VIDEO Despre fotografiile făcute cu telefonul mobil şi mostre foto direct din Nokia Lumia 1020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apple se laudă, de câţiva ani, că iPhone este cel mai popular telefon de pe care utilizatorii încarcă poze online. A schimbat acest telefon modul în care facem poze? A schimbat telefonul felul în care vedem lumea? Invitaţii Adevărul Live au dezbătut, joi după-amiază, acest subiect.

De la ora 15.00, la Adevărul Live, s-a dezbătut pe tema fotografiilor pe care le facem cu telefonul mobil. Revista „Foto4All“ are un ghid practic despre cum să faci poze mai bune cu telefonul mobil, iar Cristina Ţintă, coordonatorul proiectului, va discuta cu noi despre ce înseamnă această lume care se tot măreşte de când smartphone-urile au început să fie tot mai populare.

Există şi o vorbă în fotografie, camera nu contează, ci fotograful, dar poţi face poze bune chiar cu orice? Acum, producătorii poartă „războaiele megapixelilor“, de la Nokia cu ai săi 41 de megapixeli la mai „reţinutele“ Sony sau Samsung cu până în 20 de megapixeli. În plus, vom prezenta la Adevărul Live şi modelul Lumia 1020 care a fost lansat oficial în România săptămâna aceasta. Avem câteva mostre foto cu noul rege al fotografiilor făcute cu telefonul.


Despre Nokia Lumia 1020: Este un telefon care iese în evidenţă atât prin cameră, cât şi prin design. Camera are un bliţ cu xenon cu ajutorul căruia se pot face fotografii noaptea. 

Megapixelii contează şi nu prea, Oamenii îşi cumpără telefoane şi pentru ei este importantă camera foto pentru că se presupune că, prin definiţie, poţi vorbi, pentru că asta înseamnă telefonul. 

În primul rând, contează bugetul şi în al doilea rând ar trebui să vadă foarte multe fotografii făcute cu acel telefon. De asta, foarte multe telefoane sunt însoţite de galerii foto făcute de acestea. La fel de importante sunt şi aplicaţiile cu care se pot modifica fotografiile.

Cristina Ţintă, despre ce urmăreşte la o cameră foto de pe telefon: Nu am un aparat cu o cameră superperformantă, dar eu în general urmăresc mai mult ideile care reies din fotografii. Cineva spunea că cea mai bună cameră este cea care o ai cu tine şi aici clar câştigă telefonul, pentru că îl avem mereu cu noi.

Sunt şi smartphone-uri care sunt la ora actuală instrumente excelente pentru a captura imagini. La noi încă nu este foarte pe val fenomenul, însă în Marea Britanie, spre exemplu, ştiu că la facultăţi a fost introdus un curs „iPhonography”. În unele cazuri, tehnica pierde puţin din mesajul care trebuie să fie transmis prin fotografie. 

Andrei Zincenco: Eu nu cred că fotografia cu telefonul mobil este un fenomen de masă. Smartphone-ul a devenit un obiect de masă. Foarte multă lume face poze, ceea ce este important. Nu senzorul este problema, ci felul în care vrei sa transmiţi imaginea. Creşterea numărului de telefoane pe piaţă nu va creşte şi numărul fotografiilor. Aceleaşi poze normale vor fi mai bune doar din punct de vedere tehnic.

Răzvan Băltăreţu: Acest telefon are cel mai mare senzor de pe piaţă şi cei mai mulţi megapixeli. Eu m-aş opri tot la iPhone, dar îmi place şi ce au făcut cei de la LG2 şi HTC One.

iPhone 5 se descurcă mai greu la captarea luminii. Şi Lumia 925 care are un design mult mai plăcut şi face fotografii foarte bune şi bliţul este bun.

Tehnicile pe care un fotograf amator trebuie să le abordeze:

Cristina Ţintă: Ei ar trebui să se concentreze pe compoziţie, ele pot fi găsite şi pe internet pentru că sunt la tot pasul. Un alt sfat este legat de simplitate, pentru că acest factor poate ajuta mult şi poate să concentreze mesajul pe ceea ce a vrut să fie transmis. Dincolo de regula treimilor, putem merge spre modele repetitive, elemente geometrice. Pentru fotografiile de stradă este foarte bun telefonul, pentru că lumea din jur nu o să-şi dea seama imediat ce vrei să faci, pe când dacă scoţi un DSLR te va vedea toată lumea.

