Oficial: de ce exploda Galaxy Note 7 şi ce crede Samsung că poate rezolva în viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DJ Koh, preşedinte Mobile Communication, Samsung. FOTO Samsung
DJ Koh, preşedinte Mobile Communication, Samsung. FOTO Samsung

Samsung a explicat de ce exploda Note 7 şi a profitat de ocazie să se laude cu tot ce va face mai bine în viitor pentru a preveni astfel de incidente.

Galaxy Note 7 trebuia să fie cel mai bun telefon al Samsung pentru 2016. S-a dovedit a fi cel mai mare eşec din istoria companiei şi totul a început în septembrie. Atunci au fost raportate primele cazuri. Câteva zeci de dispozitive erau deja distruse din cauza bateriilor instabile. Compania a retras 2,5 milioane de unităţi de pe piaţă. Aproape cinci luni mai târziu, compania sud-coreeană a găsit o explicaţie şi promite că nu se va mai întâmpla.

Bateriile folosite în telefoanele actuale sunt de tipul litiu-ion şi destul de instabile, dacă nu sunt încărcate sau construite corect. Cele din telefonul Samsung ar fi „beneficiat“ de un design greşit, fapt care ducea la un dezechilibru chimic şi, în final, la explozie sau ardere. Investigaţia a fost realizată cu trei firme specializate şi aproximativ 700 de persoane. În acest timp, au fost studiate şi foarte probabil distruse 200.000 de telefoane şi 30.000 de baterii suplimentare.

Pe scurt, principala problemă a fost verificarea deficitară a elementelor din baterie şi a acumulatorului odată ce a fost introdus în telefon. În timpul conferinţei de presă dedicată publicării rezultatelor, Samsung s-a ferit să menţioneze care producător are partea sa de vină, ci doar a indicat cele două probleme prin referire la „Bateria A“ şi „Bateria B“. Totuşi, acumulatorii au provenit de la divizia Samsung SDI şi de la compania chineză Amperex Technology Ltd.

samsung note 7

În primele faze ale cazului, sud-coreenii au presupus că doar bateriile produse de ei au o problemă, motiv pentru care câteva săptămâni telefoanele dotate cu cele din China au fost comercializate. A fost însă o evaluare prematură.

Designul bateriilor „sinucigaşe“

Samsung nu a spus de ce acumulatorii au fost proiectaţi prost, ci doar a zis că „s-a întâmplat“. Totuşi, au fost câteva informaţii ajunse în presă de la surse interne care indicau o grabă în producţie, de unde şi lipsa de timp pentru verificări amănunţite.

În ceea ce priveşte construcţia fiecărui tip de acumulator, în cazul bateriei A electrodul negativ era un pic dezumflat în colţul din dreapta sus. De asemenea, avea o poziţionare incorectă în dreptul curburii ecranului, nefiind pe o suprafaţă plană. Ecranul curbat a tot fost promovat de Samsung în ultimii trei ani şi e prima dată când conduce la produce.

În cazul bateriei B, vârful electrozilor pozitivi a penetrat stratul de izolaţie, o particularitate care s-a reflectat într-un contact nedorit cu electrodul negativ. Totodată, au fost identificate situaţii în care bateriile au fost livrate fără stratul de izolaţie. Compania nu a comentat dacă problemele de producţie au fost provocate de timpul nerealist de livrare.

samsung note 7

Compania s-a mulţumit să afirme într-un comunicat de presă destul de sărac în informaţie că va fi mai atentă pe viitor. „[...] a implementat atât o gamă de procese privind calitatea şi siguranţa produselor, cât şi protocoale adiţionale, precum măsuri suplimentare de siguranţă a bateriilor, dezvoltate pe mai multe nivele. [...] a format un grup de consilieri externi, academicieni şi cercetători pentru a se asigura că menţine o perspectivă clară şi obiectivă privind siguranţa bateriei“. Va investi în siguranţă pe viitor Note 7 e estimată la circa 5,3 miliarde de dolari din profitul operaţional.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite