâna, aşa că atenţie. Căştile în schimb, aşa cum ne aşteptam, sunt de o calitate foarte bună, deşi cam mari şi butucănoase. Calitatea sunetului în ele este excepţională.

Pentru a asculta muzică Sony vă oferă aplicaţia Walkman, care vă face şi recomandări. De asemenea, TrackID este o aplicaţie proprietară care înlocuieşte nevoia de Shazam.

Software

Telefonul are preinstalat Android 4.3 Jelly Bean, modificat cu interfaţa Sony. Este în plan un update la Android 4.4 KitKat.

Am selectat mai sus câteva funcţii. Sony ornează telefonul cu câteva aplicaţii proprii. Sony Select e un magazin de aplicaţii separat, cu sugestii. Sony Xperia Privilege şi Lounge sunt aplicaţii dedicate pentru cei cu Xperia, unde găsiţi şi filme (Lounge). Walkman e pentru muzică, iar TrackID e un Shazam al lui Sony.

WisePilot for Xperia e un serviciu de GPS, dar hărţile trebuie plătite. Update Center e centrul de actualizări pentru aplicaţiile şi funcţiile telefonului, proprii Sony. Conectare Inteligentă recunoaşte dispozitivele la care se conectează telefonul şi îi poate schimba anumite funcţii.

image

NeoReader e un QR Code reader, iar Copie de rezervă…ei bine, e un backup.

Per total, nu e o interfaţă rea, pentru care îşi amintesc de iOS 6 sau alte interfeţe tridimensionale. Cu toate acestea, optimizarea e uneori proastă şi încarcă telefonul. Am apreciat simplitatea meniului care se deschide prin slide din partea superioară a ecranului.

Preţ

Pentru un device de top, Sony Xperia Z1 Compact ajunge la 2.550 de lei la eMAG şi vine în diverse variante - alb, negru şi lime. Ceea ce pentru mine îl face un telefon foarte competitiv în această clasă. Un telefon compact, puţin cam gros, cu performanţe foarte bune şi care vine la un preţ decent. E greu de refuzat. Mai ales dacă sunteţi dintre cei cărora le e dor de un telefon mai mic, aşa cum sunt eu.

Singurul concurent serios şi în faţa căruia trebuie să mă înclin, deoarece este efectiv mai bun decât Z1 Compact este LG Nexus 5, care are şi ecran Full HD, dar camera este pe hârtie mai slabă. Din păcate, nu sunt fanul supraprocesării Sony. Nexus e un telefon cu vreo 600 de lei mai ieftin, cel puţin.

image

Plusuri

  • Designul este de excepţie.
  • Performanţele sunt foarte bune pentru un telefon Android de asemenea dimensiune.
  • Sunetul în căşti este un mare plus.
  • Orice telefon ar trebui făcut impermeabil.
  • Aplicaţiile camerei foto, mai ales cea de streaming, sunt foarte folositoare.

Minusuri

  • Androidul are o modificare destul de urâtă, dar nu la fel de obositoare ca cea de la LG sau ca cea de pe telefoanele chinezilor.
  • Autonomia este mediocră.
  • Ecranul funcţionează cu greu după ce a fost udat.
  • Sunetul poate fi uşor perturbat în difuzor.
  • Ecranul este doar HD, din păcate.
  • Preţul, comparat cu Nexus 5, este cam mare.

L-am cumpăra?

Da, dar vă spun şi de ce. Aş alege în mod normal Google Nexus 5, dar vreau impermeabilitatea de la Sony, vreau faptul că e mic, vreau designul. E păcat că se zgârie aşa uşor, deci îi va trebui carcasă. La categoria aceasta de preţ, la un telefon nou, aş avea de ales între Google, Sony şi iPhone 5c. Cu pragmatismul aş alege Nexus 5. Cu sufletul aş alege iPhone 5c. Cu mintea mea ameţită, aş alege Sony Xperia Z1 Compact, pentru impermeabilitate şi faptul că, dacă-i dai de cap, camera e chiar bună. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite