Previziuni pentru securitate cibernetică în 2016: care vor fi marile probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Securitatea cibernetică, de la an la an, a devenit mai importantă, iar ameninţările mai complexe. Pentru anul viitor, concentrarea hackerilor va fi pe mascarea urmelor.

Previziunile Kaspersky pentru 2016 sunt bazate pe expertiza membrilor GReAT (Global Research and Analysis Team), formată din 42 de experţi în securitate cibernetică. Datele furnizate de aceştia s-au concretizat în rapoarte detaliate despre 12 actori APT (Advanced Persistent Threats), “vorbind” limbi diferite, printre care franceză, arabă, chineză, rusă, engleză.

În 2016, vom vedea o schimbare semnificativă în metodele de spionaj cibernetic. În primul rând, va fi o adaptare în modul în care sunt structurate şi operate ameninţările cibernetice de tip APT. Echipa de experţi preconizează o scădere a atacurilor “persistente” şi o creştere a programelor malware rezidente în memorie, fără fişier, care reduc urmele lăsate asupra sistemului infectat şi evită astfel, detecţia.

În plus, experţii constată o grijă mai mică de a demonstra abilităţi superioare în domeniul cibernetic, ceea ce se traduce printr-un accent mai mare pe rentabilitatea investiţiei, care va dicta mare parte din procesul de luare a deciziilor de către statul atacator. Prin urmare, se va vedea o creştere a refolosirii programelor deja existente, mai degrabă decât investiţii în noi programe de bootkit, rootkit şi programe malware personalizate.

Pe termen mai lung, compania se aşteaptă la mai mulţi nou-veniţi în peisajul APT. Va creşte numărul “mercenarilor” cibernetici, pentru că tot mai multe părţi sunt interesate să obţină câştiguri din atacuri online. Este de aşteptat ca aceştia să-şi ofere expertiza în domeniul atacurilor oricui dispus să plătească şi să vândă terţilor interesaţi acces digital la informaţii despre victime cunoscute, ceea ce poate fi denumită o ofertă tip “serviciu de acces la informaţii”.

Următorul pas pentru viruşii care cer răscumpărare

Ameninţările pentru utilizatori vor creşte, de asemenea, în complexitate. Atacurile de tip ransomware, care urmăresc să genereze o răscumpărare, se vor dezvolta cu troieni bancari şi vor ajunge şi în alte zone, cum ar fi dispozitivele cu Mac OS X. Acestea sunt deţinute, de regulă, de persoane cu o situaţie materială mai bună şi sunt, prin urmare, ţinte mai attractive, alături de dispozitivele mobile şi electrocasnicele inteligente, conectate la Internet.

Infractorii cibernetici caută în permanenţă noi modalităţi de a-şi determina victimele să plătească. Astfel, sisteme alternative de plată ca Apple Pay şi Android Pay, precum şi bursele, vor deveni tot mai des ţinte pentru atacuri cibernetice financiare.

În 2015, experţii Kasperksy Lab au constatat o creştere a fenomenului de DOXing, care presupune atacuri de expunere în public şi şantaj, pentru că toată lumea, de la hackeri activişti la state, a adoptat metoda dezvăluirii de fotografii personale, informaţii, liste de clienţi şi coduri, pentru a-şi umili victimele. Compania se aşteaptă ca această practică să crească exponenţial în 2016.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite