Internetul e un dar de la Dumnezeu, spune Papa Francisc. El vorbeşte despre lumea digitală şi pericolele acesteia
0Papa Benedict al XVI-lea a fost primul şef al Bisericii catolice care să accepte să apară pe Twitter, iar Papa Francisc continuă, într-o anume măsură, acel demers şi abordarea relaxată faţă de Internet şi noile tehnologii. El a vorbit de curând despre lumea virtuală, despre rolul său şi la ce ar trebui să fie atenţi oamenii când pătrund în aceasta.
Internetul este un dar de la Dumnezeu, a apreciat Papa Francisc această invenţie a lumii moderne. Internetul, mai consideră el, facilitează comunicarea, dar oamenii ar trebui să fie atenţi la cum îl folosesc. Dacă devin dependenţi de acesta, scopul său nu mai e acelaşi şi oamenii ajung să se izoleze de prieteni şi familie. Mesajul său, citat de Associated Press, a fost centrat pe beneficiile şi pericolele aduse de era digitală şi ce presupune ea pentru cei care au acum ocazia să discute cu oameni din atâtea culturi şi atâtea ţări.
Papa Francisc le-a spus credincioşilor că ei n-ar trebui să fie aroganţi, crezând că sunt singurii care deţin adevărul. „Să porţi un dialog presupune să crezi că şi celălalt are ceva de spus şi să-i accepţi punctul de vedere sau perspectiva. Să participăm la un dialog nu înseamnă să renunţăm la ideile şi tradiţiile noastre, ci să nu le considerăm doar pe acestea valide şi absolute“, a mai spus pontiful.
Papa Benedict al XVI-lea a fost şi el un susţinător al dialogului între religii, dar Papa Francisc are o abordare mai relaxată, îndeamnă oamenii la o anumită smerenie într-un astfel de dialog. De fapt, întreg discursul său de până acum a fost structurat astfel, iar acum a ajuns în momentul în care să discute despre Internet şi era digitală. Eră digitală care l-a prins atât de bine pe Papa Francisc, încât a devenit primul lider al Bisericii Catolice care să aibă un selfie.
Lumea digitală poate fi un mediu plin de umanitate. O reţea formată nu din fire, ci din oameni. Papa Francisc
„Este cu adevărat ceva bun, este un dar de la Dumnezeu. [Totuşi,] dorinţa de conectare digitală poate avea efectul de a ne izola pe noi de vecini, de cei de care suntem apropiaţi“, a spus Papa Francisc. Comunicarea în era digitală este, după cum a completat acesta, un balsam pentru durerea mentală şi un foc care încălzeşte inimile oamenilor. Arhiepiscopul Claudio Mario Celli, şeful serviciului de relaţii publice de la Vatican, a menţionat că mesajul Papei nu trebuie luat ad-litteram, ci mai mult ca pe un sfat.
Află mai multe despre Internet:
Directorul Yahoo!, despre 2014: Toate tehnologiile de acum vor schimba fundamental viaţa oamenilor