Andrei Zincenco: Voiam să o completez pe Cristina. Sugestia mea pentru cei care fac poze şi îşi doresc să facă fotografii cu telefonul este să nu se grăbească. Să stea să se gândească, să îşi facă imaginea pe care au văzut-o în minte. Să se bucure de acel moment. Telefonul este foarte diferit faţă de un DSLR. Dacă reuşeşti să transmiţi emoţii printr-o fotografie, lumea nu te întreabă cu ce este făcută.

Fotografia cu un singur subiect în mişcare poate deveni trend?

Cristina Ţintă: Poate să devină şi un trend, dar nu ştiu exact dacă o să fie un trend sau nu. Mereu au apărut lucruri noi şi fotografia este într-o continuă mişcare, dar aşa a fost mereu. 

Când este prea mult în editarea fotografiilor?

Adevărul LIVE: despre fotografiile făcute cu telefonul mobil şi mostre foto direct din Nokia Lumia 1020 

Andrei Zincenco: Nu cred că este prea mult sau prea puţin. Este discutabil, asta înseamnă să o judeci din punct de vedere al unor termeni academici. Unele fotografii editate dau bine, la altele putem spune, spre exemplu, că sunt culorile prea puternice. Fiecare vede fotografiile într-un mod diferit, iar eu nu aş critica asta.

Dacă vrei să ai succes pe reţele sociale, trebuie să te axezi pe un stil?

Andrei Zincenco: Nu cred că se poate pune problema de stil pentru Facebook. Dacă vorbim de fotografii şi nu de poze, atunci putem spune că fotografiile respectă anumite reguli. 

Nu este important dacă imaginea este editată sau nu, iar domnul Dinu Lazăr mi-a spus că e fals. Că trebuie să fac ceva ca fotografiile să transmită ceva. Singurele fotografii needitate sunt cele de medicină legală. Restul imaginilor sunt imagini artistice care trebuie să transmită ceva şi pe care trebuie să le editezi. 

Cum ţi se pare ţie Instagramul?

Cristina Ţintă: Sunt şi imagini care te fac să te gândeşti, care transmit ceva. Calitatea imaginii pe Instagram este mai ridicată decât pe alte reţele de socializare. Nu este corect să spui că o fotografie nu este făcută cu telefonul şi să o postezi pe Instagram. Dar totul ţine de cei care au contul.  

Ce aparat ar fi bun pentru un fotoreporter care vrea să urce repede fotografia pe internet?

Răzvan Băltăreţu: Eu aş alege Nokia pentru un fotoreporter. Atunci când nu ai lumină, acest telefon te poate ajuta. Dar mai bună ar fi o cameră foto cu Wi-Fi. 

Google Glas

Andrei Zincenco: Mai sunt oameni care au făcut poze unor membri ai familiei care au făcut astfel de proiecte, care le-au făcut fotografii unor membri ai familie de la naştere până la 30-40 de ani. Dar cred că zeci de mii de fotografii văzute de oameni în viitor, cred că poate arăta cum a fost în anii precedenţi, să vezi cum a fost lumea. 

Despre aplicaţii. Recomandări

Cristina Ţintă: Depinde ce vrei să faci. Depinde dacă vrei să faci fotografii alb-negru sau color. Noi recomandăm, în ghidul nostru, o aplicaţie făcută chiar de români, NoClickPic. 

Andrei Zincenco: Ca prelucrări, am văzut că sistemul de operare îţi permite să faci mici mişcări. Eu cred că trebuie să le modificăm puţin. Eu folosesc o aplicaţie din sistemul de operare cu care pot umbla la contrast, să fac culorile cum vreau eu, pot umbla la lumină şi, cel mai important lucru, pot face crop.

Eu am un Google Nexus, însă am fost puţin dezamăgit de camera foto.

Există aplicaţii mai scumpe, unele care costă chiar peste 5 dolari, există chiar şi Photoshop pentru telefon. Le recomandaţi sau mai bine să rămână la lucruri simple?

Andrei Zincenco: Depinde ce vrei să faci cu fotografia. Dacă o păstrezi pentru tine, atunci poţi să nu dai bani. Prelucrarea este importantă. Sugestia mea este că nu este important aparatul, lentila la început. Important este să poţi să vezi. Dacă vrei să faci fotografii pentru sufletul tău, este important să te uiţi la tablouri, la fotografii pentru a-ţi crea o idee. În momentul în care începi să faci fotografii din ochi, atunci poţi să începi să le recoltezi. Altfel, dacă încerci să pui filtre peste nimic, tot nimic n-o să iasă.  Este nevoie de educaţie vizuală.


Răzvan Băltăreţu: Aş recomanda ca, înainte să îţi cumperi un telefon, să te uiţi peste fotografiile făcute cu acel telefon, dar să te şi informezi. Să urmezei un ghid practic de fotografii cu telefonul.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite