Lupta Rusiei cu Internetul: vrea să interzică Facebook şi să cenzureze articole din Wikipedia despre Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia condusă de Vladimir Putin nu se regăseşte în relaţii prea bune cu Internetul în această perioadă. Vrea să cenzureze Wikipedia şi sa interzică Facebook.

Duma din Rusia vrea să interzică servicii web străine precum Facebook, Booking.com şi Amazon, scrie Moscow Times. Legea pe care discută parlamentarii din Rusia, trecută în iulie, presupune că toate companiile web trebuie să stocheze date pe teritoriul ţării. Aceasta urma să fie pusă în aplicare din septembrie 2016, dar ieri a fost schimbat termenul printr-un amendament. De la 1 ianuarie 2015, companiile vor trebui să se conformeze.

„Asigurarea unei siguranţe mai rapide şi mai bune pentru cetăţenii din Rusia“ a fost ideea sub care a fost promovată legea. Contestatarii legii susţin că asta ar pune o presiune prea mare pe infrastructura informatică din Rusia. „Cele mai multe companii vor trebui să pună pauză operaţiunilor lor, iar asta va produce pagube însemnate în economia Rusiei“, a comuncat Asociţia pentru Informaţie şi Tehnologia Computerelor. Asta nu i-a împiedicat însă pe parlamentari să treacă noua lege.

Actuala strategie a pornit undeva din 2011, când protestele îndreptate împotriva lui Vladimir Putin au fost organizate online. Astfel, Rusia ajunge să controleze mai strict datele care trec prin Internetul său. În ultimele luni, puterea de la Kremlin a forţat bloggerii şi pe alte persoane care se exprimă către o oarecare audienţă însemnate online să se înregistreze oficial în dosarele gurvenului. Printre platformele care au pus probleme cenzurii din Rusia se regăsesc Facebook, Twitter, Skype, iar pentru o scurtă perioada VKontakte. Acum, e deţinută de apropiaţi ai lui Putin, oameni de afaceri din Rusia.

Povestea spusă de Wikipedia despre Crimeea

Deputaţi ai Partiduluiui Liberal-Democrat rus (LDPR) au cerut serviciului federal pentru monitorizarea comunicaţiilor să introducă pe „lista neagră“ a site-urilor interzise Wikipedia, dar doar cu articole privind anexarea Crimeei de către Moscova. După cum se ştie în Europa, Rusia a anexat Crimeea, dar după cum se ştie în Rusia, Crimeea a dorit să adere la Federaţie.

Potrivit ziarului rus Izvestia,  s-a adresat şefului serviciului Roskomnadzor, Aleksandr Jarov, cu rugămintea de a interzice paginile online cu articole în care "aderarea" Crimeei şi Sevastopolului la Rusia este calificată drept "anexare".

„Drept parlamentar şi patriot al ţării mele, sunt indignat că în Wikipedia sunt prezente afirmaţii privind o presupusă anexare a Crimeei. Consider că instituţiile competente trebuie să ia măsuri în mod urgent. Din acest motiv, noi am trimis către Roskomnadzor o scrisoare cu privire la acest subiect“, a declarat deputatul Roman Hudiakov.

Crimeea, fostă republică ucraineană, a devenit parte a Rusiei la jumătatea lunii martie. Rusia a organizat un referendum pentru a-i întreba pe cetăţeni dacă doresc asta. Nesurprinzător, ei au acceptat. A avut şi Google o problemă similară, când a trecut Crimeea în Maps. Pentru utilizatorii din Rusia a trecut drept parte a Rusiei, pentru ceilalţi a fost trecută drept teritoriu în disputare.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite