Aplicaţiile-chelner îţi pun mâncarea pe masă
0Mâncarea nu se mai comandă acum direct la restaurant şi nici nu se mai ia la pachet. Ultimul an a însemnat extinderea aplicaţiilor de pe mobil.
Aplicaţiile de mâncare au cucerit utilizatorii în 2013. Începând din martie, românii au avut la dispoziţie din ce în ce mai multe programe prin care chelnerii nu mai sunt în restaurante, ci vin direct la birou, după câteva apăsări pe ecranul telefonului inteligent, fie el cu Android, fie cu iOS.
„Adevărul“ vă arată cum să comandaţi mâncare doar cu ajutorul telefonului mobil.
A fost lansată în România în aprilie, deşi reţeaua este una extinsă în lume. Are peste 15.000 de restaurante indexate în baza de date în lume. Ralf Wenzel, directorul companiei, a explicat pentru „Adevărul“ de ce au succes aceste aplicaţii. „Toată lumea mănâncă. Nu e ca şi cum vinzi maşini de spălat sau produse care au o durată de viaţă de 20 de ani. Mănânci de trei ori pe zi. Uneori găteşti, uneori comanzi. Nu văd niciun motiv pentru care vreo persoană să nu vrea să folosească foodpanda. Am devenit lideri de piaţă în majoritatea ţărilor în care activăm“.
Foodpanda face bani de pe urma restaurantelor înscrise în platformă, nu de pe urma clienţilor. Fiecare restaurant plăteşte o taxă pentru fiecare comandă efectuată de cineva din platformă, care variază în funcţie de promovarea de care are parte restaurantul respectiv. Potrivit lui Dan Macarie, country manager în România, românii comandă din ce în ce mai mult mâncare sănătoasă şi bio, deşi rămân fani pizza.
De o lună a apărut pe piaţă CityChef, o apliaţie de la Adonis Software, creatorii aplicaţiei Urban Hero, premiată de Ericsson. CityChef se bazează pe GPS-ul telefonului şi caută doar restaurantele din zona în care sunteţi. Astfel, evitaţi restaurante sau pizzerii foarte bune, dar care au o comandă minimă uriaşă.
Aplicaţia are diverse specialităţi, de la pizza, la specialităţi româneşti, japoneze, chinezeşti, mexicane, vietnameze sau altele. Pe lângă comenzi care se pot face şi rezervări de mese la restaurante.
Oliviera, prima platformă mobilă
Încă o aplicaţie gratuită, care a fost lansată în martie anul acesta. Este disponibilă pe iOS şi Android şi indexează mai multe restaurante. A fost considerată prima platformă de mâncare din România.
Statisticile demonstrează că interesul utilizatorilor de iOS este mai clar conturat pentru astfel de aplicaţii: mai multe descărcări pe această platformă, mai multe conturi active, mai multe comenzi zilnice în raport cu utilizatorii de Android. În medie, comenzile zilnice vin în procent de 25% de pe Android şi 75% de pe iOS“, a declarat Florin Ionescu, coordonatorul proiectului.
FoodMe
Identifică utilizatorul pe hartă şi oferă restaurantele care au livrare în zona respectivă. A fost lansată în vară pe iOS şi Android şi conţine pizzerii diverse sau restaurante tematice din Bucureşti. Aplicaţia are aceleaşi limitări ca şi celelalte: încă nu s-a extins în afara Capitalei.
GPS şi rezervare la restaurant
Dacă nu comandaţi mâncare la birou, puteţi să rezervaţi mese de pe smartphone. Pe lângă câteva restaurante care au aplicaţii dedicate numai lor, există şi Freshtable, o aplicaţie românească pentru rezervări şi transport către restaurant. Practic, e ca un GPS pentru locuri unde să găsim cele mai bune feluri de mâncare.
Un restaurant din Bucureşti acceptă din vară plăţile în bitcoin, moneda virtuală descentralizată de pe internet. La Conu Iancu a implementat sistemul ca oricare altul, pentru a atrage mai mulţi clienţi.