Povestea celui mai detestat font din lume: „Asta e absurd. Câinii nu vorbesc aşa!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Site-ul bancomicsans.com militează împotriva folosirii fontului Comic Sans FOTO Octavian Palade
Site-ul bancomicsans.com militează împotriva folosirii fontului Comic Sans FOTO Octavian Palade

Designerii preferă Helvetica. Eseurile se scriu cu Times New Roman, iar cu Arial îţi poţi face cuvintele mai vizibile. Totuşi, unul dintre cele mai folosite şi cele mai detestate fonturi create vreodată este Comic Sans.

De-a lungul timpului, acest font a fost folosit pe afişe, în referate, în prezentări powerpoint şi chiar ca font principal pe unele site-uri. Oamenii de ştiinţă de la CERN l-au folosit în momentul când au anunţat descoperirea bosonului Higgs, iar Vaticanul a optat pentru el într-un album fotografic care îl înfăţişa pe Papă în diverse ipostaze.

Totuşi, cine este în spatele acestui font atât de dispreţuit?

În urmă cu 20 de ani, Vincent Conare, un inginer tipografic de la Microsoft, a trebuit să-şi spună părerea despre fonturile folosite într-un program. „Când am încărcat CD-ul, a apărut un căţel. Cuvintele lui apăreau într-un balon de deasupra, la fel ca în benzile desenate, însă fontul folosit era Times New Roman. M-am gândit «Asta e absurd. Câinii nu vorbesc aşa». Aşa că am zis că ar arăta mai bine dacă ar arăta ca în benzile desenate“.

Aşa că el a desenat câteva litere pe computer şi, trei zile mai târziu, a apărut Comic Sans. Fontul a fost implementat în Windows 95 şi, în scurt timp a ajuns în toate computerele din lume.

Conare este perfect conştient de statutul pe care l-a căpătat creaţia lui. El îl numeşte „cel mai detestat şi cel mai iubit cont din lume“. Mai mult, el spune că „dacă îl iubeşti, înseamnă că nu ştii foarte multe despre arta tipografică, iar dacă îl urăşti, din nou, nu ştii foarte multe despre arta tipografică şi ar trebui să-ţi găseşti alt hobby“.

Petiţie pentru bun-gust

„Comic Sans arată ca şi cum cineva ar fi vomitat pe tastatură şi acesta ar fi fost rezultatul“, susţine designerul grafic Dave Combs, creatorul site-ului bancomicsans.com (trad. interziceţi Comic Sans). „Comic Sans este o năpastă în peisajul artei tipografice“, mai spune el. Site-ul este o „campanie de a eradica folosirea greşită a fontului“.

„Nu poţi merge nicăieri fără să vezi Comic Sans“, explică designerul, care povesteşte cum singurul restaurant dintr-un mic oraş din sudul Franţei foloseşte fontul în meniu şi pe semne. 

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

comic sans
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite